Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin govorio na ceremoniji obilježavanja Dana državnih tužilaca

Objavljeno: 01.11.2017. 17:37 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

 

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin učestvovao je danas na ceremoniji svečanog obilježavanja Dana državnih tužilaca Crne Gore, koju su Vrhovno državno tužilaštvo i Udruženje državnih tužilaca Crne Gore organizovali uz saradnju i podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država u Podgorici.

“U ovom vremenu izazova kome svjedočimo, kada istovremeno očekujemo da zacrtamo snažnu trasu Crne Gore ka zajednici evropskih vrijednosti, teret i odgovornost koje snosi tužilaštvo na tom putu je veliki”, rekao je potpredsjednik Pažin.

Pažin je naglasio da je zaštita čovjeka osnov društvenih vrijednosti. On je dodao da je suzbijanje svih oblika kriminaliteta koje vrijeđaju i ugrožavaju ove vrijednosti uzvišena dužnost državnih tužilaca, a da je poziv državnog tužioca privilegija i čast biranih pravnika.

Pažin je podsjetio da je više puta u prethodnom periodu istakao da u demokratskom društvu ne smije biti nedodirljivih pojedinaca, da svako snosi svoj dio odgovornosti, pa i državni tužioci.

“Ali kritika državnih tužilaca ne smije biti površna i paušalna, bez argumenata, na bazi dnevnih i političkih očekivanja pojedinih interesnih grupa. Naprotiv, tužilaštvo se može kritikovati samo na bazi argumenata i to onih koji proizlaze iz dobrog poznavanja uloge i mjesta državnog tužilaštva u demokratskom društvu. Samo takva kritika je primjerena”, zaključio je Pažin.

Pažin je iskoristio priliku i najavio da će već narednih dana početi izrada glavnog projekta za izgradnju zgrade Državnog tužilaštva u Podgorici. “Vlada Crne Gore je kroz sistem zarada u javnom sektoru prepoznala značaj državnih tužilaca, a kroz realizaciju Strategije IKT, tužilaštvo će dobiti informatičke alate za podizanje kvaliteta tužilačke istrage i finansijskih istraga.”

Pažin je izrazio uvjerenje da će sve navedeno unaprijediti rad Državnog tužilaštva i da će isto biti praćeno adekvatnim rastom kvaliteta rada državnih tužilaca.

Pored potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, na otvaranju su govorili Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara i predstavnici tužilaštava iz regiona.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?