Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković otvorio Njegoševu sobu: Državno i književno djelo Lovećenskog Gorostasa ima neprolaznu vrijednost

Objavljeno: 17.11.2017. 22:43 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
  
 
Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju Njegoševu sobu u kojoj se nalaze prva izdanja Njegoševih djela u originalu, unikatni prevodi Njegoša na svjetske jezike, originalni rukopisi, lična i državnička pisma, njegovi portreti, enciklopedije u kojima je Njegoš zastupljen, raritetni plakati pozorišnih predstava čija je tema ili inspiracija Njegoš.

„Zadovoljstvo mi je da danas na Cetinju otvorim Njegoševu sobu, rekao bih svečano i simbolički. Kažem simbolički, jer je Njegoš oduvijek i cio u svome Cetinju i u svojoj Crnoj Gori“, rekao je premijer.

Premijer Marković je naglasio da ova soba ima određenu posebnost, upravo zbog toga što se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore, a Njegoš je za svoga vremena bio ne samo vladar, već u neku ruku i državni bibliotekar, jer je upravo on 1832. godine začeo biblioteku u onom formatu koji je potreban svakoj civilizovanoj zemlji.

„Danas su u ovoj sobi prva izdanja Njegoševih djela u originalu, unikatni prevodi Njegoša na svjetske jezike, originalni rukopisi, lična i državnička pisma, njegovi portreti, enciklopedije u kojima je Njegoš zastupljen, raritetni plakati pozorišnih predstava čija je tema ili inspiracija Njegoš“- istakao je predsjednik Vlade.

Podsjećajući na neprolaznu vrijednost Njegoševog državnog i književnog djela i njegov uticaj na sve važnije južnoslovenske pisce i velikane, premijer je rekao : „Sam Njegoš, sa znanjem koje je obuhvatalo tri velika evropska jezika (ruski, francuski, italijanski) – bio je još u ono doba svjestan da vrijeme koje dolazi mora sa sobom odnijeti samoće i izolacije, a isturiti u prvi plan kolektivnu i državnu potrebu za evropskim življenjem i evroatlantskom sigurnošću. Na temelju sličnih političkih pogleda, mi smo prije više od jedne decenije, ali i ove godine – potvrdili njegove državne projekcije, i osigurali Crnu Goru za sva vremena“.

Premijer je naglasio da je Njegoš svojim djelom poručio da je Crna Gora svih koji u njoj žive i da on, poput drugih velikana, pripada svima koji ga razumiju.

„Njegoš je zasigurno u svoje poetike utkao poziv na suživot. U njegovom djelu jasno se očitavaju tri socio-kulturna koda na kojima je uspostavljena današnja Crna Gora: pravoslavni, islamski i katolički. Naša je zajednička obaveza, pa i predsjednika Vlade, da se velikom umu kojeg je naša domovina iznjedrila odužimo koliko možemo i umijemo, a otvaranje Njegoševe sobe u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore svakako je jedan od načina“, zaključio je predsjednik Marković.

Tekst obraćanja predsjednika Vlade Duška Markovića na otvaranju Njgoševe sobe u Nacionalnoj biblioteci na Cetinju možete preuzeti ovdje.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?