Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija za medije nakon 48. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 10.11.2017. 23:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Dokument „Procjena uticaja na baštinu za Prirodno i kulturno–istorijsko područje Kotora“.

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Aleksandar Dajković je na konferenciji za medije upoznao javnost sa sadržajem Dokumenta. Kako je Dajković istakao, HIA je izrađena od strane Arhitektonskog fakulteta UCG-a, uz saradnju inostranog ICOMOS eksperta i revidovan od strane UNESCO eksperta. Obrađivač je imao zadatak da pregleda i uskladi sve instrumente planiranja kako bi se uspostavio jasan okvir za planiranje i za promovisanje održivih, kompatibilnih oblika razvoja.

„Najznačajniji zaključci su da se ukazuje na potrebu definisanja procjene uticaja na baštinu kao proces i obavezu za sva planska i projektna dokumenta. Takođe, ukazuje se da izuzetna i univerzalna vrijednost može biti ugrožena, ako ne i izgubljena ukoliko se sva planska dokumenta izvedu u punom obimu i iz tog razloga preporučuje se da se produži moratorijum na gradnju, dok se postojeća planska dokumenta ne inoviraju, odnosno nova ne izrade. Izuzetak su projekti koji su od javnog interesa, i takođe, za njih će važiti obaveza izrade Procjene uticaja na baštinu. Ono što je dokument takođe pokazao je da je urbanistički projekat grad Perast i urbanistički projekat Stari grad Kotor predstavljaju pozitivne primjere i da za njih nema potrebe da se produži moratorijum" – naveo je generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu

Sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Miodrag Radović predstavio je dva važna finansijska sporazuma koji se odnose na bilateralne prekogranične programe saradnje sa Albanijom i Kosovom, kao i Sporazum o saglasnosti između Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o sprovođenju Interreg IPA Programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za period 2014-2020.

Finansijskim sporazumom između Evropske komisije, Vlade Crne Gore i Albanije u okviru IPE II, Crna Gora i Albanija će za sedmogodišnji period na raspolaganju imati 13,8 miliona eura, uključujući i nacionalno kofinansiranje, pri čemu programsko područje u Crnoj Gori obuhvata 12 opština.

„Potpisivanjem ovog Finansijskog sporazuma biće omogućena realizacija aktivnosti čiji je cilj poboljšanje socio-ekonomske situacije u prihvatljivim područjima, kroz snaženje saradnje i zajedničkih inicijativa u sljedećim prioritetnim sektorima: zapošljavanje, mobilnost radne snage i socijalne i kulturne inkluzije sa obije strane gradnice, zaštita životne sredine, kao i promocija turizma, kulturne i prirodne baštine od obostranog interesa za građane Crne Gore i Albanije" – rekao je sekretar Radović.

Ukupna vrijednost programa predviđenog Finansijskim sporazumom između Evropske komisije, Vlade Crne Gore i Republike Kosovo u okviru IPE II, za sedmogodišnji period je 9,7 miliona eura, uključujući i nacionalno kofinansiranje, i njim je, takođe, obuhvaćeno 12 opština iz Crne Gore.

Sporazumom o saglasnosti između Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o sprovođenju Interreg IPA Programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za period 2014-2020, obuhvaćeno je deset opština sa teritorije Crne Gore, dok će sve tri zemlje na raspolaganju imati 67 miliona eura, uključujući nacionalno kofinansiranje.

Link na konferenciju za medije: https://youtu.be/fx4H2mPp9ZQ

   

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?