Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović se sastao sa slovenačkim ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom

Objavljeno: 08.11.2017. 00:04 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović sastao se danas u Podgorici sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom

Potpredsjednik Simović je konstatovao da su Crna Gora i Slovenija važni partneri. Zahvalio je ministru Počivalšeku na podršci Slovenije u integracionim procesima Crne Gore, odnosno snažnoj političkoj podršci našoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi, koja se, između ostalog, manifestuje kroz značajnu ekspertsku pomoć u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Zahvalio je i na pomoći koju je Slovenija pružala kao kontakt država NATO-a za Crnu Goru. Slovenija je bila druga zemlja na svijetu, a prva članica EU, koja je ratifikovala sporazum o članstvu Crne Gore u NATO.

Simović je istakao da Crna Gora posebno cijeni i to što je Slovenija važan davalac razvojne pomoći Crnoj Gori, naglasivši da su bilateralni odnosi dvije zemlje prijateljski i izvanredni i da postoji značaj prostor za dodatno unapređenje, posebno u ekonomskom dijelu.

U veoma otvorenom i srdačnom razgovoru Simović i Počivalšek su razmjenili iskustva i predloge za saradnju u oblastima poljoprivrede, drvoprerade, šumarstva, trgovine, turizma, razvoja i podršce malim i srednjim preduzećima, infrastrukture i privlačenja direktnih stranih investicija.

Potpredsjednik Simović je slovenačku delegaciju informisao o dva važna sistemska zakona koji se pripremaju u Crnoj Gori, zakon o privatno-javnom partnerstvu i zakon o koncesijama. Kazao je da bi Crnoj Gori posebno značajna bila iskustva Slovenije u tim oblastima.

Slovenački ministar je predstavio modele podrške koju Slovenija pruža malim i srednjim preduzećima i izvoznicima, kao i povlasticama koje obezbjeđuje direktnim stranim investitorima. Predstavio je i modele koncesija koje Slovenija primjenjuje u upravljanju dobrima od javnog interesa.

Preporučio je Crnoj Gori da pojača promociju na slovenačkom emitivnom turističkom tržištu, jer su Slovenci sve više zainteresovani za Crnu Goru, posebno u periodima izvan glavne turističke sezone i kazao da će turistička privreda Slovenije snažno nastupati na crnogorskom tržištu, jer se turisti iz Crne Gore veoma cijene i uvažavaju, imajući u vidu da se njihov broj i dužina boravka u Sloveniji iz godine u godinu značajno povećava.

Obostrano je konstatovano da su otvoreni i konkretni razgovori, kakav je ovaj, odlika samo prijateljskih zemalja, koje održavaju i unaprijeđuju ionako već dobre odnose. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?