Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Ministar Darmanović u Sjedištu NATO-a: Jedinstvo i solidarnost Alijanse ključni za očuvanje kolektivne bezbjednosti

Ministar Darmanović u Sjedištu NATO-a: Jedinstvo i solidarnost Alijanse ključni za očuvanje kolektivne bezbjednosti
Datum objave 06.12.2017 16:36 | Autor MVP

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu održana je sesija u okviru Komisije NATO - Gruzija na kojoj je iskazana praktična i politička podrška Gruziji kao aspirantu za članstvo u Alijansi.

Saveznici su takođe razgovarali i o projektovanju stabilnosti Alijanse i postignutim rezultatima u borbi protiv terorizma. U tom kontekstu, ministar vanjskih poslova Prof. dr Srđan Darmanović iskazao je podršku Crne Gore jedinstvu i solidarnosti Alijanse i posvećenost naše zemlje ispunjavanju zajedničkih ciljeva.

U cilju pravovremenog odgovora na savremene izazove i jačanja kolektivne bezbjednosti, ministri su se saglasili da treba unaprijediti politiku odvraćanja i odbrane, nastaviti dijalog i podršku partnerima u Istočnoj Evropi.

U okviru diskusije ministara na temu politike otvorenih vrata, ministar Darmanović je istakao značaj kredibilnog sprovođenja ove politike prema svim aspirantima. Ocijenio je da članstvo Crne Gore ima pozitivne implikacije na cijeli region i da može biti podsticaj regionalnim aspirantima za rad na ispunjavanju standarda i uslova za članstvo u NATO-u.

Ministri su, takođe, razmotrili pregled postignutih rezultata u ovoj godini i dali smjernice za predstojeći Samit Alijanse, planiran u julu 2018. godine.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE