Мања слова Већа слова РСС

Најаве

12.07.2018

Премијер Марковић у петак на Горици на свечаности поводом Дана државности

11.07.2018

У четвртак, 12. јула 85. сједница Владе ЦГ

10.07.2018

Премијер Душко Марковић уручиће у сриједу плакете златним црногорским ватерполистима из Малаге

10.07.2018

Додјела награда за најбољу новинарску причу на конкурсу “Европа кроз објектив”

10.07.2018

Званичан почетак реализације МИДАС 2 пројекта у сриједу у Колашину

09.07.2018

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић у радној посјети Улцињу

08.07.2018

Премијер Марковић у уторак у Лондону на Самиту Западнобалканске шесторке

06.07.2018

Премијер Душко Марковић у суботу у Софији на Седмом самиту Механизма сарадње државе ЦЕИ и НР Кине (

06.07.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 84. сједнице Владе ЦГ у 16:00

05.07.2018

У петак редовна сједница Колегијума за преговоре о приступању Црне Горе Европској унији

Питајте Владу

Представници МЕПа учетвовали на састанку Групе финансијера пројеката ЗИО

Представници МЕПа учетвовали на састанку Групе финансијера пројеката ЗИО
Датум објаве 10.11.2017 14:08 | Аутор МЕП | Извор: Министарство европских послова

Испис Штампај страницу


У Сарајеву је 9. и 10. новембра 2017, у организацији Европске комисије и Њемачке развојне банке, одржан двадесет четврти састанак Групе финансијера пројеката Западноблаканског инвестицијског оквира (ЗИО). Група финансијера пројеката, као редовни координацијски механизам у оквиру ЗИО, сагледала је напредак по питању спровођења пројеката у државама Западног Балкана и размотрила информације о пројектним предлозима које су државе кориснице поднијеле у оквиру XВИИИ позива за техничку подршку припреми пројеката. Састанку су у име Министарства европских послова присуствовали шефица Одсјека за програмирање Ипе Милица Абрамовић Радивојков и самостални савјетник И Бојан Вујовић.

Констатован је значајан напредак по питању припреме и спровођења инфраструктурних пројеката у региону. Посебно је указано на значај ЗИО, као флексибилног инструмента којим ЕУ у контексту Беринског процеса подржава развој инфраструктуре у областима саобраћаја, енергетике, заштите животне средине и друштвених дјелатности. Посредством овог инструмента на нивоу региона подржано је 149 инфраструктурних пројеката чија је процијењена вриједност 15,5 милијарди еура. Представници Европске комисије поновили су посвећеност ЕУ подршци развоју инфраструктуре у региону, што ће унаприједити повезаност у региону и с ЕУ, али и створити услове за интензивирање економског раста и развоја.

Такође, представљена је иницијатива о уврштавању сектора дигиталне инфраструктуре на листу сеткора које ЗИО подржава за припрему пројектне документације. Овакав предлог ЕУ у складу је с приротиетима Берлинског процеса, у оквиру којег је предвиђена подршка ширењу доступности интернета и развоју нових сервиса у области дигиталне инфраструктуре.
Коначне одлуке о овом предлогу ЕУ и о оцјени пројектних предлога у оквиру XВИИИ позива ЗИО биће донесене на састанку Управног одбора ЗИО, чије је одржавање планирано средином децембра 2017. у Франкфурту.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА