Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ambasador EU Aivo Orav saopštili da je Vlada Crne Gore stvorila preduslove za korišćenje IPARD sredstava

Objavljeno: 10.11.2017. 18:55 Autor: MPRR

MPRR„Crna Gora je uspješno završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava EU. Sa dodatnih 12,1 milion iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona učešća korisnika, kroz IPARD program će se ukupno investirati 87 miliona eura”, saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

Simović je dobru vijest za crnogorske poljoprivrednike saopštio zajedno sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorom Aivom Oravom, na konferenciji za novinare upriličenoj, upravo, na jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Konferencija je održana na imanju Veselina Jovovića u mjestu Jelenak u Danilovgradu, u prisustvu predstavnika više udruženja poljoprivrednih proizvođača, kao i ministarstava koja predstavljaju operativnu strukturu za sprovođenje IPARD programa.

Danas obilježavamo još jedan razvojni iskorak u sektoru poljoprivrede. Zajedno, predstavnici institucija, naših evropskih partnera i proizvođača. U sastavu u kojem smo pripremali i u sastavu u kojem ćemo, siguran sam, uspješno realizovati ovaj značajni projekat”, ocijenio je Simović.

On je posebno izrazio zadovoljstvo što je, sa evropskim partnerima sa kojima su u prethodnom periodu napravljeni brojni iskoraci, ovim povodom kod vrijednih domaćina. “Kao i do sada, i danas smo kod vrijednih domaćina. Veselin Jovović i njegovi sinovi Goran i Dejan, spadaju u najveće proizvođače povrća u Crnoj Gori. Na 15.000m2 plastenika i 15ha zasada na otvorenom, proizvode preko milion kilograma povrća. Kroz brojne razvojne projekte i programe podrške podržani su za nabavku mehanizacije, izgradnju plastenika i hladnjače i kroz programe direktnih plaćanja”, kazao je Simović.

Simović je naglasio da je ukupni proces od izrade IPARD programa do akreditacije bio sveobuhvatan i veoma zahtjevan, ali da su naporima brojnih institucija i pojedinaca ispunjeni svi preduslovi.

On je naveo da su veoma zahtjevni bili procesi pripreme i izrade Programa i njegovo usaglašavanje sa EK, kao i naredna faza koja je trajala do prije nekoliko dana - uspostavljanje i akreditacija strukture za sprovođenje Programa i dobijanja ovlašćenja od strane EK za upravljanje evropskim sredstvima. Stoga je čestitao svim učesnicima u tim procesima - brojnim stručnim saradnicima, poljoprivrednim proizvođačima i njihovim udruženjima, kao i institucijama. „Čestitke svim učesnicima u ovom procesu, čestitke svim institucijama i veliko hvala za podršku koju smo imali od nadležnih direktorata Evropske komisije i delegacije EU u Podgorici. Ponosni na urađeno, ali i svjesni odgovornosti i zahtjevnosti narednih izazova“, poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade je poručio da realizacija IPARD programa zahtijeva punu posvećenost i punu odgovornost svih nadležnih institucija u svim fazama, jer su procedure striktno propisane i jednako tako se moraju i poštovati. „I zbog toga i ovom prilikom upućujem poziv svim učesnicima u procesu, i administrativnim strukturama i korisnicima, da budu preduzimljivi, odgovorni, ažurni i tačni“, kazao je Simović dodajući da važna uloga važna uloga u vidljivosti i transparentnosti ovoga zahtjevnog procesa pripada medijima.

Sredstva iz IPARD programa, kako je kazao, namijenjena su “jačanju kapaciteta poljoprivrednog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, usklađivanju sa pravilima, standardima i praksama EU, kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju uslova života u ruralnim sredinama”.

Šansa koju poljoprivrednici, posebno mladi, moraju iskoristiti

“I ovom prilikom želim da napomenem da je Vlada iz nacionalnog budžeta i međunarodnih programa, već obezbijedila da se u narednom četvorogodišnjem periodu, u poljoprivredni sektor uloži oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona eura bespovratne podrške” kazao je Simović, dodajući da je riječ o “šansi koju poljoprivrednici moraju iskoristiti”.

On je posebno pozvao mlade ljude da se aktivno uključe i iskoriste tu šansu, navodeći da su za mlade predviđeni posebni programi podrške.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, na kraju svog obraćanja zahvalio se još jednom koleginicama i kolegama u Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu finansija i Ministarstvu evropskih poslova, koji su, kako je rekao, odgovornim i posvećenim radom i rezultatima omogućili ispunjavanje svih potrebnih uslova za realizaciju ovoga značajnog programa.

“Posebno, želim da se zahvalim na partnerskoj saradnji nadležnim direktoratima u Evropskoj komisiji tokom cijelog ovoga procesa. Siguran sam da će sredstva predviđena ovim programom doprinijeti dostizanju visokih standarda, i konkurentnosti i bezbjednosti hrane, kojima teži naš poljoprivredni sektor”, rekao je Simović.

Orav: Prilika da farmeri ojačaju i pripreme se za EU, ali i za nova radna mjesta

MPRRMPRR

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav, takođe, je izrazio zadovoljstvo što je ovom prilikom, zajedno sa Ministrom Simovićem, posjetio gazdinstvo Jovovića i što na terenu može da svjedoči opipljivim rezultatima EU podrške lokalnim preduzećima i građanima Crne Gore.

Kroz IPARD program EU će Crnoj Gori dodijeliti skoro 40 miliona eura. Time potvrđujemo da je Ministarstvo poljoprivrede odradilo dobar posao na uspostavljanju neophodnih procedura i funkcionalnog sistema za upravljanje IPARD – om u Crnoj Gori”, ocijenio je šef Delegacije EU.

Korišćenje IPARD sredstava, kako je ocijenio ambasador Orav, pružiće mogućnost farmerima da unaprijede svoje kapacitete, povećaju produktivnost i ojačaju konkuretnost. “IPARD program, takođe, daje priliku farmerima da se pripreme za korišćenje strukturnih fondova za poljoprivredu, koji će im biti dostupni nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, kazao je Orav.

Za šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, takođe, je značajno što se od sprovođenja IPARD programa, kao benefit, očekuje otvaranje novih radnih mjesta, ne samo u poljoprivredi, nego i u drugim sektorima, kao što su izgradnja i trgovina.

MPRRMPRR

Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, postepeno usvaja EU standarde, kroz proces pregovora i uz podršku Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Iskreno se nadam da će i ova podrška EU, kroz IPARD, donijeti još više poslovnog uspjeha poljoprivrednom domaćinstvu Jovović, ali i brojnim drugim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u Crnoj Gori, te da ćemo biti u prilici uskoro da zajedno promovišemo dosta novih IPARD projekata”, poručio je ambasador Orav.

Mjere podrške poljoprivrednim gazdinstvima i prerađivačkom sektoru

Predstavljajući IPARD program, ministar Simović je kazao da će se u ovoj fazi realizovati kroz dvije mjere:

  1. Investicije u poljoprivredna gazdinstva
  2. Investicije u prerađivačke kapacitete

Poljoprivredna gazdinstva će se podržati za investicije u iznosu od 10.000€ do 500.000€ u sektorima stočarstva, mljekarstva, biljne proizvodnje, pčelarstva i akvakulture.

„Ovom mjerom podržaće se: izgradnja, proširenje ili rekonstrukcija objekata; nabavka namjenske opreme i mehanizacije; investicije u sisteme za navodnjavanje; nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade; investicije u poboljšanje zemljišta. Podrška će iznositi do 60% od ukupne investicije, što će se definisati Javnim pozivom“, kazao je Simović. On je dodao da će za ulaganja realizovana od strane mladih farmera (do 40 godina starosti) podrška iznositi do 65% investicije, za ulaganja u poljoprivredna gazdinstva u planinskim područjima predviđena je podrška do 70% investicije, adodatnih 10% može se dodijeliti ulaganjima u cilju zaštite životne sredine, i to samo za taj dio investicije.

MPRRMPRR

Mjerom podrške prerađivačkim kapacitetima podržaće se investicije u iznosu od 40.000€ do 1.500.000€ u sektorima mljekarstva, mesne industrije, vinarstva, maslinarstva, prerade voća i povrća, ribarstva i akvakulture.

Podržavaće se izgradnja, proširenje ili rekonstrukcija objekata u svrhu prerade, kao i kupovina nove opreme i mehanizacije. Bespovratna podrška može iznositi do 50% investicije. Za investicije koje se odnose na zaštitu životne sredine, podrška može biti povećana do 60%.

Obracanje PPV Milutina Simovica, press povodom IPARD a

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?