Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović na TV CG: Bila je ovo uspješna godina Vlade iako nijesmo odabrali model dodvoravanja po modelu populističkih odluka

Objavljeno: 22.11.2017. 14:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović gostovao u Jutarnjem programu TV Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović ocijenio je da je da je prva godina rada 41. Vlade Crne Gore, koja se navršava za nedjelju dana, bila godina napornog, odgovornog, posvećenog i timskog rada svih članova Vlade premijera Duška Markovića, da se uspjesi već vide iako Vlada nije odabrala model po kojem bi donosila populističke odluke kako bi se dodvoravala zbog kratkoročnih političkih efekata.

„To je bila u godina rada naslonjenog na višegodišnjim reformskim iskoracima i ostvarenim rezultatima, godina intezivne sadržajne, dvosjmjerne komunikacije sa socijalnim partnerima, sa investicionom zajednicom, domaćom i inostranom, i godina neposredne komunikacije sa građanima širom Crne Gore, a posebno u Sjevernom regionu. To je bila godina dana u kojoj smo donosili realne, odlučne i odgovorne odluke“ – rekao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade je podsjetio da je Vlada na samom početku mandata donijela budžet za ovu godinu, a istovremeno usvojila sanacioni plan deficita javnog duga.

„I u tom trenutku, i tokom cijele godine nijesmo imali dilemu, nijesmo odabrali model donošenja populističkih odluka, model političkog dodvoravanja zbog nekih kratkoročnih političkih efekata. Naša odluka je bila odgovorno vođenje zemlje uz računicu da će efekti doći na srednji rok“ – rekao je potpredsjednik Vlade dodajući da su, međutim, dobri rezultati uslijedili već nakon nepune godine. „I evo, nakon godinu dana, već sada možemo da kažemo da je ova godina bila veoma ekonomski uspješna godina, da smo tokom ove godine dana ostvarili značajne rezultate u dijelu finansijske kpnsolidacije, da smo u ovoj godini uspjeli da intenziviramo realizaciju kapitalnog budžeta, a posebno najvažnijeg kapitalnog projekta kakav je autpout, da smo u ovoj godijni uspjeli da potpuno redovno servisiramo sve ono što su bile obaveze iz paketa socijalnih davanja, plata, penzija, redovnog servisiranaj svih javnih fzunkcija i redovnog izvršavanja svih međunarodnih obaveza koje su bile pred Crnom Gorom. I mi smo sigurni da je ovo dobar temelj da u narednoj, takođe izazovnoj godini nastavimo sa ekonomskim rastom kako bi sve to imalo direktnijeg, neposrednijeg efekta u odnosu na zapošljavanje u odnosu na dalji proces usaglašavanja socijalne politike kako bi ona bila još pravednija, u odnosu na potrebu sigurnog usklađivanja pezija u narednom periodu. Dakle, ovo je godina ohrabrenja i godina koja nam daje dodatne obaveze za sljedeću izazovnu godinu“ – rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović u Jutarnjem programu TV Crne Gore.

Komentarišući, povodom godine dana rada Vlade, sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije i ohrabrenja koje Vlada dobija sa relevantnih međunarodnih adresa da istraje u svojoj politici, potpredsjednik Simović je podsjetio da je dosta suprotnih komentara na taj dio politike Vlade stizao od onih koji upravo „obilježavaju godinu dana nerada“.

„Čuju se samo riječi kritike, čuje se samo politički populizam. Nema one realne kritike kojaa bi dobro došla svakoj vladi, pa i ovoj, koja bi bila podsticajna, koja bi ukazivala u odnosu na potrebe podešavanja određenih politika. Nema je. Čuju se se iz studija gdje ponekad čovjek ne može da prepozna ko je gost, a ko je voditelj, čuje se iz nekih partijskih saopštenja. Ali to je jedna dimenzija, to je tipično za naš politički ambijent i nadam se da će to promijeniti“ – rekao je potpredsjednik Simović.

Potpredsjednik Vlade je rekao da u takvim uslovima neobjektivnih analaliza veoma ohrabruju pozitivne ocjene međunarodnih institucija da Vlada dobro upravlja ekonomijom i realizuje odgovorno kredibilni plan finansijske konsolidacije, kao i prognoze Svjetske banke za ekonomsku stopu rasta na 4,2 odsto.

Odgovarajući na pitanje o rastu više stope PDV-a sa 19 na 21 odsto, potpredsjednik je istakao da je to bila realno najuravnoteženija moguća mjera, da ima svoju ravnomjernu rasposređenost na sve potrošače, a posebno imajući u vidu da je zadržana nižu stopu PDV - a od 7 posto koja obuhvata široki paket osnovnih životnih namirnica, da je zadržana nultu stopu PDV – a neće se na zdravstvene usluge, usluge u sportu, obrazovanju i da je stopa od 21 odsto konkuretna u odnosu na mnoge stope PDV - a u regionu i šire. Naveo je Vlada ozbiljno analizira šta još može da se uradi kako bi u najvećem mogućem stepenu amortizovala sve potencijalne opasnosti koje postoje u svakoj ekonomiji kada dolazi do povećanja stope PDV – a. Govoreći o tome, podsjetio je i na sledeće:

„Cijelo vrijeme se citira ta moja izjava od 23. decembra 2016. godine, kada sam obrazlagao prvi Sanacioni program gdje sam kazao da nećemo povećati stopu PDV-a i nijesmo je povećali. Nijesmo je povećali cijelu godinu dana. Namjerno smo je najavili u julu ove godine kako bi ispoštovali takođe jedan važan princip predvidljivosti poreskog sistema, jer to je jako važno i sa aspekta privrednih subjekata i sa aspekta potrošača“ – rekao je potpredsjednik Simović.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem rekao je da je primjer gradnje autoputa pokazao Vlada ima viziju i da su priznanja za to stigla i sa značajnih međunarodnih adresa.

„Veoma je važno primjetiti da neke međunarodne finansijske institucije, koje su dugo vremena osporavale odluku Crne Gore da ulazi u jedan takav kapitalni projekat, već sada u svojim izvještajima, MMF na primjer, kažu da je to važan pokretač našeg ukupnog razvoja i jasno se vidi da je ta mudra, hrabra, državna odluka i sa tog aspekta bila opravdana. Kritičarima ostaje njihova stara pozicija da kritikuju, a onima koji su im za trenutak povjerovali sada ostaje da više vjeruju svojim očima nego njihovim riječima“ – rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović u Jutarnjem programu TV Crne Gore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Youtube link: https://youtu.be/xbAu3_wRrGs

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?