Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović povodom akreditacije IPARD –a u Crnoj Gori posjetio i jednu stočarsku farmu u Danilovgradu

Objavljeno: 10.11.2017. 22:52 Autor: MPRR

MPRRNakon što je na gazdinstvu jednog od naših najvećih proizvođača povrća, Veselina Jovovića u Danilovgradu, održao konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je Vlada Crne Gore stvorila preduslove da crnogorski poljoprivrednici mogu koristiti IPARD sredstva podrške EU, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović obišao je još jednog poljoprivrednika u Danilovgradu.

Kao još jednog potencijalnog korisnika IPARD sredstava bespovratne podrške, Simović je, zajedno sa saradnicima, i predsjednikom Opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem, obišao stočarsku farmu Milana Ikovića u mjestu Sige.

Milan i njegova supruga Tanja na farmi drže ukupno 95 grla goveda, od čega je 61 muznih krava, 13 priplodnih (steonih) junica i 21 grlo teladi i junadi. Riječ je o jednoj od najsavremenijih farmi u Crnoj Gori, prema EU standardima, na kojoj je zastupljen slobodan sistem držanja sa posebnim objektom za mužu. Prosječna količina mlijeka po grlu, na godišnjem nivou, iznosi više od 7. 000 litara. Ikovići većinu kabaste stočne hrane (sijeno i silaža) pripremaju sami. Obrađuju 27,5 ha zemljišta, od čega je 2,5 ha u njihovoj svojini, a 25ha pod zakup.

Kroz brojne razvojne projekte i programe podrške (MIDAS, IPARD like) podržani su za nabavku priplodnih grla, mehanizacije i priključaka, izgradnju i adaptaciju objekata, nabavku i proširenje izmuzišta. Kroz mjere Agrobudžeta imaju direktnu podršku po grlu, za priplodne junice i direktnu podršku za ratarske kulture. Takođe su kroz javne pozive podržani za izgradnju prostora za lagerovanje stajnjaka, nabavku mljekarske opreme, priplodnih grla, priključne mehanizacije i kopanje bunara.

Simović je danas razgovarao sa farmerom, sagledavajući razvojni put njegovog gazdinstva, ali i dalje planove za unapređenje i postizanje veće konkuretnosti. On je tom prilikom ponovio da će podrška kroz IPARD program biti namijenjena poljoprivrednim proizvođačima iz više sektora, i to kroz podršku investicijama (u iznosu od 60 do 70 odsto investicije) u poljoprivredna gazdinstva iz oblasti stočarstva, mljekarstva, biljne proizvodnje, pčelarstva i akvakulture. Takođe, kako je kazao, kroz IPARD će se podržavati i prerađivački kapaciteti iz više sektora.

Simović je naglasio još jednom da su sredstva iz IPARD programa namijenjena jačanju kapaciteta poljoprivrednog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, usklađivanju sa pravilima, standardima i praksama EU, kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju uslova života u ruralnim sredinama. U tom cilju, izrazio je nadu da će što više poljoprivrednika u Crnoj Gori iskoristiti šansu koju imaju kroz ovaj vid podrške Vlade Crne Gore i EU. Istakao je da će u procesu povlačenja sredstava iz IPARD-a poljoprivrednici imati i dalje značajnu pomoć od stručnih i savjetodavnih službi Ministarstva, u dijelu pripreme kvalitetnih projekata i aplikacija.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?