Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konstitutivna sjednica Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje

Objavljeno: 22.11.2017. 21:50 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Konstitutivna sjednica Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje - kadrovi

Fotografije: Konstitutivna sjednica Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje (20,0 MB)

Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje, kojim rukovodi predsjednik Vlade Duško Marković, održao je konstitutivnu sjednicu na kojoj je prezentirana Informacija o sistemu zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i razmotrena i usvojena Informacija o požarima tokom ljetnje sezone 2017. godine.

Konstatovano je da je tokom ljetošnje požarne sezone, koja je zahvatila cijelu sjevernu obali Mediterana, u Crnoj Gori izbilo 3.125 požara na otvorenom prostoru, da je sistem reagovao na propisani i predviđeni način nizom mjera i aktivnosti zahvaljući čemu je, uz izuzetno požrtvovanje ljudstva na terenu i međunarodnu pomoć, uspješno odgovoreno na katastrofalnu elementarnu nepogodu te su sačuvani su ljudski životi i strateški infrastrukturni kao i stambeni objekti.

Koordinacioni tim je, podrobno analizirajući sve aspekte ljetošnje požarne sezone, donio više odluka kojima su pojedinačni subjekti unutar sistema zaštite i spašavanja zaduženi da u precizno određenim rokovima preduzmu neophodne mjere i radnje u cilju što bolje pripreme za reagovanje u slučaju ekstremnih vremenskih neprilika.

Zaključeno je da nabavka tri višenamjenska helikoptera, vrijedna 30 miliona eura, i dva protivpožarna aviona vrijedna šest miliona eura, koja je predviđena Predlogom zakona o budžetu za 2018. godinu optimalno zaokružuje sistem za gašenje požara iz vazduha.

Koordinacioni tim je ocijenio da je cjelishodno sačiniti sveobuhvatnu analizu normativne osnove kao i praktičnih rješenja sistema zaštite i spašavanja sa ciljem njegovog daljeg unapređenja i podizanja nivoa efikasnosti.

Rukovodilac Koordinacionog tima odredio je na dužnost sekretarke Tima mr Zoricu Marković, samostalnu savjetnicu I u Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje imenovan je na 36. sjednici Vlade Crne Gore održanoj 27. jula 2017. godine.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?