Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Budimpešta: Održan VI Samit šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Objavljeno: 28.11.2017. 01:25 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Danas je u Budimpešti održan VI Samit šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, u okviru takozvanog Mehanizma saradnje 16+1. Delegaciju Vlade Crne Gore je predvodio predsjednik Vlade Duško Marković.

Glavna tema Samita je bila ""Produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za „win-win“ razvoj".

Predstavljeni su budući pravci u saradnji NR Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope i usvojene su "Budimpeštanske smjernice", dokument kojim se definišu aktivnosti i koordinacioni planovi na unapređenju saradnje u oblastima trgovine, investicija, povezanosti, industrije, energetike, nauke, tehnologije, finansijske saradnje, poljoprivrede, šumarstva, zaštite životne sredine, zdravstva i međuljudske razmjene.

Smjernicama se potvrđuje stav zemalja učesnica Mehanizma "16+1" da ovaj format saradnje čini važan dio ukupne saradnje između Kine i Evrope u cjelini. Kina je potvrdila da pridaje izuzetnu važnost strateškom partnerstvu sa EU, podršci integracionom putu koji su EU članice nezavisno odabrale, i da želi vidjeti ujedinjenu, stabilnu i prosperitetnu Evropu.

Tokom Samita potpisani su brojni bilateralni sporazumi. Inovaciono preduzetnički centar "Tehnopolis" iz Nikšića i kineska kompanija "China Baoding Rui Fu De Investment", koja je već uspješno investirala u osnivanje privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori - "Kina Medika", su potpisale Memorandum o razumjevanju, sa ciljem realizacije projekta sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori i na ostalim povezanim projektima.

Održan je i Biznis forum na kojem je učestvovalo oko dvije hiljade privrednika iz tridesetpet zemalja, među kojima su bili i predstavnici nekoliko crnogorskih kompanija. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?