Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora svečano pristupila i Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju

Objavljeno: 29.11.2017. 02:23 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Crna Gora je svečano pristupila danas i Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL). Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministarka nauke dr Sanja Damjanović, učestvuje na godišnjem sastanku Savjeta EMBL i EMBC u Hamburgu. Aplikaciju Crne Gore za punopravno članstvo u EMBL su predstavili ministarka Damjanović i doc. dr Danilo Mrdak sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Tokom konferencije ministarka je imala zvanične susrete sa delegacijom u sastavu: Gerrit van Meer, predsjednik EMBC, Maria Leptin, direktorica EMBO-a, Iain Mattaj, generalni direktor EMBL-a, Patrick Cramer, predsjednik Savjeta EMBL, Matthias Hentze, direktor EMBL-a, Christian Scherf, administrativni direktor EMBL, Matthias Wilmanns, direktor EMBL Odjeljenja u Hamburgu i Silke Schumacher, direktorica Odsjeka za međunarodnu saradnju EMBL. Na sastancima je diskutovano o modelima saradnje sa crnogorskim istraživačima i naučnicima u cilju omogućivanja pristupa velikim infrastrukturama i savremenim tehnologijama koje nude EMBL i EMBO. 
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Crnogorska delegacija je imala priliku da posjeti njemački istraživački centar DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) i treću generaciju sinhrotronskog akceleratora - PETRA III, koji se nalaze upravo u Hamburgu. U projekat DESY su uključene naučne institucije iz Njemačke, Francuske, Italije, Poljske, Rusije, Španije i ostalih zemalja širom svijeta. Ministarka Damjanović je tokom razgovora upoznala delegaciju EMBO i EMBL sa Inicijativom o uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope. S tim u vezi, da bi se izgradila ekspertiza za prvu opciju instituta ”synchrotron light source” dobrodošla je pomoć EMBO-a i EMBL-a, budući da se bave ovom oblašću, a što su čelni ljudi ovih organizacija prepoznali i podržali ideju.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Takođe, posebna pažnja je bila posvećena budućoj saradnji na EU programima Horizont 2020 i Twinning. Ministarka je upoznala sagovornike sa uspostavljanjem nacionalne kancelarije za projekte, a koja je nedostajala u našem ekosistemu. U tom kontekstu, angažovane su aktivne nacionalne kontakt osobe i omogućeno učešće na svima značajnim odborima u Briselu.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Predstavnici EMBO i EMBL su izrazili punu podršku Crnoj Gori i istakli zadovoljstvo što je naša zemlja postala članica ovih prestižnih naučnih porodica. Dogovorena je organizacija workshop-ova i obuka za studente i istraživače u Crnoj Gori, kao i boravak studenata doktorskih studija na određeno vrijeme u EMBL i EMBO, kako bi stekli znanja i iskustva koja kasnije mogu da primijene u laboratorijama u matičnim institucijama, i na taj način ojačaju naučne i istraživačke kapacitete u zemlji.

Ukoliko omogućimo mladim ljudima rad na međunarodnim projektima, pristup savremenim tehnologijama, velikom obimu podataka, pristupu najsavremenijim IT resursima, smanjićemo odliv talenata iz zemlje, a na duže staze i preokrenuti process, naglasila je ministarka u razgovorima.

Crna Gora je juče postala svečano punopravni član i Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) sa centrom u Njemačkoj. Uključenje u obje organizacije se odvijalo paralelno, kao u slučaju Malte i Luksemburga. S tim u vezi, ministarka je naglasila da Crna Gora upravo slijedi iskustva zemalja poput Malte, koja je napravila veliki iskorak u inovativnom sistemu i ima sličnost sa Crnom Gorom u pogledu veličine zemlje i broja naučnika.

Ministarka je naglasila da je raduje što se Crna Gora priključila organizacijama EMBO i EMBL jer je internacionalizacija prioritet Ministarstva nauke, a što će povećati učešće u programu EU Horizont 2020, te uticati na smanjenje odliva talenata.

Evropska laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL) je jedna od vodećih svjetskih istraživačkih institucija. Evropska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) okuplja preko 1.700 naučnika iz Evrope.
Preko sto naučnika svake godine ima priliku da bude korisnik kratkoročnih stipendija EMBO-a, nakon kojih u laboratorijama u matičnim institucijama mogu da koriste novostečene vještine i znanja i budu kontakt osoba za saradnju sa EMBO. Takođe, EMBO nudi i program Mladih istraživača EMBO, koji je započeo 2000. godine. EMBO mladi istraživači se biraju na godišnjem nivou, a 73 aktuelna člana, zajedno sa 384 bivših članova programa i primalaca EMBO grantova, čine mrežu vodećih naučnika u Evropi.



PR SLUŽBA MINISTARSTVA NAUKE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?