Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nakon članstva u NATO, sljedeći cilj Crne Gore je EU

Objavljeno: 07.11.2017. 00:09 Autor: Ministarstvo ekonomije
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Evropska unija (EU) nema alternativu za zemlje Zapadnog Balkana, a Crna Gora je pokazala hrabrost učlanjenjem u NATO i naredni cilj je njeno učlanjenje u EU, konstatovano je na okruglom stolu „Regionalna saradnja kao dio evropskih integracija“ koji je održan danas u okviru Bečkog ekonomskog foruma.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je učestvovala na današnjem forumu, kazala je da je tema današnjeg sastanka lidera regiona bila kako unaprijediti regionalnu saradnju, kao i saradnju regiona sa Evropskom unijom.

„Jako je važno da EU prepozna naš region kao region kome su potrebne investicije, u čiju infrastrukturu je potrebno ulagati, posebno u dijelu povezanosti naših zemalja regiona, kao i regiona sa EU. Ovo je još jedna od regionalnih prilika gdje mi možemo govoriti šta su nam planovi u narednom periodu, a u svijetlu pripreme sljedećeg sastanka Berlinske inicijative koji će se održati u junu sljedeće godine u Londonu“, kazala je ministarka Sekulić.

Činjenica je da, kako je dodala, ukoliko želimo da povećamo robnu razmjenu, razmjenu usluga i trgovinski bilans između naših zemalja, moramo puno raditi na povezivanju infrastrukture.

„Jedan od klasičnih primjera je taj da moramo unaprijediti putni pravac Sarajevo – Podgorica, da moramo unaprijediti sve putne pravce u povezivanju i sa Srbijom, i sa BiH, sa Hrvatskom, Albanijom i sa Kosovom, ukoliko želimo da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu između naših zemalja, kao i povećamo ekonomski rast našeg regiona“, kazala je ministarka Sekulić.

Prema njenihm riječima, rijetkost je, kao što je ove godine bilo, da se premijeri svih zemalja Zapadnog Balkana već sedam puta susrijeću, što govori, kako je kazala, da mi kao Crna Gora nemamo otvorenih pitanja sa zemljama koje su nam u susjedstvu i da sve više govorimo o ekonomijama, a ne o politici. 

„Naši građani treba da osjete benefite naše težnje ka EU, a to je veći broj fondova, veći broj projekata koji se mogu finansirati iz tih fondova i bolji život u našim zemljama. Jer, ne možete govoriti o EU samo politički, već naši građani kroz bolji život treba da osjete zašto mi stremimo ka EU“, zaključila je ministarka Sekulić.
    

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?