Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Godišnja konferencija Vlade CG: Uspješna realizacija programskih ciljeva u svim resorima

Objavljeno: 02.12.2017. 01:11 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Vlade ministar poljoprivrede Milutin Simović je u svom izlaganju istakao da su osnovna obilježja rada Ministarstva poljoprivrede bila otvorenost i saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, njihovim udruženjima, lokalnim samoupravama, međunarodnim partnerima i naučnim i stručnim institucijama, kao i da je u ovoj godini Agrobudžet uvećan za 40 odsto.

„Uz podršku evropskih fondova i sredstava iz nacionalnog budžeta, kroz projekat IPARD Like, u ovoj godini ugovoreno je 237 projekata ukupne vrijednosti investicija 16 miliona uz bespovratnu podršku od 7 mil. eura;

Usvojen je inovirani koncept dalje realizacije ADMAS projekta u cilju znatno šireg obuhvata korisnika za preostalih oko 24 mil. dolara;

Otpočet je projekat sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD ukupne vrijednosti 5,8 miliona eura, kojim će se doprinijeti razvoju ruralnih područja u sedam opština;

Potpisan je Finansijski sporazum o realizaciji IPARD-a, kroz koji će našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti na raspolaganju 39 miliona eura bespovratne podrške od strane Evropske unije;

U završnoj fazi su pregovori za novi projekat Svjetske banke – MIDAS 2 u iznosu od 30 mil. eura za podršku: poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i bezbjednosti hrane“, naveo je Simović.

On je podsjetio, između ostalog, da je Odlukom Evropske komisije, osam objekata za proizvodnju hrane dobilo EU izvozne brojeve.

Govoreći o rezultatima u šumarstvu potpredsjednik Simović je saopštio da proizvodnja u toj oblasti bilježi rast od 25,4 odsto, a u drvnoj industriji 3,3 odsto, uz rast budžetskih prihoda od 9,3 odsto i dodao: „Uvođenjem moratorijuma na izvoz trupaca došlo je do rasta izvoza rezane građe za 17 odsto i peleta za čak 225 odsto. Izvoz trupaca manji je 37 puta, a ogrijevnog drveta 70 odsto. Pokrenut je projekat reorganizacije koncepta koncesionog korišćenja šuma“.

„Ovakvi rezultati koje smo postigli zajedno: Vlada, poljoprivredni proizvođači i prerađivači i naši međunarodni partneri, daju nam pravo svima zajedno da budemo optimisti i da budemo ambiciozni i u planovima za narednu godinu. I ne samo za narednu“, zaključio je potpredsjednik Simović.

Sumirajući najvažnije rezultate u oblasti reforme pravosuđa, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je posebno ukazao da je Ministarstvo započelo realizaciju projekta od istorijske važnosti – kodifikacije građanskog prava – koji treba da rezultira donošenjem Građanskog zakonika Crne Gore, na čemu će biti angažovani eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Pažin je, navodeći najznačajnije aktivnosti na planu pravosudne saradnje, saopštio da je pokrenut postupak učlanjenja Crne Gore u Program pravde Evropske komisije, kroz koji će se obezbijediti dodatna vrijednost pregovaračkom procesu u dijelu vladavine prava i sprovođenja pravne tekovine Evropske unije u oblasti pravosuđa.

„Posebno mi je zadovoljstvo da saopštim da je Crna Gora u utorak potpisala Osnivački sporazum Međunarodne organizacije za razvoj prava (IDLO), nakon čije će ratifikacije postati punopravna članica ove organizacije. Pristupanje ovoj organizaciji doprinijeće učvršćivanju uloge IDLO-a kao važnog aktera u oblasti jačanja pravosudnih institucija, nezavisnosti sudstva, dostupnosti pravde, ljudskih prava i vladavine prava“ izjavio je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Rafet Husović je, predstavljajući napore u pravcu uspostavljanja uravnoteženog regionalnog razvoja, naglasio da Vlada ima poseban odnos prema sjeveru Crne Gore, tako da da investicije u taj region dominiraju u sklopu ekonomske i razvojne politike, s ciljem smanjenja regionalnih nejednakosti. Akcionim planom za realizaciju Strategije regionalnog razvoja Crne Gore u 2017. godini planirani su projekti u iznosu od 726,9 miliona eura, pri čemu je za razvoj sjevera predvđeno 376 miliona eura, odnosno 52 odsto ukupnih sredstava opredijeljenih za sprovođenje Strategije, dok je za primorski region opredijeljeno 28, a za središnji region 20 odsto ulaganja.

„Dosadašnji rezultati Vlade daju za pravo da vjerujemo da se mnogo brže sjeverni region može primači životnom standardu građana centralne i južne regije, a samim tim, ukupno, Crna Gora se približava životnom standardu najrazvijenijih zemalja Evrope“ - rekao je potpredsjednik Husović.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Darko Radunović, ministar finansija je ukazao na odlične finansijske rezultate postignute mjerama fiskalne konsolidacije u ovoj godini, koje su doprinijele ostvarivanju visokog nivoa ekonomskog rasta. On je porućio da će se fiskalna politika i u narenoj godini čvrsto temeljiti na fiskalnoj strategiji, vodeći računa o implementaciji strukturnih reformi, usmjerenih na podsticajan poslovni ambijent i veću mogućnost podsticanja preduzetništva i zapošljava, što će omogućiti predloženi Zakon o budžetu za 2017. godinu.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Janković je predstavljajući rezultate u tom resoru ocijenio da su brojne diplomatske aktivnosti neupitno potvrdile čvrsto opredjeljenje Vlade da odlučno i istrajno radi na realizaciji strateških vanjskopolitičkih prioriteta – evroatlantskih i evropskih integracija, unapređenja dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje. Janković je naglasio da najveći vanjskopolitički uspjeh predstavlja članstvo Crne Gore u NATO-u. „To je ne samo čvrsta i dugoročna garancija suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbijednosti države, već preduslov nesmetanog ekonomskog razvoja i jačanj priliva stranih investicija“ rekao je Janković.

Predstavljajući rezultate u resoru odbrane ministar Predrag Bošković je podsjetio da je Crna Gora u oktobru 2017. godine, prvi put kao članica NATO-a, učestvovala na osmodnevnoj simulacionoj vježbi NATO „Upravljanje u krizama 2017“ (Crisis Management Exercise 2017 - CMX 17).

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je naglasio činjenicu da je Crna Gora jedina država koja je dobila iz Berlinskog procesa novac za životnu sredinu, u iznosu od 9 miliona.

„Izgradili smo dodatne kapacitete u saradnji sa civilnim društvom, to ćemo nastaviti i u 2018“, rekao je pejović i dodao: „Tokom prve godine mandata otvorili smo 4 i počeli proces zatvaranja jednim pregovaračkim poglavljem“.

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma je ocijenio da crnogorski turizam obara rekorde, pri čemu je veliki broj vodećih svjetskih turističkih brendova odlučio da se nastani u CG. „U našu zemlju se vraćaju renomirani turoperatreri; na Doing Bussines imamo najbolji rezultat Crne gore do sada“, istakao je Radulović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je podsjetila na ostvareni ekonomski rast u ovoj godini koji Crnu Goru, po ocjenama Svjetske banke svrstava u najbrže rastuće ekonomije u regiji Zapadnog Balkana, te da su procjene da će ostvariti rast po stopi od 4,2 odsto.

Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva je izjavio da je prošla godina bila intenzivna i izazovna za ovaj resor, a da će naredna biti još dinamičnija. On je ocijenio da je prošlu godinu obilježila izgradnja prioritetne dionice autoputa, i dodao da se radovi izvode na 95 odsto trase, od ukupno 16 tunela radi se na 15, od planiranih 20 mostova ukupne dužine 6,122 km u ovoj godini radovi se izvode na 15, dok se radovi na najzahtjevnijem mostu „Moračica“ odvijaju brže od planirane dinamike.

Ministar sporta Nikola Janović je ocijenio da su minulu godinu obilježili istorijski uspjesi naših mladih sportista, a gotovo sve što je uradilo novoosnovano Ministarstvo sporta imalo je predznak rekorda i naglasio: „Bila je ovo godina uvođenja reda, naredna će biti još bolja“.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Prioriteti Ministarstva zdravlja su podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana i poboljšanje uslova za rad zaposlenih, a ove godine za nabavku medicinske opreme izdvojeno je 11.800.000 eura, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović i dodao da su ponovo umrežene privatne apoteke u javni zdravstveni sistem.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je saopštila da su se osnivanjem Ministarstva javne uprave stvorili o uslovi za intenziviranje procesa reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao jednog od tri stuba procesa proširenja EU.

„Obezbijedili smo preduslove da već u I kvartalu 2018.godine dobijemo prvu tranšu od 4 miliona eura, od ukupno 15 miliona, kao direktnu budžetsku podršku za reformu javne uprave“, rekla je ministarka Pribilović.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je izrazio zadovoljstvo rezultatima policije u borbi protiv teškog i organiozovanog kriminala, naglasivši da: „Istraživanja pokazuju povećanje povjerenja građana u rad policije. Za mene je to najobjektivniji kriterijum“.

Damir Šehović, ministar prosvjete je podsjetio da je Ministarstvo, slijedeći opredjeljenje Vlade da je obrazovanja u vrhu prioriteta rada, izmijenilo 8 sistemskih zakona, čime je sprovedena reforma na svih nivoa obrazovanja.
„Vodili smo računa da ostvarimo nekoliko strateških ciljeva: da poboljšamo kvalitet, da kreiramo besplatan obrazovni sistem koji bi se temeljio na znanju, ane na bogatstvu ili statusu u društvu, da uskladimo obrazovanje sa potrebama tržišta rada, da stvorimo uslove za sticanje praktičnih znanja, da definišemo na sistemski način model za nagrađivanje najboljih i da stvorimo pretpostavke za poboljšanje statusa prosvjetnih radnika“, rekao je ministar Šehović.

Ministarka nauke Sanja Damjanović je u okviru svog izlaganja posebno istakla da je Crna Gora pokrenula inicijativu osnivanja velike naučne infrastructure – novog međunarodnog naučnog instituta u regionu Jugoistočne Evrope, a koji bi bio zamajac novog ciklusa razvoja privrede, naucno-tehnoloskog oporavka cijelog regiona. Ministarka je ocijenila da bi ovaj projekat doprinio zaustavljanju odliva talenata iz regiona, ali bi takođe uticao da region postane konkurentan ostatku Evrope i bio bi mjesto za privlacenje visoko stručnog kadra.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Realizaciju programskih ciljeva u oblasti kulture, u svojstvu rukovodioca radom ovog resora, predstavio Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade i ministar pravde.Tom prilikom, on se posebno osvrnuo na mjere koje su u saradnji sa UNESKO-om preduzete na zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Kotora i saopštio da je jedan od ključnih ciljeva već realizovan: kotorska tvrđava je u julu 2017. godine upisana na UNESKO-ovu listu svjetske baštine, kao dio sistema venecijanskih odbrambenih tvrđava, zajedničke nominacije Italije, Hrvatske i Crne Gore.

Pažin je najavio da će se i u narednoj godini raditi na unapređenju slobode medija, kroz izmjene zakonodavnog okvira i dodao: „U tom pogledu Vlada sa punom pažnjom je posvećena afirmaciji slobode medija, doživljava medije kao partnere na realizaciji javnih politika Vlade“.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Mehmed Zenka je istakao da je na planu zaštite ljudskih i manjinskih prava posebno važno da su donešeni zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o manjinskim pravim i slobodama, dok je Vlada utvrdila Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. Napomenuo je, kada su u pitanju dva posljednja zakona, da se radi ključnim i temeljnim zakonima u ostvarivanju manjinskih rava i izrazio zadovoljstvo činjenicom da su oba zakona izrađena uz veliki konsenzus predstavnika političkih manjina u Crnoj Gori, što predstavlja veliki iskorak u ostvarivanju prava manjina.

Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja je ocijenio da je novim rješenjima Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti obezbijeđena pravednija raspodjela, stabilnost, finansijska održivost socijalnog sistema, kao i redovnost u isplati davanja; proširena je grupa korisnika socijalnih davanja, a takođe, uvećanjem naknada poboljšao se materijalni položaj pojedinih ranjivijih grupa. On je naglasio da je nastavljena redovna isplata penzija i održana likvidnosti Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i da su stimulansi i podrška politici tržišta rada rezultirali time da je ukupna prosječna zaposlenost za devet mjeseci 2017. godine veća za 3,4 odsto u odnosu na devet mjeseci prethodne godine.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?