Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade: Razultati izbora najbolji odgovor na političku destrukciju, bojkot i parazitizam u Crnoj Gori

Objavljeno: 27.11.2017. 19:58 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću

Fotografije: Izjava za medije predsjednika Vlade Duška Markovića (29.9 MB)

Predsjednik Vlade Duško Marković je u izjavi za medije istakao da je uspješno okončan Šesti samit Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope, u okviru kog je saradnja zemalja koje ga čine dala značajne rezultate.

Budimpešta: Izjava predsjednika Vlade Duška Markovića o uspješno okončanom Šestom samitu Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope

„Iza nas je uspješno okončan Šesti samit u okviru Mehanizma 16+1, Kina i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Konstatovali smo da je saradnja u okviru tog Mehanizma dala već ozbiljne rezultate za sve zemlje koje ga čine da je to podstaklo razvoj infrastrukture i pokrenulo proizvodnju u svim državama i dovelo do rasta ekonomije, da to nije samo saradnja koja se dešava između zemalja Centalne i Istočne evrope i Kine, nego i zemalja unutar i između sebe i Crna Gore je, naravno u okviru te saradnje i tog Mehanizma, imala i ima značajne benefite“ – ocijenio je predsjednik Vlade.

Govoreći o konkretnim projektima, premijer je naveo da je najznačajniji benefit za našu zemlja je gradnja autoputa Bar-Boljari, čija je realizacija u ovoj godini doprinijela značajno rastu ekonomije - za prvih pola godine na nivou od 4,2 odsto. Premijer je naveo da je ostalo da se definišu novi modeli saradnje, o kojima će danas razgovarati na sastanku sa predsjednikom Vlade NR Kine i rukovodstvom naravno sa CRBC - a.

„Naša opcija je da to bude model privatno–javnog partnerstva. Takođe, kreće saradnja i u oblasti proizvodnje, odnosno zasađivanja i proizvodnje kineskog ljeko-bilja na našem prostoru. Već je potpisan sporazum. Tehnopolis kao državna firma je potpisala taj sporazum. I naravno, u oblasti medicine. Dakle, imamo konkretne projekte, konkretne rezultate i vjerujemo da ćemo takav trend nastaviti i u budućnosti i da ćemo na sledećem Samitu u Bugarskoj imati prilike da konstatujemo novi napredak“ – rekao je predsjednik Vlade, odgovarajući na pitanje u kojim je oblastima dogovorena saradnja na Samitu.

YOUTUBE: https://youtu.be/et-iNE90ZnQ

 
Komentarišući jučerašnje lokalne izbore, premijer Marković je naglasio da je Demokratska partija socijalista ostvarila dobre rezultate u sve četiri opštine.
    

„Prvo bih pozdravio rezultate izbora. Oni su pokazali da je evropska i demokratska perspektiva Crne Gore neupitna, bez obzira što smo na tom putu u kampanji za lokalne izbore imali ozbiljne izazove i politička konkurencija je nastojala da to ključno i strateško opredeljenje Crne Gore dovede u pitanje“ – rekao je predsjednik Marković.

Kako je naveo, posebno se raduje ubjedljivoj pobjedi Demokratska partija socijalista u Mojkovcu, ističući da je to je najbolji politički rezultat Demokratska partija socijalista od uvođenja višestranačja.

„Impresivna je izlaznost, preko 82 odsto, razumio sam, što znači da su građani željeli da svojim glasom i svojim opredeljenjem pošalju poruku i kažu kojim pravcem žele da se razvija Mojkovac, a i Crna Gora. Rekao bih da je to i najbolji odgovor na političku destrukciju i kompromitaciju političkog sistema koji smo imali u Mojkovcu da vidimo od političke konkurencije i rekao bih još jedan kvalitetan odgovor na bojkot i politički parazitizam u Crnoj Gori“ – ocijenio je premijer Marković.

Odgovarajući na pitanje o formiranju vlasti na Cetinju, predsjednik Vlade je naveo da su politička kampanja, agresivnost i politički primitivizam u Cetinju značajano uticali da dio glasača ne izađe na birališta, ali i izrazio uvjerenje da će brzo biti postignut dogovor o formiranju vlasti na Cetinju sa koalicionim partnerom sa nivoa centralne vlasti.

YOUTUBE: https://youtu.be/Q59-Dgl19ok

 

 
Odgovarajući na pitanje novinara o valorizaciji Luke Bar za povezivanje Kine i Evrope, predsjednik Vlade je istakao da su u okviru ovog Mehanizma, pored Luke Bar, značajni i putna infrastruktura i sektor energetike. Podsjetio je da i u okviru Berlinskog procesa Crna Gora razvija svoje mogućnosti da i u ovim sektorima pokrene razvoj i investicije, navodeći da ova dva procesa nijesu suprostavljene, već kompatibilne platforme koje podstiču razvoj, ekonomiju, omogućavaju uključivanje i treće strane i imaju šire benefite od ekonomskih–političke i bezbjednosne.
    
 
„Dakle, turizam, energetika, poljoprivreda i infrastruktura to su sektori koji će se u okviru ovog Mehanizma i dalje razvijati i pronalaziti za sebe nove šanse“-rekao je premijer Marković.

Na pitanje novinara da li se i bi uslovi za izgradnju druge dionice autoputa Bar-Boljari bili slični uslovima za prvu dionicu, predsjednik Marković je naveo da se razmišljam o drugom modelu privatno–javnog partnerstva koji ne bi uključivao finanasiranje od strane države.

„Vjerujem da ćemo pronaći način i uspjeti da zajedno sa, ili kineskim partnerima ili nekim drugim partnerima, definišemo model koji bi podrazumijevao nastavak radova na sljedećoj dionici autoputa kada bude završena prva prioritetna dionica, a to je nadamo se na proljeće iduće godine“-naveo je premijer.

Komentarišući aranžmane drugih država iz regiona sa Kinom, premijer Marković je podjsetio da Mehanizam 16+a ne znači samo saradnju ovih 16 zemalja sa Kinom, nego i zemlja između sebe. „Srbija je danas potpisala sporazum o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, a kao što znate oni rade na modernizaciji pruge prema Crnoj Gori, a mi unutar Crne Gore, takođe sa kineskim partnerima. Mi vjerujem da ćemo kroz taj aranžman otvoriti taj željeznički koridor od Luke Bar do Budimpešte. Ista situacija je i sa autoputem. Danas je Srbija potpisala sporazum o stvaranju pretpostavki nastavka radova na autoputu prema granici sa Crnom Gorom, mi radimo sa naše strane. Dakle, to će biti jedinstveni koridor. Ozbiljne su mogućnosti i velike šanse za našu ekonomiju, naravno i za veći kvalitet života naših građana“-zaključio je predsjednik Vlade.
 
 



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?