Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na panel - diskusiji „Region nakon četiri godine Berlinskog procesa: Na putu ka EU odgovornost regiona nije u Briselu već među državama i liderima Zapadnog Balkana

Objavljeno: 02.11.2017. 18:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

 
   

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković na panelu „Region nakon četiri godine Berlinskog procesa“ - I dio (23.2 MB)

Fotografije: Budva: Predsjednik Vlade Duško Marković na panelu „Region nakon četiri godine Berlinskog procesa“ II dio (24.4 MB)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas u Bečićima, na panel-diskusiji na temu „Region nakon četiri godine Berlinskog procesa“, koja se održava u okviru konferencije „Izazovi na putu ka Evropskoj uniji“ da odgovornost država Zapadnog Balkana u procesu ka EU ne smije i ne može biti u Briselu, već među državama i liderima Zapadnog Balkana.

„Mi smo u regionu Zapadnog Balkana imali sukob dvije temeljne vrijednosti- vrijednosti integracija, zajedništva i prosperiteta i onih vrijednosti koje su Balkan vukle godinama na začelje i samu periferiju EU. Uspjeli smo da prevladamo taj drugi sistem vrijednosti, koji je još na našem političkom, bezbjednosnom i svakom drugom tržistu prisutan. I nije nam lako. Možemo izbjeći ovaj konflikt, ako mi u regionu preuzmemo odgovornost za proces. Odgovornost za ovaj proces ne smije niti može biti u Briselu. Odgovornost za ovaj proces leži na nama, državama i liderima država Zapadnog Bakana“- rekao je premijer.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

On je ocijenio da je u regionu Zapadnog Balkana u posljednjih nekoliko godina, bez obzira na sve poteškoće napravljen značajan iskorak kada je u pitanju orijentacija država regiona ka EU, odnosno ka osvajanju evropskih vrijednosti.

Podsjetivši sagovornike da je ovaj susret predsjednika Vlada regiona već sedmi susret u ovoj godini, premijer je istakao da upravo to čini jedan novi momenat posvećenosti i zajedništva koji daje snagu i veće izglede na uspjeh na putu ka EU.

„Ako se budemo držali tog principa, onda Evropa neće biti toliko skeptična prema nama. Ako u Brisel ne budemo dolazili sa problemima, vec sa rješenjima, onda je naša perspektiva sasvim izvjesna“- kazao je predsjednik Marković.

Premijer je ocijenio da je platforma Berlinskog procesa kroz ekonomsko regionalno povezivanje već dala rezultate.

„Mi registrujemo da naše ekonomije rastu, naša konkurentnost raste, a region popravlja svoju poziciju... Sad slijedi odlučnost u primjeni naših opredeljenja. Za to nam ne trebaju akcioni planovi, to možemo da uradimo sami. Sad je pitanje svih pitanja da li ćemo sve ovo pretočiti u novu realnu vrijednost“- rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na panel – diskusiji „Region nakon četiri godine Berlinskog procesa“.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

U izjavi za medije nakon panel- diskusije premijer je naglasio da region od EU očekuje snažnu podršku u projektima koji su ključni za razvoj država Zapadnog Balkana.

„Od EU očekujemo da nas snažnije podrži u onim projektima koji su ključni za naš razvoj. Dragocjeno je važna brzina kojom dolazimo do novca za projekte. Razvoj infrastrukture svih zemalja Zapadnog Balkana je ključan. Tražićemo u Londonu da nas podrže u osnivanju međunarodnih instituta za održive tehnologije. To je prilika za mlade ljude, da ovu pamet iskoristimo na našem prostoru, a ne da lutaju po cijeloj planeti. To ćemo tražiti na Samitu u Londonu“- rekao je predsjednik Marković i zaključio da je ključni izazov koji može ugroziti stabilost regiona terorizam koji sada ne udara na državne potencijale već na građane, te da je druga bezbjednosna prijetnja sajber terorizam i da se tome treba posvetiti u Londonu.

Pored predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, panel- diskusiji su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, zamjenica predsjednika Vlade Republike Albanije Senida Mesi, potpredsjednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić i potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Pjer Heilborn.

Youtube link: https://youtu.be/U8lKNfDEOBU

 
 

Yotube link: https://youtu.be/GHtHloSf7g0

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?