Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na TV Pink M: Vlada uspješna, bojkot opozicije šteti ugledu Crne Gore

Objavljeno: 30.11.2017. 05:24 Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠČU

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin rekao je večeras gostujući u emisiji „Argument“ Televizije Pink M da smatra da je Vlada u prvoj godini mandata bila veoma uspješna, da bojkot parlamenta od strane opzicije šteti ugledu Crne Gore, da u slučaju suđenja za krivično djelo terorizam u pokušaju postoje pokušaji odugovlačenja sudskog postupka i zloupotrebe ovlašćenja od strane pojedinih advokata kao i da se u tom slučaju pokušava sudnica pretvoriti u političku arenu, a Skupština u sudnicu.

Uspješna prva godina mandata Vlade

Potpredsjednik Vlade je ocijenio da se Vlada, u prvoj godini mandata, uspješno nosila sa svim izazovima, i ostvarila značajne rezultate. „Da je to tako svjedoči činjenica da je Crna Gora među evropskim državama koje imaju najozbiljniji najbolji rast GDP-a, od 4,2% za prethodnih pola godine. Sa rastom u drugom kvartalu čak od 5,1%. To su rezultati koji su respektabilni i na nivou Evrope. Složićete se da do takvih rezultata se ne može doći slučajno, nego jednim ozbiljnim, predanim i dobro promišljenim radom, koji sada daje rezultate koji opet, kao takvi, nijesu za opuštanje, ali jesu jedan dobar i pouzdan oslonac ovoj vladi da nastavi u sprovođenju reformi. A znaćemo da smo na dobrom putu onoga trenutka kada vidimo da se standard građana popravlja na bolje, jer je to ono što je, zapravo, suštinski cilj svake reforme“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

LINK: https://youtu.be/yr79PeG8mZ0

Crna Gora, prije svih u EU

Govoreći o procesu evropskih integracija Crne Gore potpredsjednik Pažin je izrazio očekivanje da če Crna Gora postati članica Evropske unije prije 2025. godine.

„Ja sam ohrabren stavom gospodina Junkera, koji je rekao da politika proširenja Evropske unije, za koju znamo da je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije, se ne dovodi u pitanje. Takođe, stavom da do 2025, a ne kao što se pogrešno nekad tumači da je to isključivo 2025. godina, se može očekivati da Crna Gora, prije svih, a potom i Srbija postanu punopravne članice Evropske unije“ – rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u emisiji „Argument“ Televizije Pink M.

Potpredsjednik Vlade je ocijenio da je dosta postignuto od otvaranja pregovora u u ključnim poglavljima 23 i 24.

„Mislim da smo u poziciji danas, nakon 4 godine od otvaranja pregovora u ovim poglavljima, da konstatujemo da smo uradili mnogo. To nije samo stav Vlade, to je stav i Evropske komisije. Da smo skoro u cjelosti zaokružili zakonodavni okvir koji se tiče organizacije pravosuđa i temeljnih prava i sloboda. Da smo sada u poziciji da na valjan način treba implementirati te zakone, što je vrlo zahtjevna faza, ne treba bježati od te činjenice. Ali sam sasvim uvjeren da sve ono što su privremena mjerila vezana za poglavlja 23 i 24 smo u prilici da tokom naredne godine ispunimo i da, u partnerskom donosu sa Evropskom komisijom, dođemo do završnih mjerila i u ova dva vrlo važna poglavlja“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Svjedoci smo pokušaja odugovlačenja sudskog postupka

Upitan o suđenju za krivično djelo terorizma u pokušaju potpredsjednik Vlade i ministar pravde je pozdravio otvorenost i javnost suđenja i naglasio da je javnost suđenja jedan od atributa pravičnosti suđenja.

„Na žalost, sa druge strane smo svjedoci i da otvorenost suđenja ima svoju drugu, rekao bih, lošu dimenziju, jer smo svjedoci pokušaja odugovlačenja sudskog postupka, zloupotrebe procesnih ovlašćenja, napoštovanja, vrijeđanja i omalovažavanja pojedinih učesnika u postupku i nepoštovanja suda. Dok to, u određenoj mjeri. mogu da razumijem kada su u pitanju okrivljeni koji, u nezavidnoj poziciji u kojoj se nalaze, traže najbolji način da pruže svoju odbranu, nemam nimalo razumijevanja za advokate koji, kao pravni profesionalci, morali bi da znaju na koji način se moraju ponašati u sudnici. I mislim da je za očekivati da se u narednom periodu za takvo ponašanje kao što sam opisao zainteresuju i advokatske komore, ne samo ova u Podgorici, nego i ona u Beogradu i Novom Sadu. Naravno, ovo se ne odnosi na sve advokate, nego na one koji odstupaju od pravila advokatske etike, a jedan broj advokata savjesno obavlja svoju dužnost i na tome im treba čestitati“ – rekao je potpredsjednik Vlade i minista rpravde.

LINK: https://youtu.be/b0WV9IZHyN4

Dodao je da nije prihvatljivo pretvaranje sudnice u političku arenu, niti skupštine u sudnicu.

„Prije svega, teško je ne primijetiti taj jedan trend pretvaranja sudnice u političku arenu i, sa druge strane, pokušaj pretvaranja Skuštine u sudnicu. To je nešto što sasvim izvjesno nije prihvatljivo i nešto što, u konačnom, neće ostvariti bilo kakav cilj, ukoliko neko očekuje nešto od takvoga pristupa suđenju,“ ocijenio je Potpredsjednik.

LINK: https://youtu.be/Je1zHN6OFSc

Kritikovanje izbornog procesa, uz odbijanje učešća u njegovom unapređenju je politički apsurd

Upitan o politici opozicije da bojkotuje rad parlamenta potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je ocijenio da je nespremnost opozicije da učestvuje u radu skupštinske Radne grupe za primjenu preporuka ODIHR-a politički apsurd.

„Pa zaista, jedan je, rekao bih, politički apsurd. Alber Kami bi rekao paradoks apsurda sadržan u činjenici da opozicija koja dramatično ukazuje na navodne nedostatke u demokratičnosti izbornog procesa, koji opet navodno proizilaze iz nedovoljno dobrih rješenja u izbornom zakonodavstvu, kada dobije priliku da uzme učešće i mijenja te zakone, a nemojmo zaboraviti da je upravo opozicija dominantno učestvovala u donošenju postojećih zakonskih rješenja, dakle kada dobiju priliku da pokažu svoje znanje i dobru volju da stvari mijenjaju u korist građana, ne pokažu ni najmanje spremnosti da uzmu učešće u tom procesu. Ne mogu da se tome ne čudim i ne mogu da ne postavim pitanje da li je to zapravo jedan pokušaj stvaranja alibija opozicije za neke buduće izborne promašaje.“

LINK: https://youtu.be/bJEi-Sxjp5E

Politička kultura je upitna ako se izbori priznaju samo gdje se politički profitira

Govoreći o bojkotu rada Skuštine od strane opozicije naveo je: „Da se zajedno podsjetimo kako smo došli u ovu situaciju. Dakle imali smo vladu izbornog povjerenja. Ne kao izraz slabosti tadašnje vlade, nego kao izraz demokratskog kapaciteta vlade da se otvori prema predstavnicima opozicionih partija, kako bismo došli u poziciju da niko ne osporava buduće rezultate izbora. Opozicija je imala ključne resore u svojim rukama. Bila je u prilici da kontroliše sve što se događalo i na sjednicama Vlade i, uopšte, u organizaciji državne uprave. Postignut je odgovarajući sporazum, koji je potpisan, a jedan od elemenata tog sporazuma bio je, upravo, da će se priznati rezultati izbora koji slijede. Izbori su bili i nakon izbora zapisnici uredno potpisani. Sada vidimo kao jedan novi vid opstrukcije političkog sistema odbijanje da se potpisuju zapisnici. To je sad jedan novi kvalitet destrukcije političkog procesa u Crnoj Gori. Neću sada o tome da govorim, ali ću se podsjetiti da je nakon izbora opozicija sa jednim dijelom vlasti međusobno pokušavala da formira Vladu, da su formirali u svim lokalnim samoupravama gdje su ostvarili većinu, gdje su uspjeli da zaokruže tu većinu, da bi na kraju tvrdili da demokratski proces nije bio legitiman i nakon čega se pristupilo bojkotu Skupštine. Kakav nivo političke kulture treba biti ako priznajete izbore samo tamo gdje ostvarujete politički profit?“ – rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

LINK: https://youtu.be/6CFUwGq_KVQ


Opozicija djeluje po modelu 'privilegije da, obaveze ne'

Upitan da li bojkot opozicije utiče na međunarodni imidž države, rekao je: „Ne treba bježati od činjenice da ovo svakako ne doprinosi dobrom imidžu države. Kako da doživljavate kao dobar imidž države situaciju kada nešto manje od polovine poslanika u parlamentu odbija da uzme učešća u radu parlamenta? Imate jednu specifičnu situaciju da su pristali da im se verifikuju mandati, da trpe sve privilegije kao poslanici, a da istovremeno nemajući odgovornosti prema građanima ne participiraju u radu parlamenta. Dakle, privilegije da, obaveze ne. Ja to ne doživljavam kao jedan odgovoran pristup politici, u zastupanju onoga što su interesi građana koji su ih podržali. Odgovornost prije svega nosimo svi prema građanima. Takve odgovornosti u ovom slučaju nema, ja je zaista kao takvu ne vidim.“

LINK: https://youtu.be/GFvowpngWXo

   
Nema institucionalne krize, Vlada nudi dijalog, ali ne pristaje na ultimatume

Potpredsjednik Pažin ne naglasio da ne smatra da se Crna Gora nalazi u institucionalnoj krizi, te da se aktuelna politička kriza rješava kroz otvoren demokratski i politički dijalog.

„Ne trebam vas podsjećati da je nekoliko puta od strane vlade takav dijalog ponuđen. Da je premijer Marković išao i korak dalje, da je ponudio učešće građanskom dijelu opozicije i u samoj vladi. Na kakve smo odgovore naišli? Naišli smo na odgovor od Demokratske Crne Gore da ni pod kojim uslovima neće sjesti za sto da razgovaraju sa predstavnicima Vlade. Takođe smo dobili odgovor od jedne druge političke partije da, ukoliko takvog dijaloga bude za tim stolom, da će se taj sto prevrnuti. Ostatak građanske opozicije kaže da su jedino spremni da razgovaraju o datumu ponovljenih izbora. To je jedna vrsta ultimatuma, ali prije svega dozvolite mi da se osvrnem na činjenicu da takav stav o ponavljanju izbora nema nikakvo utemeljenje niti u pravu niti u činjenicama. Jer izbori koji su priznati od čitavoga svijeta, nakon što rezultate tih izbora proglasi Državna izborna komisija, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, u skladu sa Ustavom Crne Gore, nije moguće ponoviti. Moguće je razgovarati o vanrednim izborima, a rekli smo između ostalih tema, ali bez ultimatuma i uslovljavanja na koje ne pristajemo, kao što nijedna demokratska vlast ne bi pristala. Dakle, da se unaprijed odredi datum izbora i da je to uslov da bi se uopšte razgovaralo o rješavanju političke krize. Naš je stav sasvim suprotan. Mi smo spremni za otvoren politički demokratski dijalog bez uslovljavanja, jer je to jedini način da se stigne do rješenja koje bi moglo značiti izlazak iz političke krize.

LINK: https://youtu.be/ECUc054iBwM


Kako se velika količina dolara našla u Crnoj Gori pred izbore i neposredno nakon izbora?

Govoreći o nalazima istražnih organa o nezakonitom uplivu novca iz inostranstva u vrijeme prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, Potpredsjednik je naveo: „Ono što je pitanje koje traži svoj odgovor jeste kako se veliki broj dolara, kao jedne valute koja nije valuta obaveza u Crnoj Gori, našao pred izbore i neposredno nakon izbora u Crnoj Gori. Kako je taj novac ostvaren, da li je taj novac zakonito stečen ili je stečen na neki nezakonit način, to je ono što je potrebno da istražni organi utvrde. Što je poslužilo kao pravni osnov za ulazak tog novca u Crnu Goru? Prema saznanjima koja su sasvim jasna, jedan dio tog novca je stigao iz dražava u okruženju. Jedan dio novca je stizao direktno uplatama iz nekih država bivšeg Sovjetskog Saveza, jedan dio tog novca je ušao preko nekih biznismena u Crnoj Gori. Sve su to pitanja koja traže svoj odgovor, a da ih odgovore pozvani su istražni organi.

LINK: https://youtu.be/OszfOcSDitE


Predsjedničkih izbora će biti, Ustav ima odgovor na sva pitanja

Potpredsjednik je izrazio nadu da će povratkom opozicije u parlament, demokratski proces dobiti na punoći. „Ono što znam jeste da pravni sistem, ustavni poredak, ima odgovore na sva pitanja – uz učešće opozicije, uz odsustvo opozicije. Dakle, dozvolite mi da iznesem jedno svoje razmišljanje vezano za predsjedničke izbore. Dakle, predsjednički izbori bi bili zaista prilika da svi učesnici u demokratskom procesu odmjere svoje snage podrškom kandidata za kojeg smatraju da bi na najbolji način prezentovao interese svih građana Crne Gore. Međutim, ukoliko takvih izbora ne bi bilo i za postoji odgovor u Ustavu. U Ustavu, u članu 99, se kaže da istekom mandata predsjednika države njegovu dužnost obavlja predsjednik Skupštine. Dakle, taj vid opstrukcije, ako se čini nekome kao nada za novo ucjenjivanje i nove ultimatume nema svoje utemeljenje u Ustavu, jer Ustav ima odgovor čak i na to pitanje. Prije svega želim da poručim da će izbora biti, ali oni koji se nadaju da ih neće biti nemaju uporište za to ni u Ustavu, jer je Ustav riješio čak i takvu situaciju. Mislim da bi bilo korisno da predstavnici opozicije, ukoliko razmišljaju o bojkotu predsjedničkih izbora, imaju u vidu član 99 Ustava Crne Gore.“

LINK: https://youtu.be/0spnn-vC6M8


Uskoro dvije nove stambene zgrade za sudije i zaposlene u sudovima

Govoreći o potrebi rješavanja stambenih pitanja sudija i zaposlenih u pravosuđu, potpredsjednik Pažin je istakao: „Dozvolite mi sa zadovoljstvom da konstatujem ovom prilikom da, u partnerskom odnosu između Glavnog grada, Vlade, odnosno Ministarstva pravde, i Sudskog savjeta, uskoro ćemo biti u prilici da izgradimo dvije zgrade za potrebe rješavanja stambenih potreba sudija. I sa posebnim zadovoljstvom ističem, ne samo sudija, nego i službenika koji rade u sudovima. To je jedna veoma važna stvar i nešto što će dugoročno da bude od značaja za unapređenje rada sudija, koji će biti u prilici da situirani i bez briga o materijalnim, ekzistencijalnim pitanjima dijele pravdu na odgovarajući način.“

LINK: https://youtu.be/vPZ73Y2Uwiw


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?