Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija za medije nakon 52. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 30.11.2017. 21:25 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Fotografije: Konferencija za medije nakon 52. sjednice Vlade (29.3 MB) 

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti s Izvještajem sa javne rasprave. Ministar zdravlja Kenan Hrapović predstavio je Predlog zakona na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Vlade.

„Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pripremljen je u cilju efikasnijeg sprječavanja, suzbijanja i iskorenjivanja zaraznih bolesti, sprovođenja epidemiološkog nadzora i određivanja subjekata za njihovo sprovođenje, u skladu sa evropskim standardima, kao i u cilju usaglašavanja sa posebnom odlukom Evropske unije koja uređuje ovu oblast“-naveo je ministar Hrapović, dodavši da se zaštita vrši sprovođenjem opštih, posebnih, vanrednih i drugih mjera propisanih ovim Zakonom.

Ministar je istakao da je u cilju zaštite stanovništva od prenosa zaraznih bolesti propisana obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda za određene kategorije stanovništva, kliconoša i zaposlenih u objektima pod sanitarnim nadzorom. Pored toga, propisana je i obavezna vakcinacija djece protiv određenih zaraznih bolesti.

„Predlogom ovog Zakona propisana je obavezna vakcinacija djece protiv određenih zaraznih bolesti tako da je roditelj, usvojilac, odnosno staratelj, dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vršenje vakcinacije protiv određenih zaraznih bolesti, pod prijetnjom novčane kazne za prekršaj u iznosu od 100 do 2 000 eura“ – rekao je ministar.

Kako je ministar istakao, utvrđeno je i da međunarodne obaveze u vezi sa sprječavanjem i suzbijanjem i iskorenjivanjem zaraznih bolesti, utvrđenih listom zaraznih bolesti, kao i ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju izvršavaju u skladu sa međunarodnim zdravstvenim propisima, programima Svjetske zdravstvene organizacije i drugim međunarodnim aktima.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić upoznao je javnost sa Odlukom o osnivanju JU Centra za profesionalnu rehabilitaciju, koju je Vlada donijela na danas održanoj sjednici.

Centar se nalazi na Zabjelu, obuhvata površinu od 1 613.49 m2 i opremljen je najsavremenijim sredstvima iz ove oblasti.

„Centar za profesionalnu rehabilitaciju, predstavlja unaprijeđen sistem podrške i usluga usmjerenih ka konkretnom korisniku, u cilju socijalne integracije i rehabilitacije osoba sa smetnjama u razvoju kroz pripremu za zapošljavanje i uključivanje u život zajednice“ – istakao je ministar Pirišić.

Kako je ministar naveo, inicijalnom idejom predvidjeno je da Centar ima više organizacionih jedinica namijenjenih medicinskoj, socijalnoj i profesionalnoj rehabilitaciji, ali će se u ovoj početnoj fazi funkcionisanja Centar baviti profesionalnom rehabilitacijom, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. U narednoj fazi će se razvijati i nadograđivati djelatnost Centra uspostavljenjem i medicinske i socijalne rehabilitacije, što treba da rezultira da osobe sa invaliditetom dobiju na jednom mjestu objedinjene sve potrebne oblike stručne pomoći i podrške.

Pored toga, ministar je informisao javnost da je Vlada na današnjoj sjednici dala saglasnost da se Ministarstvu zdravlja – Kliničkom centru Crne Gore, za potrebe Nacionalnog centra za autizam ustupe na korišćenje prostorije Centra koje su bile namijenjene medicinskoj rehabilitaciji sa posebnim odvojenim ulazom, kao i posebnom halom sa ukupnom površinom od 410 m2, kao i nabavljena oprema. Takođe, medicinsko osoblje Centra za autizam će pružati potrebne medicinske usluge korisnicima Centra za profesionalnu rehabilitaciju, o čemu će dva ministarstva sklopiti posebni sporazum.

O detaljima vezanim za osnivanje Nacionalnog centar za autizam na konferenciji za medije je govorila i generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja doktorka Vesna Miranović.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenma i dopunama Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017. godine. Ministar Purišić je naveo da je ovim Prijedlogom utvrđeno da korisnice koje su radi ostvarivanja prava na naknadu za majke sa troje i više djece, prestale da obavljaju preduzetničku djelatnost ili poljoprivrednu djelatnost osnovno zanimanje imaju pravo na mjesečnu naknadu u neto iznosu od 193 eura, uvećana za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu od 34,05 eura. Kako je ministar rekao, takvih korisnica, prema evidenciji centara za socijalni rad, je ukupno 143 - 88 preduzetnica i 55 poljoprivrednica.

„Godišnji fiskalni efekat ove mjere će biti 408.690 eura. Takođe, Vlada se opredijelila da retroaktivno ovoj kategoriji lica isplati naknade i za period od 1. jula - 31. decembra i tu svrhu opredijeliće 205. 490 eura” - istakao je ministar.

Utvrđeno je i da korisnicama kojima su radi ostvarivanja prava na naknadu prestala prava po osnovu nezaposlenosti, nastave sa korišćenjem tog prava, koje će im takođe biti odobreno retroaktivno, odnosno od 1. jula. Njima će se uplaćivati mjesečna naknada u iznosu od 77 eura, uvećana za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a Vlada je za te svrhe opredijelila 672.577 eura godišnje.

Generalna direktorka Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović inofrmisala je javnost o Izvještaju o realizaciji Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem za 2017/2018. godinu, koji je usvojen danas na sjednici Vlade.

Kurpejović je istakla da je za ovu godinu oglašeno 10.029 slobodnih radnih mjesta za stručno osposobljavanje, od čega je 60 odsto iz privatnog, a 40 odsto iz javnog sektora. Kao posebno važno, Kurpejović je navela da je ove godine oglašeno značajno više slobodnih radnih mjesta, u odnosu na prethodne godine, i da postoji ustaljen trend kada je u pitanju broj korisnika - se prijavilo 3.241 korisnika, od čega je njih 2.969 ostvarilo ovo pravo, dok 272 korisnika nijesu dobila priliku da se stručno osposobljavaju.

„Ono što je važno je da je Vlada na današnjoj sjednici donijela Odluku da ide takozvani drugi krug za ovih 272 korisnika koji su već prijavljeni za učešće u Programu, a samo nijesu dobili poslodavca i oni će od preostalih 7.000 mjesta biti u prilici da biraju novog poslodavca u skladu sa njihovim traženim kvalifikacijama kako bi se i oni u narednom periodu stručno osposobljavali“ – navela je generalna direktorka Mubera Kurpejović.

Direktorka Direktorata za zapošljavanje i tržište rada Edina Dešić na konferenciji za medije je predstavila Predlog uredbe o izmjeni Uredbe o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica i Odluku o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2018. godinu.

Dešić je navela da je produženo važenje Uredbe o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica do kraja 2018. godine. Prema podacima Poreske uprave tokom 2016. godine subvencije su se primjenjivale na 5.577 lica, a za 9 mjeseci 2017. godine subvencije su se primjenjivale na 4.168 lica.

„Kako se primjenom Uredbe u prethodnom periodu omogućilo zapošljavanje značajnog broja nezaposlenih lica, a koji pripadaju kategoriji teže zaposlivih lica, to opravdava njenu implementaciju i tokom naredne godine“ – istakla je Dešić.

Predstavljajući Odluku o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2018. godinu, Dešić je rekla da je Vlada izašla u susret zahtjevima poslovne zajednice i njihovim iskazanim potrebama za zapošljavanjem strane radne snage, kao i da je sagledala stanje i kretanje na domaćem tržištu radne snage i iskorišćenost kvote od 76 odsto za prvih 9 mjeseci tekuće godine.

„Stoga je na današnjoj sjednici utvrdila godišnji broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2018. godinu na nivou koji je utvrđen Odlukom za tekuću godinu u ukupnom broju 18.185 dozvola. Iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 13.185 dozvola, dok je izdvojeno 5.000 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u takozvanoj rezervi, koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja može dodatno rasporediti za pojedine namjene u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje“ – navela je Direktorka Direktorata za zapošljavanje i tržište rada Edina Dešić.

Takođe, Dešić je istakla da je Vlada i na današnjoj sjednici iskazala odlučnost da će se posvećeno baviti kontrolom zapošljavanja stranaca i plaćanjem obaveza prema državi po tom osnovu, kako bi se suzbilo neformalno zapošljavanje, odnosno neprijavljeni rad.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Link na konferenciju za medije: https://youtu.be/djwVoSFkPA4

 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?