Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković sa koleginicom Šekerinskom i državnim vrhom Republike Makedonije

Objavljeno: 30.11.2017. 19:45 Autor: mod
Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Republici Makedoniji. Tom prilikom, sastao se sa ministarkom odbrane, Radmilom Šekerinskom, kao i najvišim makedonskim zvaničnicima - predsjednikom Republike Makedonije, Đorđem Ivanovim, predsjednikom Parlamenta, Talatom Džaferijem i premijerom Zoranom Zaevim.

Bošković je informisao Šekerinsku o aktivnostima i reformama koje Crna Gora sprovodi nakon ulaska u NATO i naglasio da će Crna Gora, kao članica Alijanse, na svim nivoima naglašavati značaj pridruživanja Republike Makedonije evroatlantskoj zajednici, kako za stabilnost Zapadnog Balkana, tako i za bezbjednost cijele Evrope.

Uz zahvalnost na podršci koju Crna Gora pruža Makedoniji na evroatlantskom putu, ministarka Šekerinska je istakla značaj članstva Crne Gore u NATO za čitav region. Ona je iskazala spremnost za doprinos jačanju bilateralne saradnje ministarstava odbrane dvije zemlje u predstojećem periodu.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na planu odbrane, posebno u oblasti školovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, kao i obuci pilota u centrima za obuku pilota helikoptera u Podgorici i Skoplju. Bošković i Šekerinska su se saglasili da su regionalna saradnja i aktivno učešće u regionalnim inicijativama garant stabilnog i prosperitetnog regiona, kao i da će ostati maksimalno posvećeni aktivnostima regionalnog formata.

Prilikom ministrovih susreta sa najvišim zvaničnicima Republike Makedonije, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije zemlje, uz naglašavanje pune posvećenosti njenom daljem jačanju. Bošković je iznio stav da se zemlje regiona sa podjelama iz prošlosti i bezbjednosnim izazovima budućnosti, mogu suočiti jedino udruživanjem potencijala i kapaciteta. 

U razgovoru sa premijerom Zaevim, on je naglasio da će Crna Gora, kao najmlađa NATO članica, nastaviti da pruža podršku Republici Makedoniji na njenom evroatlantskom putu. Bošković je naglasio da Crna Gora izuzetno razumije probleme i potrebe zemalja iz regiona, aspiranata za članstvo u EU i NATO, te da je spremna da nastavi da promoviše transatlantske vrijednosti i NATO politiku „otvorenih vrata“.

Ministar Bošković je posjetio i Vojnu akademiju „General Mihailo Apostolski“, gdje je prisustvovao svečanoj ceremoniji posvećenoj kadetima koji su završili školovanje, kao i polaganju zakletve novih kadeta.

 

Posjeta ministra Predraga Boškovića Makedoniji

MINISTARSTVO ODBRANE 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?