Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada usvojila Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu

Objavljeno: 02.11.2017. 19:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore se na današnjoj sjednici upoznala sa Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu, koji je usvojio Senat Prijestonice kojim je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Miistarka javne uprave Suzana Pribilović je, na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Vlade, informisala javnost da utvrđivanje godišnjeg progrma razvoje Prijestonice proističe kao zakonska obaveza definisana novim Zakonom o Prijestonici. Podjećanja radi, Ministarka Pribilović je istakla da je ovim zakonom Prijestonica obezbijedila poštovanje Prijestonice u institucionalnom smislu, adekvatno predstavljanje i valorizacju crnogorskog kulturno-istorijskog, duhovnog i akademskog nasleđa Prijestonice, kao i obezbjeđivanje finansijskih sredstava u državnom budžetu za razvojne aktivnosti u visini od 1% projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu.

„Donošenje Programa razvoja Prijestonice za 2018. godinu dokaz je pune posvećenosti Vlade i Prijestonice Cetinje da ono što je definisano zakonom bude realizovano. S tim u vezi, Program predstavlja dokument kojim su utvrđene smjernice razvoja Cetinja u narednoj godini, i u kojem sus adržani projekti koji će obezbijediti punu valorizaciju potencijala Cetinja,“ izjavila je ministarka Pribilović.

Ona je posebno istakla da je Program koncipiran na način da se ralizacijom projekata ostvare očekivani rezultati, te da građani i privreda osjete konkretne učinke i benefite od ovih aktivnosti.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je prilikom obraćanja javnosti rekao da pored institucionalnog jačanja Prijestonice, koje se ogleda kroz vraćanje statusa diplomatskog centra, ovaj program razvoja definiše i mjere i na finansijskom planu, kao i mjere jačanja razvojnog kapaciteta Prijestonice. „Godišnji razvojni program je juče jednoglasno usvojen na sjednici Senata Prijestonice, a postupak same izrade razvojnog programa Prijestonice je podrazumijevao konsultacije sa širom javnošću. Tokom javne rasprave i konsultacija sa svim zainteresovanim stranama dobili smo preko 215 kvalitetnih prijedloga projekata, što ukazuje na značajan nivo participacije javnosti u čitavom procesu,“ rekao je gradonačelnik Cetinja Bogdanović.

Ocijenivši da je riječ o programskom sadržaju od izuzetnog značaja, koji sublimira sve one projekte koji traba da doprinesu dinamičnijem ekonomskom i sveukupnom razvoju Prijestonice Cetinje za 2018. godinu, gradonačelnik Bogdanović je rekao da je godišnji program razvoja sa posebnom pažnjom tretirao sva ona pitanja razvojnih, infrastrukturnih i projekata koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta. „Programom je predloženo da se za realizaciju ovih projekata opredijeli oko 6 miliona eura, što ukazuje na namjeru lokalne uprave da realizacijom prioriteta obezbijedi sveukupan razvoj i kvalitetniji život građana Prijestonice,“ zaključio je gradonačelnik Cetinja Bogdanović.

Youtube link: https://youtu.be/tik4LbaaMys

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?