Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ankara: Potpredsjednik Simović i ministar ekonomije Turske Zejbekči dogovorili izmjenu Sporazuma o slobodnoj trgovini u najkraćem roku

Objavljeno: 16.11.2017. 22:48 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović je u nastavku posjete Republici Turskoj razgovarao sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem (Zeybekçi).

Zahvaljujući turskom ministru na prijemu, Simović je istakao dobru ekonomsku saradnju Crne Gore i Turske, uz iskazano uvjerenje da će IV sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske, koja je u toku u Ankari, stvoriti uslove za realizaciju novih konkretnih projekata, za šta postoji puno dodatnog prostora.

Dogovorena je izmjena sporazuma o slobodnoj trgovini u najkraćem mogućem roku, kako bi se stvorile pretpostavke za brzu primjenu. U tom pravcu dogovoren je zajednički rad ekspertskih timova koji će definisati potrebne preferencijale.

Potpredsjednik Simović je istakao zadovoljstvo što i Crna Gora i Turska ekonomsku saradnju drže visoko na agendi bilaterlanih prioriteta, a rezultat takvog odnosa su već prisutne turske kompanije koje su prepoznale privredne i investicione potencijale Crne Gore.

Niz bilateralnih susreta koji će tokom ove posjete biti održan i sa turskim kompanijama, pokazatelj je njihovog interesovanja za tržište Crne Gore, ali i prepoznavanja njenih potencijala na regionalnom tržištu.

Ministar Zejbeki je kazao da će se kroz intenzivne razgovore koje će dvije strane imati u naredna dva dana otvoriti prostor za realizaciju novih pozitivnih koraka u pravcu dodatnog unapređenja ekonomske saradnje Turske i Crne Gore.

Na sastanku potpredsjednika Simovića sa predsjednikom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serdarom Čamom (Çam) učestvovao je i ministar prosvjete Damir Šehović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore istakao u ime Vlade iskrenu zahvalnost gospodinu Čamu na realizovanim i planiranim aktivnostima i djelovanju Agencije u Crnoj Gori.

„Vlada Crne Gore visoko cijeni preko 260 razvojnih projekata u različitim sektorima, vrijednih oko 15 miliona eura, koje je TIKA, od otvaranja kancelarije 2007. godine realizovala u našoj zemlji, i dodatno ohrabruje dvadesetak projekata čija je realizacija u planu: podizanju infrastrukturnih sadržaja, u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, podsticanja preduzetništva i drugim“ – rekao je potpredsjednik Simović. Dodao je da očekuje da će zajednički tim za pripremu projekta revitalizacije crnogorskog ribarstva, kao i nabavke opreme za kontrolu bezbjednosti hrane, koji je oformljen na prijedlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, efikasno i u kratkom roku pripremiti projekte.

Potpredsjednik Simović je istakao da su posebno važni oni projekti koji generišu nova radna mjesta, doprinose bržem razvoju sjevera, transferu znanja i iskustava i održivom, korišćenju prirodnih resursa.

Predsjednik TIKA-a je sa zadovoljstvom prihvatio poziv potpredsjednika Simovića da posjeti Crnu Goru i na terenu se upozna sa realizovanim projektima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?