Мања слова Већа слова РСС

Најаве

23.04.2018

Предсједник Марковић у уторак на Брду код Крања на Самиту СЕЕЦП

23.04.2018

Премијер Душко Марковић примиће у уторак предсједника Европског савјета Доналда Туска

22.04.2018

Министар Дармановић у Њујорку на састанцима УН-а на високом нивоу

19.04.2018

Предсједник Владе Душко Марковић говориће у петак на свечаној академији поводом 90 година ПКЦГ

19.04.2018

У четвртак, 19. априла 73. сједница Владе ЦГ

18.04.2018

Министарка правде Републике Србије Нела Кубуровић сјутра у званичној посјети Црној Гори

17.04.2018

Предсједник Марковић сјутра у Скопљу на радном састанку високе представнице Могерини са лидерима ЗБ

16.04.2018

Предсједник Марковић састаће се у Тивту са високом представницом Могерини

17.04.2018

Конференција „Изазови у сусрет примјене новог Закона о државним службеницима и намјештеницима“

17.04.2018

Министарке Секулић и Прибиловић на Дигиталном самиту Западног Балкана у Скопљу

Питајте Владу

Представници МЕПа учетвовали на састанку Групе финансијера пројеката ЗИО

Представници МЕПа учетвовали на састанку Групе финансијера пројеката ЗИО
Датум објаве 10.11.2017 14:08 | Аутор МЕП | Извор: Министарство европских послова

Испис Штампај страницу


У Сарајеву је 9. и 10. новембра 2017, у организацији Европске комисије и Њемачке развојне банке, одржан двадесет четврти састанак Групе финансијера пројеката Западноблаканског инвестицијског оквира (ЗИО). Група финансијера пројеката, као редовни координацијски механизам у оквиру ЗИО, сагледала је напредак по питању спровођења пројеката у државама Западног Балкана и размотрила информације о пројектним предлозима које су државе кориснице поднијеле у оквиру XВИИИ позива за техничку подршку припреми пројеката. Састанку су у име Министарства европских послова присуствовали шефица Одсјека за програмирање Ипе Милица Абрамовић Радивојков и самостални савјетник И Бојан Вујовић.

Констатован је значајан напредак по питању припреме и спровођења инфраструктурних пројеката у региону. Посебно је указано на значај ЗИО, као флексибилног инструмента којим ЕУ у контексту Беринског процеса подржава развој инфраструктуре у областима саобраћаја, енергетике, заштите животне средине и друштвених дјелатности. Посредством овог инструмента на нивоу региона подржано је 149 инфраструктурних пројеката чија је процијењена вриједност 15,5 милијарди еура. Представници Европске комисије поновили су посвећеност ЕУ подршци развоју инфраструктуре у региону, што ће унаприједити повезаност у региону и с ЕУ, али и створити услове за интензивирање економског раста и развоја.

Такође, представљена је иницијатива о уврштавању сектора дигиталне инфраструктуре на листу сеткора које ЗИО подржава за припрему пројектне документације. Овакав предлог ЕУ у складу је с приротиетима Берлинског процеса, у оквиру којег је предвиђена подршка ширењу доступности интернета и развоју нових сервиса у области дигиталне инфраструктуре.
Коначне одлуке о овом предлогу ЕУ и о оцјени пројектних предлога у оквиру XВИИИ позива ЗИО биће донесене на састанку Управног одбора ЗИО, чије је одржавање планирано средином децембра 2017. у Франкфурту.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА