Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković primio profesora Herviga Šopera: CG snažno zagovara osnivanje regionalnog naučnog instituta

Objavljeno: 01.11.2017. 20:04 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Video: Predsjednik Vlade Duško Marković primio prof. Herviga Šopera, doajena i nekadašnjeg direktora CERN-a - kadrovi

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je bivšeg generalnog direktora Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Prof. dr Herviga Šopera (Herwig Schopper), autora Inicijative o osnivanju međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Zahvalivši se profesoru Šoperu na inicijativi za otvaranje instituta kao i na zalaganju za taj projekat i povjerenju koje iskazuje prema Crnoj Gori predsjednik Marković je rekao da i sam koristi svaku priliku da na najvišem političkom nivou promoviše projekat otvaranja regionalnog instituta uvjeren da ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom regionu nedostatak znanja predstavlja jedan od najvećih izazova.

„Ako bismo uspjeli da implementiramo projekat ostvarili bismo jednu od ključnih pretpostavki za napredak cijelog regiona jer su u današnje vrijeme inovacije i razvoj nauke neophodni za omogućavanje perspektive mladim ljudima“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je rekao da će Vlada Crne Gore učiniti sve da projekat zaživi.

Profesor Šoper je iskazao zadovoljstvo time što Crna Gora snažno podržava projekat međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope i zahvalio se predsjedniku Vlade na tome. „Pozitivna atmosfera na nedavnom sastanku zvaničnika iz ovog regiona u CERN-u svima je ulila optimizam“ – rekao je profesor Šoper.

Bivši direktor CERN-a informisao je podrobno predsjednika Vlade o sličnom projektu SESAME – Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications in the Middle East (Laki sinhrotron za eksperimentalnu nauku i primjenu na Bliskom istoku) koji je okupio više država Bliskog i Srednjeg istoka i predstavljao pionirski poduhvat u njihovoj naučnoj saradnji.

Na sastanku je ocijenjeno da bi osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope ojačalo saradnju država našeg regiona ali i da bi imalo multiplikativni efekat na ekonomije svih država učesnica projekta i na njihov razvoj.

U tom kontekstu dogovoren je niz konkretnih koraka koje bi trebalo preduzeti u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovala ministarka nauke dr Sanja Damjanović koja je na nedavno odrzanom sastanku povodom potpisivanja Deklaracije o namjeri u CERN-u izabrana za predsjednicu Upravnog odbora ovog regionalnog projekta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?