Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kolegijum za pregovore o pristupanju CG EU: O evropskoj agendi na posebnoj sjednici Vlade

Objavljeno: 08.11.2017. 21:12 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim predsjedava predsjednik Vlade Duško Marković, ocijenio je na XVIII redovnoj sjednici održanoj u srijedu da nastavak uspješnog procesa evropske integracije, u kojem naša zemlja prednjači u odnosu na ostale države kandidate, podrazumijeva najviši stepen organizovanosti, odgovornosti i posvećenosti obavezama svih subjekata koji učestvuju u procesu.

Konstatovano je da je u skladu sa nacionalnim prioritetom da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena do kraja ove godine i da se stvore pretpostavke da Crna Gora tokom 2018. godine nastavi proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja neophodno ostvariti visoki stepen ažurnosti na ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

Sagledavajući konkretan učinak ministarstava kao i njihove obaveze po svakom pregovaračkom poglavlju pojedinačno Kolegijum je, analizirajući mjerila, zaključio da je cjelishodno održati posebnu sjednicu Vlade na temu evropskih integracija kako bi konkretnim zaduženjima i preporukama svim subjektima uključenim u pregovore bio na najbolji način iskorišćen pozitivan rezultat dosadašnjeg integracionog procesa i obezbijeđen visoki stepen realizacije obaveza i zadržavanje dinamike u narednom periodu.

Kolegijum je analizirao stanje u oblasti vladavine prava u kontekstu predstojećeg radnog dokumenta Evropske komisije o vladavini prava u Crnoj Gori i ispunjenja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Zaključeno je da dobri rezultati realizacije akcionih planova za 23. i 24. poglavlje pokazuju da se u oblasti vladavine prava intenzivno realizuju obaveze i iz zakonodavnog i iz institucionalnog okvira.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?