Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u Starom Baru otvorio 16. Maslinijadu

Objavljeno: 25.11.2017. 19:28 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Simboličnom akcijom sadnje sadnica masline danas je u Starom Baru obilježen početak ovogodišnje 16. Maslinijade.

Kao simbol dobre saradnje i budućih zajedničkih projekata za razvoj maslinarstva, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić i predsjednik organizacionog odbora „Maslinijade“ Suljo Mustafić, posadili su sadnice masline u dvorištu Opšte Bolnice u Starom Baru, u blizini starog – stoljetnog zasada.   

MPRRMPRR 

Zadovoljstvo je danas biti u Baru na 16. Maslinijadi, manifestaciji koja slavi darove prirode, slavi rad i trud vrijednih maslinara. Maslinijada je uvijek, kao i maslina bila simbol i nosila poruke: života, okupljanja, zajedništva, tradicije, zdravlja, mudrosti i trajanja. Zajedno smo 2002. godine pokrenuli ovu manifestaciju i organizatorima čestitam na istrajnosti i iskoracima u šesnaestogodišnjem trajanju. Zajedno: maslinari, njihova udruženja, Opština Bar, Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo i brojni prijatelji i podržavaoci Maslinijade“, kazao je tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

MPRRMPRR

Otvarajući manifestaciju, Simović je istakao da je današnja sadnja maslina simbol te uspješne saradnje i poruka da će i dalje zajedno razvijati maslinarstvo. 

Simović je izrazio posebno zadovoljstvo zbog toga što su istrajnost i strpljenje maslinara, nakon tri nerodne godine, nagrađeni dobrim rodom i vrhunskim kvalitetom, i što uljare rade punim pogonom i daju vrhunski kvalitet ulja.  

Pored vrijednog i posvećenog rada, zahvaljujući plemenitoj maslini i maslinari stiču istrajnost i strpljenje, čekajući godinama prvi rod, a decenijama početak najboljeg roda. Ne kaže se slučajno da su najbolje smokve očeve, a masline prađedovske. Zbog toga je i poseban osjećaj posaditi maslinu, jer će u njenim blagodetima uživati generacije. Mi imamo i obavezu više i moramo se još snažnije okrenuti i posvetiti se i prađedovskim stablima maslina i revitalizovati ih“, poručio je Simović.

On je kazao da je zajednički zadatak, i proizvođača i institucija, dalje uvođenje standarda u proizvodnji, preradi i plasmanu i stalno unapređenje kvaliteta, jer je to uslov uspjeha na tržištu.

MPRRMPRR

Moramo i dalje, i proizvođači i institucije, biti posvećeni, istrajni i strpljivi kao i kada smo: pravili pretpostavke i iskorake da se masline pravovremeno beru; blagovremeno prerađuju; ulje pravilno skladišti i pakuje u adekvatnu ambalažu; unapređivali rad udruženja; donosili novu zakonsku regulativu; formirali i opremali nove laboratorije; jačali kadrovske kapacitete; revitalizovali stare maslinjake i podizali nove“, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je ovom prilikom saopštio i da su u toku aktivnosti u cilju gradnje Kuće maslina. „Za koji dan ćemo izabrati projektanta za izradu glavnog projekta Kuće maslina, koja će se tokom iduće godine graditi ovdje u Starom Baru. Sredstva će biti obezbijeđena u kapitalnom budžetu“.

MPRRMPRR

U dostizanju standarda, unapređenju konkurentnosti i bezbjednosti hrane Vlada će, kako je istao Simović, pružiti značajnu stručnu i finansijsku podršku i maslinarima i svim ostalim poljoprivrednim proizvođačima. Podsjetio je da je za tu namjenu, iz nacionalnog budžeta i međunarodnih programa, Vlada već obezbijedila da se u narednom četvorogodišnjem periodu u poljoprivredu usmjeri oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona bespovratne podrške. „To je velika šansa za proizvođače, za sve vrijedne domaćine i preduzetnike, a posebno šansa za mlade. I ovom prilikom sve ih pozivam da tu šansu i iskoriste“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Simović je nakon zvaničnog otvaranja obišao štandove i razgovarao sa izlagačačima na 16. Maslinijadi, koja je i ove godine, kao najmasovnija poljoprivredna manifestacija u Crnoj Gori, okupila znatan broj proizvođača maslina i maslinovog ulja, ali proizvođača drugih autohtonih proizvoda i gastronomskih specijaliteta, sa područja Bara i ostalih primorskih opština.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?