Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković na TVCG: U ovoj godini ulaganja u putnu infrastrukturu Crne Gore kao nikad prije

Objavljeno: 13.11.2017. 16:06 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

U Crnoj Gori se ove godine radilo na velikom broju projekata i kao nikad prije značajna sredstva se ulažu u putnu infrastrukturu, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković gostujući danas u Jutarnjem programu na TVCG.

„Realizovali smo put od Podgorice do Cetinja i od Cetinja ka Budvi. Rađeno je na mnogim putnim pravcima u Crnoj Gori i mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da se u ovoj godini nikad više nije ulagalo u putnu infrastrukturu, kako je planirano i u narednoj... Radi se mnogo toga. Radi se na putnoj infrastrukturi, centralnom dijelu, jugu, planira se izgradnja bulevara od Podgorice do Danilovgrada. Radi se projekat od Lubnice do Jezerina 35 miliona eura. Radiće se rekostrukcija puteva od Dobrakova do Božaja i spajanje poslije između Berana Bijelog Polja i Rožaja. Značajna sredstva se ulažu“- rekao je ministar.

Upitan da prokomentariše najvažniji projekat za Crnu Goru i njene građane, projekat autoputa Bar- Boljare, ministar Nurković je izrazio zadovoljstvo dinamikom radova koji se odvijaju vrlo uspješno duž cijele dionice.
„Radovi se odvijaju odlično. Praktično nakon godine ipo izrade projektne dokumentacije, rješavanja nekih problema, otvaranja gradilišta i svega što je trebalo da prethodi početku radova, sada se radovi odvijaju vrlo uspješno na cijeloj dionici, na mostovima, na tunelima i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su radovi odlični“- istakao je Nurković.

Odgovarajući na pitanje o složenoj situaciji u Montenegro Erlajnzu, ministar je naglasio da se o prodaji Aerodroma ne razmišlja, te da se traži najprihvatljivije rješenje kako bi se održala ta izuzetno bitna kompanija za Crnu Goru i njene građane.

„Mi radimo na tome da snimimo stanje u toj kompaniji i da nađemo adekvatan model za stabilizaciju stanja u tom jako važnom preduzeću za Crnu Goru, privredu i zaposlene u toj kompaniji...Mojim dolaskom na mjesto ministra suočio sam se sa prvim i najvećim izazovom, a to je teško stanje u MA. Mi smo bili pred pokretanjem stečaja, ali naporom Vlade i menadžmenta u toj kompaniji i vanrednim naporima uspjeli smo da održimo tu kompaniju i mislim da je na dobro građana i cijele privrede, posebno turističke, jer ta kompanija vrši transfer oko 550 000 putnika. Od toga siguran sam da je oko 70 odsto turista, što i te kako ima uticaja na ukupnu turističku privredu i poslovanje turističke privrede“- rekao je ministar.

On je, upitan da prokomentariše aktuelnu situaciju u Luci Bar naglasio da je riječ o izuzetno velikom potencijalu, te da mnoge delegacije pored delegacije iz Kine pokazuju interesovanje za Luku Bar, ali da se trenutno preispituje stanje i pokušava da se optimizuje kako bi se organizovalo na najbolji mogući način.

Odgovarajuči na pitanje o Željezničkom prevozu CG, ministar se saglasio da stanje u Željeznici nije dobro, ali da se ulažu značajna sredstva u poboljšanje postojeće situacije.

„Stanje nije dobro. Ali svakako moramo da konstatujemo da se iz dana u dan ulažu značajna sredstva u poboljšanje te situacije. U narednoj godini planiramo da uložimo oko 18 miliona eura u Željezničku infrastrukturu. Oko 40 km željeznica je rekostruisano i radi se dalje, po fazama kako obezbjeđujemo sredstva i kako nam ta dinamika dozvoljava. Dakle, 18 miliona eura se koristi iz kredita i pored toga će se uloložiti oko 15 miliona eura iz tekućeg budžeta države. Pored toga aplicirali smo za dodatni kredit od 20 miliona za Željeznički prevoz, grant 50 odsto, dakle 20 miliona granta. iz tih sredstava smo planirali da uložimo takođe 13 miliona eura u rekonstrukciju 22 km pruga, nabavila bi se tri noiva voza i uložilo bi se oko 6 miliona opreme za željezničko održavanje“ – zaključio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, gostujući u Jutarnjem programu na TVCG.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?