Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija za medije nakon 47. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 02.11.2017. 20:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Konferencija za medije nakon 47. sjednica Vlade Crne Gore (32.4 MB)

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na konferenciji za medije, održanoj nakon sjednice Vlade upoznao je javnost sa ključnim novinama pomenutog Predloga zakona.

Istakavši da se ovim zakonom omogućava pripadnicima manjinskih naroda i druguh manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno narodima kao kolektivitetima izbor i upotreba svojih nacionalnih simbola, ministar Zenka je saopštio: „Ovim zakonom se definise izbor upotrebe i isticanje nacionalnih simbola, kako javno, tako i privatno, te se jasno definiše situacija kada je upotreba nacionalnih simbola zloupotrebljena“.

On je naglasio da su u toku izmjene u djelovima Zakona o javnom redu i miru i u Zakonu o državnim simbolima, te da je riječ o komplementarnim propisima koje treba tretirati kao jednu cjelinu i da će biti priloženi Skupštini na usvajanje u paketu.

Na današnjoj sjednici Vlade takođe je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, kao i Predlog za davanje saglasnosti Vlade Crne Gore na Advokatsku tarifu Advokatske komore Crne Gore.

Generalna direktorka Direktorata za pravosuđe Marijana Laković-Drašković istakla je da se ovim Predlogom zakona ne dira osnovni koncept Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, koji je već usklađen sa relevantnom pravnom tekovinom, kao i standardima Savjeta Evrope, UN kao i izvorima međunarodnog krivičnog prava, već se vrši usklađivanje sa novim zakonom o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti u pogledu odredaba o uslovnom otpustu.

„Usvajanjem ovog Predloga zakona i njegovim sprovođenjem nakon usvajanja od strane Skupštine, očekuje se unapređenje normativnog okvira kada je riječ o oblasti maloljetničkog pravosuđa“- kazala je Laković - Drašković.

Ona je naglasila da je Advokatska tarifa u značajnoj mjeri unaprijeđenja i to u dijelu tarifnog broja 5 i tarifnog broja 11.

„Tarifni broj 5 se odnosi na potraživanje iz radnih odnosa, a unapređenje se odnosi na način što iznos nagrade u procijenjenim predmetima male vrijednosti do stotinu eura ograničen na maksimalni iznos nagrade do dvjesta pedeset eura za cjelokupan postupak... Unaprijedili smo i odredbe tarifnog broja 11, koje propisuju odbranu i zastupanje više lica na način što je iznos nagrade koja pripada advokatu za uvećanje za 50 odsto za svako drugo i naredno lice, ograničena na petostruki iznos određen tarifnim brojevima za svaku odnosnu radnju“- zaključila je Generalna direktorka Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović predstavio je Prilog za Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za period 1. oktobar 2016 —20 .oktobar 2017. godine.

Ministar Pejović je naglasio da je riječ o veoma značajnom i dugačkom dokumentu, jer je ove godine prvi put odgovarano u skladu sa novom metodologijom, na cijeli niz novih i dodatnih pitanja, a sve u cilju sveobuhvatnog prikaza onoga što je stanje u kontekstu ispunjenja obaveza iz ekonomskih i političkih kriterijuma i onoga što se dotiče pregovaranja 33 pregovaračka poglavlja.

„Notiran je napredak kako po pitanju administrativnih kapaciteta, tako i u dijelu zakonodavne i strategijske djelatnosti. Preko 130 akta donijetih u prethodnom periodu činjenica su da ovaj integracijski zamah daje motivaciju da se radi još više i bolje“- kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluka o osnivanju Agencije za kontrolu i obezbjedjenje kvaliteta visokog obrazovanja.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović saopštila je da će Crna Gora prvi put dobiti ovakvo tijelo jer je bila jedina zemlja u regionu i šire koja nije imala Agenciju kao tijelo odgovorno za unapređenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

„Agencija će u narednom periodu obavljati sve one poslove koji se tiču eksterne evaluacije ustanova visokog obrazovanja i studijskih programa; ono što je do sada radio Savjet za visoko obrazovanje. Izdavaće i sertifikate o akreditaciji, o reakreditaciji i Agencija će sprovoditi periodične kontrole rada ustanova visokog obrazovanja“- rekla je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje.

Rukovoditeljka Nacionalne kancelarije za saradnju s nevladinim organizacijama Danka Latković upoznala je javnost sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visini sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018., koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici.

Latković je istakla da su prioritetne oblasti definisane na predlog resornih ministarstava, što je osnovna konceptualna promjena u odnosu na prethodni model finansiranja, koji je bio definisan 2011. godine.

Ona je naglasila da su ovom Odlukom kao prioritetne oblasti u 2018. godini određene socijalna i zdravstvena zaštita i zaštita lica sa invaliditetom, društvena briga o djeci i mladima, pomoć starijim licima, zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, vladavina prava, razvoj civilnog društva i volonterizma, evropske i evroatlantske integracije, institucionalno i vaninstitucionalno obrazovanje, umjetnost, poljoprivreda i ruralni razvoj, zaštita potrošaća, rodna ravnopravnost, borba protiv korupcije, zaštita zdravlja bilja, zaštita dobrobiti životinja i odbrana.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Link na konferenciju za medije: https://youtu.be/FZBpxiJqVbA

 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?