Мања слова Већа слова РСС

Најаве

18.06.2018

Министар Нухоџић сјутра у Бриселу на састанку о актуелним изазовима на плану миграција

15.06.2018

Потпредсједник Симовић у Кући меда потписаће уговоре о подршци са младим пчеларима почетницима за 20

15.06.2018

Премијер Душко Марковић у суботу у Аустрији на конференцији Еуропа Форум Wацхау

14.06.2018

У петак друга сједница Савјета за НАТО

14.06.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 81. сједнице Владе ЦГ у 15:30

13.06.2018

У четвртак, 14. јуна 81. сједница Владе ЦГ

12.06.2018

Премијер Душко Марковић у „Плантажама“ у сриједу свечано пушта у рад нову линију за флаширање

12.06.2018

Семинар „Инклузивно друштво: Унапријеђење социо-економског положаја Рома и Египћана у Црној Гори“

12.06.2018

Министар Дармановић у званичној посјети Грузији

12.06.2018

Министарка Дамјановић са генералним директором за истраживање и иновације у ЕК Жаном-Ериком Пакеом

Питајте Владу

Одржана конференција за медије након 48. сједнице Владе Црне Горе

Одржана конференција за медије након 48. сједнице Владе Црне Горе
Датум објаве 10.11.2017 17:15 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Служба за односе с јавношћу

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Документ „Процјена утицаја на баштину за Природно и културно–историјско подручје Котора“.

Генерални директор Директората за културну баштину у Министарству културе Александар Дајковић је на конференцији за медије упознао јавност са садржајем Документа. Како је Дајковић истакао, ХИА је израђена од стране Архитектонског факултета УЦГ-а, уз сарадњу иностраног ИЦОМОС експерта и ревидован од стране УНЕСЦО експерта. Обрађивач је имао задатак да прегледа и усклади све инструменте планирања како би се успоставио јасан оквир за планирање и за промовисање одрживих, компатибилних облика развоја.

„Најзначајнији закључци су да се указује на потребу дефинисања процјене утицаја на баштину као процес и обавезу за сва планска и пројектна документа. Такође, указује се да изузетна и универзална вриједност може бити угрожена, ако не и изгубљена уколико се сва планска документа изведу у пуном обиму и из тог разлога препоручује се да се продужи мораторијум на градњу, док се постојећа планска документа не иновирају, односно нова не израде. Изузетак су пројекти који су од јавног интереса, и такође, за њих ће важити обавеза израде Процјене утицаја на баштину. Оно што је документ такође показао је да је урбанистички пројекат град Пераст и урбанистички пројекат Стари град Котор представљају позитивне примјере и да за њих нема потребе да се продужи мораторијум" – навео је генерални директор Директората за културну баштину

Секретар у Министарству европских послова Миодраг Радовић представио је два важна финансијска споразума који се односе на билатералне прекограничне програме сарадње са Албанијом и Косовом, као и Споразум о сагласности између Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе о спровођењу Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору за период 2014-2020.

Финансијским споразумом између Европске комисије, Владе Црне Горе и Албаније у оквиру ИПЕ ИИ, Црна Гора и Албанија ће за седмогодишњи период на располагању имати 13,8 милиона еура, укључујући и национално кофинансирање, при чему програмско подручје у Црној Гори обухвата 12 општина.

„Потписивањем овог Финансијског споразума биће омогућена реализација активности чији је циљ побољшање социо-економске ситуације у прихватљивим подручјима, кроз снажење сарадње и заједничких иницијатива у сљедећим приоритетним секторима: запошљавање, мобилност радне снаге и социјалне и културне инклузије са обије стране граднице, заштита животне средине, као и промоција туризма, културне и природне баштине од обостраног интереса за грађане Црне Горе и Албаније" – рекао је секретар Радовић.

Укупна вриједност програма предвиђеног Финансијским споразумом између Европске комисије, Владе Црне Горе и Републике Косово у оквиру ИПЕ ИИ, за седмогодишњи период је 9,7 милиона еура, укључујући и национално кофинансирање, и њим је, такође, обухваћено 12 општина из Црне Горе.

Споразумом о сагласности између Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе о спровођењу Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору за период 2014-2020, обухваћено је десет општина са територије Црне Горе, док ће све три земље на располагању имати 67 милиона еура, укључујући национално кофинансирање.

Линк на конференцију за медије: хттпс://yоуту.бе/фx4Х2мПп9ЗQ

   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ