Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 49. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 14.11.2017. 06:54 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  
  
Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 49. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2017-2020. godine i utvrdila Prijedlog zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu.

Usvojenim dokumentom Vlada je projektovala realan ekonomski rast u ovoj godini u iznosu od 4 odsto, a u 2018. godini u iznosu od 3 odsto.

Budžet za iduću godinu planiran je u ukupnom iznosu od 2,001 milijardi eura, i baziran je, prije svega, na izvanrednim finansijskim i ekonomskim rezultatima ostvarenim u ovoj godini.

U objedinjenoj raspravi na sjednici ocijenjeno je da je Vlada u vrlo nepovoljnom ambijentu na početku mandata, uprkos brojnim izazovima, pokazala sposobnost i odlučnost da realizuje svoja programska opredjeljenja i ciljeve.

Naglašeno je da je Predlog budžeta za 2018. godinu zasnovan na realnim pretpostavkama i da osigurava dalji razvoj ekonomije, nastavak kapitalnih projekata i socijalnu sigurnost, uz nastavak stabilizacije javnih finansija koja treba da rezultira prelaskom sa deficita u zonu suficita budžeta od 2020. godine.

Razvojna komponenta Budžeta posebno se ogleda u planiranom povećanju iznosa za finansiranje nauke, obrazovanja, poljoprivrede i preduzetništva, u funkciji izgradnje društva zasnovanog na znanju i novim tehnologijama.

Vladino opredjeljenje za jačanje socijalne sigurnosti dobilo je budžetski iskaz u značajnom povećanju izdvajanja za fondove zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, čime se garantuju kvalitetnija zdravstvena usluga i usklađivanje i redovna isplata penzija.

U vođenju fiskalne politike Vlada će se i u narednoj godini držati principa da tekuća budžetska potrošnja bude finansirana iz izvornih prihoda budžeta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?