Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvoren projekat “Podrška Evropske unije vladavini prava – EURoL 2”

Objavljeno: 27.11.2017. 19:57 Autor: MUP
Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin i ministri unutrašnjih i evropskih poslova Mevludin Nuhodžić i Aleksandar Andrija Pejović govorili su danas na ceremoniji povodom otvaranja projekta „Podrška EU vladavini prava II“ (EURoL 2).

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin
izrazio je uvjerenje da će kroz realizaciju planiranih aktivnosti dodatno biti ojačani kapaciteti Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je kazao i da ohrabruje podatak da će Crna Gora imati konkretne koristi i u oblasti podrške za razvoj infrastrukturnih kapaciteta, jer bi određeni iznos projekta od oko 500.000€ trebao biti usmjeren i na nabavku opreme i usluga za potrebe institucija koje su ključne za jačanje vladavine prava.

Osvrćući se na aktuelnu situaciju u državi, Pažin je saopštio da je nulti stepen tolerancije prema kriminalu i korupciji motiv kojim se Vlada vodi prilikom kreiranja i sprovođenja politika za suprostavljanje takvim devijantnim društvenim pojavama.

Pažin je kazao da odsustvo politike i nadmoć struke u toj borbi vidi kao jedini recept za uspješnost: “Mi kao političari danas želimo predstavljati servis vrhunskim profesionalcima u organima bezbjednosti, tužilaštvu i pravosuđu kako bi oni nepristrasno, objektivno i bez kompromisa mogli obavljati svoje dužnosti”, istakao je on.

Svoje obraćanje prisutnima je zaključio ocjenom da Crna Gora danas kao članica NATO, a u narednom periodu i kao članica Evropske unije, ima obavezu da svojim građanima bude dom u kojem će se osjećati sigurno.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić iskazao je zahvalnost Evropskoj komisiji na kontinuiranoj podršci koju pruža Ministarstvu unutrašnjih poslova kroz veliki broj projekata usmjerenih na realizaciju privremenih mjerila i obaveza iz pregovaračkog poglavlja 24.

,,Obezbjeđivanje kvalitetne ekspertize, kao i značajna sredstva koja su predviđena kroz mehanizam sektorske budžetske podrške, doprinose daljem unaprjeđenju kadrovskih i tehničkih kapaciteta crnogorskih institucija, a sve u cilju naše spremnosti da se efikasnije borimo protiv organizovanog i teškog kriminala, nezakonitih migracija i terorizma.“

Naročito je istakao važnost novog Zakona o unutrašnjim poslovima, čijim usvajanjem i sprovođenjem MUP namjerava da unaprijedi organizacionu strukturu crnogorske policije, u skladu sa profesionalnim standardima u zemljama članicama Evropske unije.

U odnosu na najvažniji spoljnopolitički prioritet Vlade Crne Gore, a to je članstvo u Evropskoj uniji, MUP predano sprovodi aktivnosti u pravcu jačanja bezbjednosnog sektora, čija je reforma jedan neprekidan proces, sa potrebom permanenetnog prilagođavanja na izazovne okolnosti, ocijenio je ministar Nuhodžić.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreMinistar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je istakao da je podrška u okviru vladavine prava od velikog značaja budući da se radi o oblasti koja diktira tempo cjelokupnog pregovaračkog procesa, u skladu s novim pristupom. Podsjetio je su, u četiri godine pregovora u poglavljima 23 i 24 ostvareni značajni rezultati, donijeto je 65 reformskih zakona, formirane ključne institucije i uspostavljen bilans rezultata koje prepoznaje i Evropska komisija i države članice EU.

Poručio je da je, kroz prvi projekat EURoL-a, koji je trajao od januara 2014. do januara 2017, i iznosio 3,6 miliona eura, Crna Gora ojačala borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i unaprijedila nezavisnost, efikasnost i odgovornost pravosuđa.

Od nastavka projekta u naredne tri godine, vrijednosti 2,8 miliona, očekujemo povećanje efikasnosti pravosuđa, dalje snaženje institucionalnih kapaciteta i djelotvornu primjenu zakona u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanje kapaciteta za programiranje i praćenje podrške Evropske unije sektoru vladavine prava“, poručio je ministar Pejović.

* * *

Na ceremoniji su govorili i: šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav, potpredsjednik Vrhovnog sudskog savjeta Republike Italije Đovani Leinjini i pomoćnik direktora Uprave policije Republike Italije Nikolo D’anđelo.



MINISTARSTVO PRAVDE
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?