Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada posvećena rješavanju otvorenih pitanja i adekvatno odgovorila svim izazovima

Objavljeno: 01.12.2017. 21:08 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Nakon predstavljanja rezultata prva godine rada Vlade, predsjednik i članovi Vlade su odgovarali na pitanja novinara.

Na pitanje novinara kakvi su dalji planovi Vlade kada je riječ o valorizaciji i perspektivi Aerodroma Crne Gore, predsjednik Vlade Duško Marković je istakao je da se unutar Vlade veoma pažljivo razmatraju opcije valorizacije crnogorskih aerodroma u cilju ostvarivanja ukupnog razvoja ekonomije.

„Ono što je sasvim izvjesno niti smo pomenuli, niti smo razmišljali, niti će biti prodaje aerodroma, nego njegove valorizacije“ – poručio je premijer, dodavši da već postoje ozbiljna interesovanja.

Predsjednik Marković je rekao da bi se odgovorilo takvim interesovanjima, u Vladi se već sa IFC-em dogovara izrada ozbiljne analize, nakon čega će Vlada biti u prilici da se opredijeli, a javnost obavijesti o svom opredeljenju. Kako je premijer naveo, postoje i ozbiljna interesovanja kredibilnih investitora koji su spremni da u jednoj godini godini ulože oko 110 miliona dolara za valorizaciju aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Upitan da navede mjere na osnovu koji su građani mogli da osjete poboljšanje životnog standarda, uz prethodno navedene mjere koje su, kako je novinarka navela, negativno uticale na standard građana, premijer je pojasnio da Vlada nije ukinula naknade majkama sa troje i više djece, već je to odluka Ustavnog suda koju je implementirala.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Žao nam je što je došlo do te situacije, nijesmo odgovorni za nju, ali smo odgovorni odgovorni prema državi i njenoj finansijskoj stabilnosti i njenim ukupnim potrebama. Dakle, vjerujem da smo iz toga, bez obzira što je bilo bolno i izazovno, što Vlada nije imala razumijevanje i podršku prilikom realizacije ovog opredeljenja, odnosno implementacije odluke Ustavnog suda stvorili pretpostavke da imamo pravedniju raspodjelu socijalnih fondova, o kojima je govorio ministar Kemal Purišić, i da ćemo podsticati razvoj i zapošljavanja, a ne socijalne potrebe našeg stanovništva“ – rekao je predsjednik Marković.

Navodeći da je Vlada u prvoj godini mandata suočila sa ključnim izazovima - stabilizacija javnih finanasija, obezbjeđivanje makroekonomske stabilnosti i stvaranje pretpostavki za rast, predsjednik Marković je istakao da nema većeg nivoa standarda i kvalitetnijeg života i persektive bez obezbjeđivanja uslova za ekonomski rast.

Podsjetivši na ono što je do sada ostvareno, premijer je poručio:

„Zaista su ovo aktivnosti koje je morala da pokrene ova Vlada, koje bi morale pokrenuti i svaka druga Vlada. Znamo da ovaj boljitak najveći broj građana ne osjeća u mjeri u kojoj je to neophodno, ali smo sigurni da ga jedan dio građana ili većina osjeća, da vidi napredak i da vidi novu šansu i mi ćemo, kao što sam rekao u svom uvodnom izlaganju u 2018. Godini uraditi sve ono što je neophodno da bi građani osjetili boljitak“.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Odgovarajući na pitanje kakav je danas njegov stav o pokušaju terorizma u odnosu na oktobar prošle godine i umiješanosti ruskih službi u taj događaj, kao i da li očekuje da će uskoro doći do poboljšanja odnosa sa zvaničnom Rusijom, predsjednik Vlade je istakao da je njegov stav o tom slučaju nepromijenjen. Rekao je da je dosadašnji sudski proces potvrdio njegove nekadašnje ocjene, ali s obzirom da je to javni proces nije želio više o tome da govori, navodeći da će o cijelom slučaju riječ dati pravosuđe.

„Ali sam sasvim siguran kakav god bio ishod ovog procesa da zrazivši uvjerenje da nikada niko više ni u Crnoj Gori, ni van Crne Gore neće biti u stanju da posegne za onim mjerama koje ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost i sigurnost građana. Pokazali smo u ovom slučaju da smo sposobni kao država da odgovorimo takvom izazovu, sada pokazujemo da naš pravni sistem ima taj potencijala i vjerujem da je to prava poruka za one koji bi u budućnosti mogli razmišljati na isti ili sličan način“ – poručio je predsjednik Vlade.

Na pitanje novinara da li je italijanska kompanija A2A obavijestila Vladu da je u završnoj fazi pregovora sa jednom američkom kompanijom oko prodaje akcija u EPCG i da li su zaštićeni interesi države, ukoliko akcije završe kod neke druge kompanije, premijer Marković je istakao da je aktivirana put opcija i da Vladu u narednoj godini očekuju obaveza po tom osnovu i da će u duhu dobre saradnje sa kompanijom A2A biti razriješeno pitanje vlasničkih odnosa u EPCG.

„Država je u potpunosti i na siguran način obezbijedila svoje interese i oni ne mogu biti ugroženi ni u jednom segmentu“ – naglasio je predsjednik Marković.

I ministarka ekonomije Dragica Sekulić je navela da je aktivirana put opcija i dodala da od strane kompanije A2A do sada nije stigla nijedna informacija, osim medija u obliku nagađanja.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Novinar dnevnih novina „Dan“ postavio je predsjedniku Vlade dva pitanja - da li se već dovoljno složena politička situaciju dodatno komplikuje tvrdnjama o neregularnostima lokalnih izbora i nepotpisivanjem zapisnika i da li je utemeljeno govoriti o poboljšanoj bezbjednosnoj situaciji s obzirom na obračune kriminalnih organizacija.

Premijer je naveo da su lokalni izbori pokazali neopravdanost bojkota opozicije, a rezultati izbora da građani ne poštuju i ne opravdavaju takav pristup opozicije. Istakao je da zapisnici nijesu potpisani i da u gotovo svim zapisnicima nije bilo primjedbi o rezultatima izbora, već da je riječ o političkoj odluci da se ne potpišu, kako bi se stvorio prostor za opstrukciju.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji predsjednik Marković je istakao da se u kontinuitetu prati bezbjednosna situacija u društvu, koja se u određenim periodima pogoršavala, što je bilo zabrinjavajuće i za državu i za cijelo društvo. Naveo je da Crna Gora tom izazovu ne može odgovoriti sama i da je potrebna šira saradnja i zajednička akcija sa svim državama regiona i Evrope. Kako je premijer naveo, država će uraditi sve da obezbijedi sigurnost svakom građaninu, koliko god to bilo izazovno i rizično.

Komentarišući ocjene pojedinih medija i analitičara da ova Vlada neće ispuniti mandat i da li današnja ocjena da je rad ministara uspješan, neće usloviti promjene ni u jednom resoru, predsjednik Marković je naveo da dok god postoji povjerenje u koaliciji ova Vlada će trajati, dodavši da bi volio da se pridruže i druge političke stranke i da se argumenti sučeljavaju u institucijama, izrazivši uvjerenje da bi u tom slučaju rad Vlade bio bolji. Kada je riječ o povjerenju u rad ministara, premijer je naveo da je pored uspjeha, registrovao i određene slabosti, ali da je za ovu godinu zadovoljan radom svakog ministra pojedinačno.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Odgovarajući na pitanje novinara da li se slaže sa ocjenom predsjednika Demokratske partije socijalista da je rad ove Vlade solidan, predsjednik Vlade je rekao da se u potpunosti slaže sa takvom ocjenom, i da u narednom periodu treba potvrditi takve rezultate.

Komentarišući pitanje da li je zakonom o naknadi majkama sa troje i više djece nanijeta manja šteta državnim finansijama od činjenja prethodnih Vlada, koja su dovela do poreskog duga od 730 miliona eura, premijer Marković je istakao da nije tu da govori o onom što je bilo ranije i kakvi su bili propusti, već da je obaveza premijera i obaveza ove Vlade da svaki euro državnog novca bude u državnoj kasi. Kako je naveo, u tom smislu, postoji bolja naplata porekog duga od očekivanog, uštede i višak zbog kojih su povećanja izdavanja za određene oblasti.

Na pitanje koliko će koštati priključenje autoputa prikači na elektro-mrežu i da li je postignut dogovor sa kineskim partnerima oko petlje Smokovac, ministar saobraćaja Osman Nurković ponovio je i da se za i priključenje autoputa na elekto-mrežu i za petlja Smokovac izrađuje projektna dokumentacija i da je to obaveza izvođača. Visina troškova, kako je rekao ministar Nurković, će se znati nakon izrade projektne dokumentacije.

Komentarišući preporuke Centralne banke o smanjenju pojedinih poreza i da li će u narednoj godini u tom smislu biti promjena, predsjednik Vlade i ministar finansija su istakli da bi došlo do smanjenja poreza treba stabilizovati finansije, na čemu Vlada kontinuirano radi, kao i da do novih mjera, odnosno povećanja poreza, sasvim sigurno neće doći.

Odgovarajući na pitanje da li će biti promjena u naknadama za odnovljive izvore energije, s obzirom na započete projekte, ministarka ekonomije Dragica Sekulić je poručila da ne očekuje da će doći do povećanja tih naknada u narednoj godini.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?