Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković i rumunski ministar Maleškanu: Princip regate u EU integracijama ne može biti doveden u pitanje

Objavljeno: 07.11.2017. 19:13 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ministar vanjskih poslova Rumunije Teodor Maleškanu saglasili su se da princip regate u procesu evropskih integracija država Zapadnog Balkana ne može biti doveden u pitanje jer bi drugačiji pristup usporio integracione procese.

Na sastanku održanom u Podgorici, u okviru zvanične posjete ministra Maleškanua Crnoj Gori, zaključeno je da proces proširenja Evropske unije, kao jedna od najvažnijih evropskih politika, treba da ostane baziran na fundamentalnom principu vrednovanja napora i uspjeha svake države zasebno.

Predsjednik Marković je ocijenio da se region Zapadnog Balkana i dalje suočava sa izazovima na političkom, bezbjednosnom i ekonomskom planu i da je najbolji odgovor na te izazove evropska perspektiva regiona. „Politika otvorenih vrata Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana stoga nije samo politika stabilizacije ovog regiona već je to i politika stabilnosti cijele Evropske unije. Zato je poželjno da pristup Evropske unije bude, kada je ovaj region u pitanju, manje administrativan, a što više suštinski“ – ocijenio je premijer Duško Marković.

Ministar Maleškanu je rekao da je evropska integracija država Zapadnog Balkana jedan od prioriteta Vlade Rumunije i izrazio očekivanje da će u narednih nekoliko godina proces dobiti dodatni impuls budući da će Evropskom unijom odnosno Evropskim savjetom predsjedavati više država jugoistoka Evrope.

U kontekstu evropske perspektive Zapadnog Balkana zaključeno je da Berlinski proces pruža dodatne mogućnosti saradnje i zajedničkih projekata.

Predsjednik Marković i ministar Maleškanu su konstatovali da između Crne Gore i Rumunije, kao prijateljskih država, nema otvorenih pitanja i da obje strane vide mogućnost proširenja saradnje pogotovo u oblastina energetike, turizma i poljoprivrede. U tom kontekstu crnogorska strana je predložila, a rumunska prihvatila da se prilikom prvog zvaničnog sastanka predsjednika vlada organizuje paralelno i ekonomski forum dviju država na kojem bi bili upriličeni sastanci predstavnika poslovne zajednice.

Na sastanku je bilo riječi o više pitanja koja se tiču saradnje Crne Gore i Rumunije kao zemalja saveznica u NATO-u.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?