Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Bošković na sesiji NAC posvećenoj misiji „Resolute Support“, susreti sa Šekerinskom i Majrom-Hartingom

Objavljeno: 09.11.2017. 20:33 Autor: mod
Drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), koji se održava u Briselu, ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvovao je na sesiji posvećenoj misiji “Resolute Support”, na kojoj su ministri zemalja kontributora razmijenili mišljenja o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u Avganistanu. Ministri su pozdravili napore avganistanskih vlasti u stabilizaciji situacije u toj zemlji. Oni su se saglasili da NATO kroz pomenutu misiju, ostaje posvećen podršci avganistanskom narodu i avganistanskim oružanim snagama u izgradnji kapaciteta da odgovore na sve bezbjednosne izazove i prijetnje.

Ministar Bošković je podsjetio da Crna Gora skoro osam godina učestvuje u različitim formatima misije u Avganistanu, da je svoje najveće prisustvo imala sa 42 vojnika tokom trajanja misije ISAF, a da je sada, u sedmom kontingentu misije “Resolute Support”, 18 pripadnika Vojske Crne Gore.

„Siguran sam da će Crna Gora doprinijeti i znati, bez obzira na svoju veličinu, snagu i potencijal, da doprinise sistemu kolektivne bezbjednosti“, kazao je Bošković.

Ministar se danas sastao sa ministarkom odbrane Republike Makedonije, Radmilom Šekerinskom. On je tom prilikom istakao da Crna Gora, kao najnovija članica NATO, i zemlja koja pripada ovom regionu, izuzetno razumije probleme i potrebe zemalja aspiranata za članstvo u NATO. Bošković je naglasio da će se Crna Gora kao članica Alijanse, snažno zalagati za nastavak politike otvorenih vrata. 

“Politika otvorenih vrata koju Crna Gora zagovara je bitna za budućnost čitavog regiona, jer je stabilnost regiona, kada su u pitanju bezbjednost i saradnja, upravo u sjevernoatlantskim integracijama i ujedinjavanju”, istakao je Bošković.

Bošković se sastao i sa generalnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove, Tomasom Majrom-Hartingom, sa kojim je razgovarao o napretku Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. On je informisao sagovornika da je Crna Gora spremna da i u narednom periodu aktivno doprinosi misijama i operacijama u sklopu Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU (CSDP), uz napomenu da smo trenutno angažovani u međunarodnim misijama i operacijama EU NAVFOR Atalanta u Somaliji i EUTM u Maliju. 

Generalni direktor Harting pozdravio je dosadašnji napredak u procesu evropskih integracija i naglasio značaj crnogorskog doprinosa EU vođenim misijama i operacijama. 

Sastanku je prisustvovao i direktor Direktorata za krizni menadžment i planiranje u Evropskoj službi za spoljne poslove, Gabor Iklodi.

mod   

mod
                                                       
MINISTARSTVO ODBRANE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?