Мања слова Већа слова РСС

Најаве

18.10.2018

Премијер на састанку са руководиоцима Пореске управе, Управе царина и Управе за инспекцијске послове

17.10.2018

У четвртак, 18. октобра 94. сједница Владе ЦГ

17.10.2018

Министар Јановић сјутра у Грчкој на Форуму ,,Друштво у покрету: уздизање кроз спорт’’

14.10.2018

Премијер Душко Марковић у понедјељак у радној посјети Жабљаку

11.10.2018

Завршна конференција регионалног пројекта о повезивању тржишта електричне енергије

11.10.2018

Потпредсједник Симовић у посјети корисницима ИПАРД подршке на Цетињу

11.10.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 93. сједнице Владе ЦГ у 14:00

10.10.2018

У четвртак, 11. октобра 93. сједница Владе ЦГ

08.10.2018

Премијер Марковић отвориће на позив амбасадорке ОЕБС-а међународну конференцију о одрживости медија

07.10.2018

Европска министарка за дигиталну економију и друштво Марија Габриел у понедјељак у Црној Гори

Питајте Владу

Предсједник Владе Душко Марковић на Самиту 16+1: За ЦГ је механизам сарадње са Кином комплементаран са приоритетом – чланством у ЕУ

Предсједник Владе Душко Марковић на Самиту 16+1: За ЦГ је механизам сарадње са Кином комплементаран са приоритетом – чланством у ЕУ
Датум објаве 27.11.2017 12:07 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу 

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас на Шестом самиту Кине и 16 држава Централне и Источне Европе да чињеница да се предсједнци држава или влада састају у овом Механизму већ шести пут од 2012. године јасно говори да су све државе препознале значај стратешког партнерства са једном од водећих свјетских економија, а да Црна Гора сматра овај Механизам и интензивну и значајну економску сарадњу са Кином комплементарним са својим приоритетом – чланством у Европској унији као и да овај Механизам допуњује напоре који су ка земљама нашег региона иницирани Берлинским процесом.

„Црна Гора и друге државе Западног Балкана дефинисале су обнову и развој инфраструктуре као кључни приоритет будућег развоја. И ту нема никакве дилеме: без обновљене и модернизоване саобраћајне, енергетске, телекомуникационе мреже не можемо напријед. Берлински процес нам је отворио европске фондове за финансирање инфраструктурних пројеката, а овај Механизам допуњује ове напоре, уз сличне циљеве: економски оснажити земље Региона кроз модернизацију њихове укупне инфраструктуре“ – рекао је премијер Душко Марковић обраћајући се у Будимпешти на пленарној сједници састанка предсједника држава или влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Премијер Марковић је рекао да у овом контексту Црна Гора са кинеским партнерима реализује свој кључни инфраструктурни пројекат – графи ауто пут од мора до границе са Србијом.

„Вјерујемо да ће прва дионица бити завршена у року и већ радимо на аранжману за наставак градње друге дионице, по моделу приватно-јавног партнерства“ – рекао је премијер Марковић.

Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу Владе Црне Горе

Предсједник Владе је рекао да Црна Гора Интензивно ради и на припреми других пројеката – у области жељезничке инфраструктуре и изградње нових енергетских капацитета.

„Овдје желим поменути значај и синергију ове иницијативе, као и ЕУ платформе повезаности са Кином, и иницијативе „Један појас, један пут“, у склопу заједничких напора на унапређењу повезаности Европе и Азије. Сматрамо да Црна Гора, са својом Луком Бар и њеним потенцијалима може успјешно допринијети валоризацији поморског лучког коридора на Медитерану и бољој повезаности читавог региона, у чему цијенимо да би реконструкција и модернизација жељезничке пруге Бар – Београд и њено повезивање са брзом пругом Будимпешта – Београд чинила логичну цјелину“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Марковић је, говорећи о достигнућима у нашој земљи, рекао учесницима Самита да је Црна Гора ове године постала чланица НАТО-а, да је учврстила макроекономску стабилност, уз реални раст економије од 4,2 одсто у првој половини године, што је међу већим стопама у Европи и да је Црне Гора, уз консолидацију јавних финансија, пораст директних страних инвестиција и даљег унапређења инвестиционог амбијента у односу на прошлу годину побољшала за пет мјеста позицију у индексу глобалне конкурентности.

„Реформе које спроводимо у Црној Гори су подстрек за инвеститоре да дођу и увјере се у повољан амбијент и широк спектар области за улагање. Поменућу неке од потенцијала. У туризму смо једна од најбрже растућих дестинација, уз рекордну посјећеност у посљедњих 30 година. Црногорска енергетика још увјек користи само дио потенцијала због чега настојимо да креирамо амбијент који ће привући стране инвестиције у производњу електричне енергије, са посебним фокусом на конвенционалне обновљиве изворе. Пољопривреда је такође област од посебног значаја за даљи развој наше економије“ – рекао је на Самиту 16+1 предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Обраћање предсједника Владе Душка Марковића на 6. самиту шефова влада у оквиру механизма 16+1 у Будимпешти можете преузети овдје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ