Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

Одржана конференција за медије након 48. сједнице Владе Црне Горе

Одржана конференција за медије након 48. сједнице Владе Црне Горе
Датум објаве 10.11.2017 17:15 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Служба за односе с јавношћу

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Документ „Процјена утицаја на баштину за Природно и културно–историјско подручје Котора“.

Генерални директор Директората за културну баштину у Министарству културе Александар Дајковић је на конференцији за медије упознао јавност са садржајем Документа. Како је Дајковић истакао, ХИА је израђена од стране Архитектонског факултета УЦГ-а, уз сарадњу иностраног ИЦОМОС експерта и ревидован од стране УНЕСЦО експерта. Обрађивач је имао задатак да прегледа и усклади све инструменте планирања како би се успоставио јасан оквир за планирање и за промовисање одрживих, компатибилних облика развоја.

„Најзначајнији закључци су да се указује на потребу дефинисања процјене утицаја на баштину као процес и обавезу за сва планска и пројектна документа. Такође, указује се да изузетна и универзална вриједност може бити угрожена, ако не и изгубљена уколико се сва планска документа изведу у пуном обиму и из тог разлога препоручује се да се продужи мораторијум на градњу, док се постојећа планска документа не иновирају, односно нова не израде. Изузетак су пројекти који су од јавног интереса, и такође, за њих ће важити обавеза израде Процјене утицаја на баштину. Оно што је документ такође показао је да је урбанистички пројекат град Пераст и урбанистички пројекат Стари град Котор представљају позитивне примјере и да за њих нема потребе да се продужи мораторијум" – навео је генерални директор Директората за културну баштину

Секретар у Министарству европских послова Миодраг Радовић представио је два важна финансијска споразума који се односе на билатералне прекограничне програме сарадње са Албанијом и Косовом, као и Споразум о сагласности између Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе о спровођењу Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору за период 2014-2020.

Финансијским споразумом између Европске комисије, Владе Црне Горе и Албаније у оквиру ИПЕ ИИ, Црна Гора и Албанија ће за седмогодишњи период на располагању имати 13,8 милиона еура, укључујући и национално кофинансирање, при чему програмско подручје у Црној Гори обухвата 12 општина.

„Потписивањем овог Финансијског споразума биће омогућена реализација активности чији је циљ побољшање социо-економске ситуације у прихватљивим подручјима, кроз снажење сарадње и заједничких иницијатива у сљедећим приоритетним секторима: запошљавање, мобилност радне снаге и социјалне и културне инклузије са обије стране граднице, заштита животне средине, као и промоција туризма, културне и природне баштине од обостраног интереса за грађане Црне Горе и Албаније" – рекао је секретар Радовић.

Укупна вриједност програма предвиђеног Финансијским споразумом између Европске комисије, Владе Црне Горе и Републике Косово у оквиру ИПЕ ИИ, за седмогодишњи период је 9,7 милиона еура, укључујући и национално кофинансирање, и њим је, такође, обухваћено 12 општина из Црне Горе.

Споразумом о сагласности између Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе о спровођењу Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору за период 2014-2020, обухваћено је десет општина са територије Црне Горе, док ће све три земље на располагању имати 67 милиона еура, укључујући национално кофинансирање.

Линк на конференцију за медије: хттпс://yоуту.бе/фx4Х2мПп9ЗQ

   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ