Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković na Samitu 16+1: Za CG je mehanizam saradnje sa Kinom komplementaran sa prioritetom – članstvom u EU

Objavljeno: 27.11.2017. 18:07 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas na Šestom samitu Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope da činjenica da se predsjednci država ili vlada sastaju u ovom Mehanizmu već šesti put od 2012. godine jasno govori da su sve države prepoznale značaj strateškog partnerstva sa jednom od vodećih svjetskih ekonomija, a da Crna Gora smatra ovaj Mehanizam i intenzivnu i značajnu ekonomsku saradnju sa Kinom komplementarnim sa svojim prioritetom – članstvom u Evropskoj uniji kao i da ovaj Mehanizam dopunjuje napore koji su ka zemljama našeg regiona inicirani Berlinskim procesom.

„Crna Gora i druge države Zapadnog Balkana definisale su obnovu i razvoj infrastrukture kao ključni prioritet budućeg razvoja. I tu nema nikakve dileme: bez obnovljene i modernizovane saobraćajne, energetske, telekomunikacione mreže ne možemo naprijed. Berlinski proces nam je otvorio evropske fondove za finansiranje infrastrukturnih projekata, a ovaj Mehanizam dopunjuje ove napore, uz slične ciljeve: ekonomski osnažiti zemlje Regiona kroz modernizaciju njihove ukupne infrastrukture“ – rekao je premijer Duško Marković obraćajući se u Budimpešti na plenarnoj sjednici sastanka predsjednika država ili vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Premijer Marković je rekao da u ovom kontekstu Crna Gora sa kineskim partnerima realizuje svoj ključni infrastrukturni projekat – grafi auto put od mora do granice sa Srbijom.

„Vjerujemo da će prva dionica biti završena u roku i već radimo na aranžmanu za nastavak gradnje druge dionice, po modelu privatno-javnog partnerstva“ – rekao je premijer Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade je rekao da Crna Gora Intenzivno radi i na pripremi drugih projekata – u oblasti željezničke infrastrukture i izgradnje novih energetskih kapaciteta.

„Ovdje želim pomenuti značaj i sinergiju ove inicijative, kao i EU platforme povezanosti sa Kinom, i inicijative „Jedan pojas, jedan put“, u sklopu zajedničkih napora na unapređenju povezanosti Evrope i Azije. Smatramo da Crna Gora, sa svojom Lukom Bar i njenim potencijalima može uspješno doprinijeti valorizaciji pomorskog lučkog koridora na Mediteranu i boljoj povezanosti čitavog regiona, u čemu cijenimo da bi rekonstrukcija i modernizacija željezničke pruge Bar – Beograd i njeno povezivanje sa brzom prugom Budimpešta – Beograd činila logičnu cjelinu“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je, govoreći o dostignućima u našoj zemlji, rekao učesnicima Samita da je Crna Gora ove godine postala članica NATO-a, da je učvrstila makroekonomsku stabilnost, uz realni rast ekonomije od 4,2 odsto u prvoj polovini godine, što je među većim stopama u Evropi i da je Crne Gora, uz konsolidaciju javnih finansija, porast direktnih stranih investicija i daljeg unapređenja investicionog ambijenta u odnosu na prošlu godinu poboljšala za pet mjesta poziciju u indeksu globalne konkurentnosti.

„Reforme koje sprovodimo u Crnoj Gori su podstrek za investitore da dođu i uvjere se u povoljan ambijent i širok spektar oblasti za ulaganje. Pomenuću neke od potencijala. U turizmu smo jedna od najbrže rastućih destinacija, uz rekordnu posjećenost u posljednjih 30 godina. Crnogorska energetika još uvjek koristi samo dio potencijala zbog čega nastojimo da kreiramo ambijent koji će privući strane investicije u proizvodnju električne energije, sa posebnim fokusom na konvencionalne obnovljive izvore. Poljoprivreda je takođe oblast od posebnog značaja za dalji razvoj naše ekonomije“ – rekao je na Samitu 16+1 predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića na 6. samitu šefova vlada u okviru mehanizma 16+1 u Budimpešti možete preuzeti ovdje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?