Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Darmanović na TV CG: Crna Gora zagovara princip regate

Objavljeno: 07.11.2017. 15:59 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Video: Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović gostovao u Jutarnjem programu TV Crne Gore

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović gostovao je danas u Jutarnjem programu TV Crne Gore.

Crna Gora i Kosovo imaju jako dobre odnose sa na svim poljima – vrlo dobru saradnju u regionalnim i svim drugim organizacijama i dobre bilateralne odnose stoga nije realno da tvrdnje Kosova o spornoj granici dovedu do pogoršanja odnose dviju država, ocijenio je ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, gostujući danas u Jutarnjem programu TV Crne Gore.

„Mi imamo jako dobre odnose sa Kosovom, na svim poljima. Vrlo prijateljsku saradnju unutar regionalnih i drugih organizacija, kao i dobre bilateralne odnose. Vjerujem da će to ipak biti prije svega zvijezda vodilja i u ovom pitanju”- rekao je ministar.

Upitan da prokomentariše aktuelnu situaciju na temu demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova, ministar Darmanović je naglasio da je riječ o staroj granici unutar Jugoslavije koja nikada nije bila upitna, te ponovio da se Crna Gora na to pitanje neće vraćati.

„Riječ je o staroj granici unutar Jugoslavije, koja nikad nije dovođena u pitanje i koju su, ne jedna nego čak dvije međunarodne komisije potvrdile, a crnogorski i kosovski zvaničnici u atmosferi međusobnog razumijevanja i dobroj vjeri prema međunarodnim sporazumima potpisali sporazum o tome u Beču 2015. godine i CG je, kako to nalažu običaji i pravila međunarodnog prava taj sporazum u svom parlamentu ratifikovala bez ikakvih problema. Crna Gora se na to neće vraćati. Jednostavno, mi smo ratifikovali međunarodni sporazum koji je imao podršku obje strane“- rekao je ministar Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je rekao, odgovarajući na pitanje o Privremenom sporazumu između Crne Gore i Hrvatske, da pomenuti sporazum već petnaest godina funkcioniše izuzetno dobro, te da ne dovodi u pitanje prilično dobre odnose dviju zemalja.

„Privremeni sporazum funkcioniše veoma dobro i ni na koji način ne dovodi u pitanje odlične prijateljske, partnerske odnose između dvije države. Vi znate da je Hrvatska pomagala Crnu Goru u našim aspiracijama da postanemo članica NATO-a. To sada radi i kada je u pitanju naša Evropska agenda”- kazao je ministar Darmanović.

Odgovarajući na pitanje o obavezama i prioritetima Crne Gore nakon učlanjenja u NATO, ministar je rekao da je Crna Gora i prije punopravnog članstva bila veoma aktivna u saradnji sa NATO savezom, te da će prevashodna uloga CG unutar Alijanse biti unutar regiona u kome živimo.

„Naša prevashodna uloga biće unutar regiona u kome živimo... Mi smo svakako zainteresovani da naš region dobije dodatnu stabilnost time što će se NATO širiti na ovom prostoru i veoma smo spremni da podržimo aspiracije onih naših susjeda i prijatelja iz regiona koji imaju slične planove kakve smo imali i mi. Tako smo spremni da pružimo i ekspertsku i partnersku pomoć, kao i političku podršku u ovom momentu prije svega Makedoniji i BiH, koje naravno treba da zadovolje niz uslova”- zaključio je ministar vanjskih poslova gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?