Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena zajednička željeznička stanica Crne Gore i Albanije - Tuzi

Objavljeno: 20.11.2017. 23:06 Autor: Ministarstavo saobraćaja i pomorstva

mspmsp

Delegacije ministarstava saobraćaja i pomorstva Crne Gore na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovićem i albanskog ministarstva infrastrukture i energetike predvođene ministrom Damianom Gjiknuriem zvanično su otvorili zajedničku željezničku stanicu Tuzi. Na putu ka ispunjavanju evropskih standarda za pregovaračko poglavlje 14. - Transportna politika, zajednička željeznička stanica veliki je napredak i prva željeznička stanica ovog tipa u regionu. Cijeneći važnost inicijative za skraćenje vremena putovanja putničkih i teretnih vozova na graničnim prelazima, Vlada Crne Gore i Savjet ministara Albanije su 3. avgusta 2012. godine potpisale Sporazum o organizovanju graničnog željezničkog saobraćaja.

Što se tiče investicija na ovoj graničnoj pruzi, Crna Gora je pripremila aplikaciju za izradu glavnog projekta rekonstrukcije, elektrifikacije i modernizacije za cijelu prugu Podgorica-državna granica sa Albanijom (vrijednost 2 miliona eura), u dužini 24,7 km.

Nakon Tuzi, delegacije su posjetile gradilište mosta Moračica na priritetnoj dionici autoputa Bar - Boljare.

Ministri su održali i bilateralni sastanak u vili Gorica na kojem je bilo riječi o formiranju mješovitih komisija za rješavanje problema sliva rijeke Bojane, plitkog korita i mogućnostima produbljivanja kako bi se napravila plovnom. Ministri su se saglasili da su nedovoljno iskorišćeni potencijali Skadarskog jezera, te da i tu treba uložiti zajednički napor da se ekonomski, turistički i na sve druge načine valorizuje.

Što se tiče putne infrastrukture radi se Studija izvodljivosti za brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja. Urađen je putni pravac Tuzi - Pljoče, Gusinje - Grnčar, Sukobin - Vladimir - Krute i Ostros - Krute. Trenutno se izvode radova na dionici Ulcinj - Krute, a u planu je i rekonstrukcija puta kanjonom rijeke Cijevne do granice sa Albanijom.

Dogovoreno je i da mješovite komisije Crne Gore i Albanije preduzmu aktivnosti na usaglašavanju teksta Sporazuma o prevozu putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

Albanska delegacija sastala se i sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić.

Video: Ministri Osman Nurković i Damian Gjiknuri - Ceremonija obilaska zajedničkog graničnog prelaza - KADROVI

Video: Ministar saobraćaja Osman Nurković - Ministar infrastrukture i energetike Albanije Damian Gjiknuri - KADROVI

Video: Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković - IZJAVA

Video: Ministar infrastrukture i energetike Albanije Damian Gjiknuri - IZJAVA

Video: Ministarka ekonomije Dragica Sekulić - Ministar infrastrukture i energetike Albanije Damian Gjiknuri - KADROVI

mspmsp

Ministarstavo saobraćaja i pomorstva 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?