Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer i MMF saglasni: 2017. je bila uspješna, ima osnova i da 2018. bude takva

Objavljeno: 16.11.2017. 00:42 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković, primio je u srijedu Delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri. Na sastanku je zajednički zaključeno da je 2017. bila godina uspjeha za Vladu i crnogorsku fiskalnu politiku i ocijenjeno da postoje sve pretpostavke da i naredna godina bude uspješna.

„Izgledi prije godinu dana nijesu bili ovakvi kakvi su sada. Za samo jednu napravili ste ogromnu razliku. Čestitam Vladi Crne Gore na uspješno sprovedenim teškim mjerama. Izgled za 2018. je dobar ako predviđene fiskalne mjere budu izvedene“ – rekao je na početku sastanka Martin Petri.

Predsjednik Marković je detaljno informisao gosta o poboljšanim fiskalnim performansama u 2017. godini, zahvaljujući rezultatima fiskalne konsolidacije, kao i o Predlogu zakona o budžetu za 2018. godinu. Takođe je istakao zadovoljstvo snažnim ekonomskim rastom od projektovanih 4% u ovoj godini, uz očekivanje nastavka dobrog trenda u 2018.

Martin Petri je pobrojao više oblasti u kojima MMF smatra da može doći do izazova pri čemu je kao izazov naveo i nastavak gradnje prioritetne dionice autoputa. U okviru srednjoročnih ekonomskih reformi Vlade važnih za jačanje makroekonomske stabilnosti i ekonomski rast, šef Misije MMF-a za Crnu Goru je istakao značaj reformi u oblastima poput: penzijskog sistema, javne uprave, finansiranja lokalne samouprave i reforme u banakrskom sektoru. Istovremeno se saglasio sa predsjednikom Markovićem da u srednjem roku, u okviru poreskih reformi, treba analizirati mogućnosti smanjenja poreskog opterećenja rada.

Premijer je tom prilikom rekao da je Vlada čvrsto opredjeljena da odmah po okončanju prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare počne gradnja naredne dionice od Mateševa do Anjdrijevice.

Predsjednik Marković se zahvalio MMF-u na pomoći koju je ta međunarodna organizacija pružila Crnoj Gori.

Sastanku je prisustvao i ministar finansija Darko Radunović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?