Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 47. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 02.11.2017. 23:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: 47. sjednica Vlade Crne Gore - kadrovi

Vlada Crne Gore, na danas održanoj 47. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, utvrdila je Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. U skladu sa Ustavom definisanim manjinskim pravima, novim Zakonom se omogućava pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno narodima kao kolektivitetima, izbor, upotreba i javno isticanje nacionalnih simbola. Takođe, predloženim zakonskim odredbama jasno se definišu situacije kada je upotreba nacionalnih simbola zabranjena. Vlada je zadužila nadležne resore da, radi usklađivanja sa danas utvrđenim Predlogom zakona, pripreme izmjene i dopune odredbi Zakona o državnim simbolima i Zakona o javnom redu i miru, kako bi se istovremeno, kao jedinstvena cjelina, uputili u skupštinsku proceduru.

Vlada se upoznala sa Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu koji je usvojio Senat Prijestonice. Program sublimira sve aktivnosti koje traba da doprinesu dinamičnijem ekonomskom i sveukupnom razvoju Prijestonice u 2018. godini, a posebna pažnja je posvećena projektima koji omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, kao i infrastrukturnim projektima. Za realizaciju prepoznatih prioritetnih aktivnosti su obezbijeđena finansijska sredstva u Fondu za razvoj Prijestonice od oko 6 miliona eura, čime će se obezbijediti sveukupan razvoj i kvalitetniji život građana Prijestonice.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, u cilju usklađivanja sa sa novim Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčanih kazni i mjera bezbjednosti, u pogledu odredaba o uslovnom otpustu. U diskusiji je konstatovano da se predloženim izmjenama nastavlja unapređenje normativnog okvira u oblasti maloljetničkog pravosuđa.

Donijeta je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za sprovođenje zakona o spoljnoj trgovini. Ciljevi izmjena i dopuna ove Uredbe odnose se prije svega na dodatno pojašnjavanje osnovnih izmjena i dopuna Zakona, utvrđivanje štete, subvencije i bliže se propisuju uslovi za primjenu odredaba Zakona koje se odnose na posebne mjere za zaštitu ravnoteže platnog bilansa.

Vlada je donijela je Odluku o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018. godini. Prioritetne oblasti koje će se finansirati iz Budžeta Crne Gore definisane su na predlog resornih ministarstava, što je osnovna konceptualna promjena u odnosu na prethodni model finansiranja. Kao prioritetne oblasti u 2018. godini određene socijalna i zdravstvena zaštita i zaštita lica sa invaliditetom, društvena briga o djeci i mladima, pomoć starijim licima, zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, vladavina prava, razvoj civilnog društva i volonterizma, evropske i evroatlantske integracije, institucionalno i vaninstitucionalno obrazovanje, umjetnost, poljoprivreda i ruralni razvoj, zaštita potrošaća, rodna ravnopravnost, borba protiv korupcije, zaštita zdravlja bilja, zaštita dobrobiti životinja i odbrana.

Donijeta je Odluka o osnivanju Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja. Formiranje Agencije je predviđeno Zakonom o visokom obrazovanju, radi obezbjeđenja kvaliteta sveukupnih rezultata, efikasnosti studija i kontinuirane promocije „kulture kvaliteta“. Agencija će sprovoditi postupak ocjenjivanja kvaliteta programa ustanove prilikom osnivanja – akreditaciju, ocjenjivanje rada ustanove svakih pet godina – reakreditaciju, kao i periodične ocjene kvaliteta rada ustanova visokog obrazovanja, na zahtjev ovlašćenog organa ustanove ili Ministarstva.

Na sjednici su donijete i odluke o obrazovanju Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe i Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 13 – Ribarstvo.

Usvojen je Prilog za Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za period 1. oktobar 2016 —20. oktobar 2017. godine. Ovaj značajan dokument je ove godine prvi put izrađen u skladu sa novom metodologijom, pri čemu se odgovaralo na niz novih i dodatnih pitanja, sve u cilju sveobuhvatnog prikaza stanja u pogledu ispunjenja obaveza iz ekonomskih i političkih kriterijuma i pregovaranja 33 pregovaračka poglavlja. Na sjednici je, pored ostalog, istaknuto da je ostvaren značajan napredak u dijelu administrativnih kapaciteta, kao i u dijelu zakonodavne i strategijske djelatnosti.

Takođe, usvojena je Informacija o Finansijskom sporazumu za Interreg V-B Jadransko-jonski program (ADRION) za period 2014-2020, u okviru Instrumenta pretpristupne podrške 2014-2020 (IPA II) i Informacija o izmjenama i dopunama Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije koje se odnose na „IPA Jadranski program prekogranične saradnje“ u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku 2007-2013.

Vlada je dala saglasnost na Advokatsku tarifu Advokatske komore Crne Gore. Najvažnije izmjene se odnose na potraživanje iz radnih odnosa, u procijenjenim predmetima male vrijednosti do stotinu eura, za koje je nagrada ograničena na maksimalni iznos do 250 eura za cjelokupan postupak. Izmijenjena je i tarifa koja se odnosi na odbranu i zastupanje više lica, tako što je iznos nagrade koja pripada advokatu, sa uvećanjem za 50 odsto za svako drugo i naredno lice, ograničena na petostruki iznos određen tarifnim brojevima za svaku odnosnu radnju.

Usvojena je Informacija o aktivnostima na valorizaciji lokaliteta za razvoj skijališta i donijela Odluku o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Skijališta Crne Gore“. U raspravi je naglašeno da je razvoj sjevernog regiona jedan od najvažnijih programskih prioriteta Vlade, kao i da su uspostavljene prostorno-planske pretpostavke za realizaciju projekata na planinskom području. Formiranje Društva sa ograničenom odgovornošću „Skijališta Crne Gore” je ključna pretpostavka za pokretanje i uspješno upravljanje lokalitetima na kojima su u predhodnom periodu uložena značajna sredstva u infrastrukturne objekte – puteve, trafostanice, žičare i skijaške terene, kao i radi ostvarivanja nadzora nad implementacijom planiranih investicionih aktivnosti na prostoru Sjevera Crne Gore. Osnovna djelatnost ovog društva biće upravljanje javnim skijalištima na prostoru Bjelasice i Komova, Durmitora, Hajle i drugih planina i drugim posebno uređenim površinama namijenjenim za skijanje i specijalizovane zimske sportske aktivnosti, a sjedište društva će biti u Mojkovcu.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji GRETA preporuka u okviru II kruga evaluacija implementacije Konvencije Savjeta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima. Prilikom predstavljanja izvještaja navedeno je da je unaprijeđen normativni okvir u borbi protiv trgovine ljudima, kroz Izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore; intezivirane su obuke u cilju jačanja stručnih kapaciteta nadležnih institucija za proaktivnu identifikaciju, upućivanje, zaštitu i reintegraciju potencijalnih i žrtava trgovine ljudima, kao i efikasno procesuiranje izvršilaca; ojačana je multisektorska saradnja na lokalnom nivou; izrađene su smjernice o nekažnjavanju žrtava trgovine ljudima. Takođe, potpisana je i Deklaracija o primjeni standarnih operativnih procedura u cilju identifikacije, upućivanja, dobrovoljnog povratka i zaštite žrtava trgovine ljudima.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je imenovala Dubravku Lalović za savjetnicu predsjednika Vlade.

Dr Nina Vujošević, dosadašnja savjetnica predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, imenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu finansija.

Vlada je donijela i rješenje kojim je Milan Srzentić imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?