Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović u Andrijevici: Sve spremno za početak gradnje Kuće voća i nove fabrike za flaširanje vode

Objavljeno: 08.12.2017. 19:31 Autor: MPRR

MPRRMPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je u Andrijevici saopštio da su stvorene pretpostavke za početak gradnje Kuće voća, čime će se doprinijeti daljem razvoju područja Andrijevice i sjevera. Značajan doprinos u tom pravcu daće i nova fabrika za flaširanje vode sa izvorišta „Ledeni izvor“, Sjenožita, za koju je danas potpisan ugovor o koncesiji.

I danas smo zajedno. U Andrijevici, sa domaćinom – predsjednikom Opštine i njegovim saradnicima, sa vrijednim proizvođačima i preduzetnicima. I danas nas je okupila težnja ka napretku i projekti koje ćemo zajedno realizovati. Ovo su dobre vijesti koje nas posebno raduju, jer doprinose razvoju sjevera i donose nova radna mjesta”, ocijenio je Simović.

Vlada Crne Gore će izgradnju “Kuće voća”, investiciju vrijednosti 1,33 miliona eura, finansirati sredstvima kapitalnog budžeta, iz koga je za ovu namjenu u 2018. godini opredijeljeno 510 hiljada eura. Objekat će graditi firma Neimar inženjering” iz Podgorice, koja je nedavno izabrana kao najbolji ponuđač na tenderu, a odabrano idejno arhitektonsko – urbanističko rješenje “Kuće voća” predstavili su danas u Andrijevici predstavnici firme “Arhing inžinjering”.

Potpredsjednik Vlade Simović kazao je da će to biti - kuća svih voćara, sakupljača i berača jedinstvenih darova prirode ovoga kraja. “Kuća voća biće mjesto sastajanja, razgovora i dogovora, mjesto na kome će proizvođači usvajati nova znanja i na kome će se moći snabdjeti neophodnim repromaterijalom i mjesto koje će svojim savremenim prerađivačkim i skladišnim kapacitetima omogućiti da se sačuva i oplemeni rad vrijednih voćara i sakupljača”, kazao je Simović.

MPRRMPRR

On je ocijenio da će objekat “Kuća voća” biti skladno uklopljen u prirodni ambijent, a da posebnu simboliku ima prenamjena nekadašnjih vojnih u privredne objekte od šireg značaja. Podsjetio je u tom smislu na sličan projekat u oblasti poljoprivrede, iz 2007. godine, kojim je Crna Gora postala bogatija za jedan od najvećih i najsavremenijih vinskih podruma u Evropi – Šipčanik “koji danas predstavlja mjesto koje ne ostavlja ravnodušnim ni najizbirljivije i najzahtjevnije posjetioce iz cijelog svijeta”.

Siguran sam da će ovako koncipirana “Kuća voća” imati i turistički značaj i da će svojom ponudom obogatiti turističku razglednicu Andrijevice i ovoga kraja. Spoj poljoprivrede i turizma, svakako, predstavlja jednu od komparativnih prednosti Crne Gore, i značajnu mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda – “izvozom na kućnom pragu”, poručio je Simović.

Ovaj projekat će, kako je istakao, doprinijeti dostizanju standarda konkurentnosti, kvaliteta i bezbjednosti hrane, koji su neophodni za održiv nastup na sve zahtjevnijem tržištu.

Potpisan ugovor o koncesiji za “Ledeni izvor”

Realizacija drugog projekta – izgradnja fabrike za flaširanje vode sa izvorišta “Ledeni izvor” – Sjenožeta, u podnožju planine Komovi, na nadmorskoj visini od 1200m, znači valorizaciju izdašnih vodnih potencijala Andrijevice i donosi nova radna mjesta, kazao je potpredsjednik Simović nakon potpisivanja ugovora o koncesiji sa predstavnikom koncesionara preduzeća “Vila Mir” doo iz Kotora.

Ugovor o koncesiji je potpisan na 25 godina, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi više od milion eura. Prema investicionom programu, u ovoj fabrici će biti otvorena 24 nova radna mjesta.

Simović je ovom prilikom ukazao na dva ključna pitanja i izazova u oblasti flaširanja voda: kako supstituisati godišnji uvoz flaširane vode od skoro 9 miliona eura i kako povećati izvoz na regionalna i šira tržišta.

MPRRMPRR

Brzo preispitivanje svih dosadašnjih koncesionih ugovora: Država je dala koncesije da bi se one koristile

Obaveze i odgovornosti su zajedničke, prije svega, privrednih subjekata i njihovih asocijacija, ali i državnih institucija. Država je dala koncesije, da bi se one koristile. Da bi se na bazi tog datog prava valorizovao taj prirodni resurs, stvorila nova vrijednost, sačuvala postojeća i otvorila nova radna mjesta, sa motivisanim zaposlenima – redovnim platama, plaćenim porezima i doprinosima, da bi se državi platila koncesiona naknada i porez, obogatila ponuda sa domaćim brendovima u našim marketima, na našim aerodromima, u našim hotelima, kao i izvezli značajni kontingenti”, kazao je Simović.

Simović je poručio svim koncesionarima sa kojima je potpisan ugovor o koncesiji, a koji nijesu ispunili koncesione obaveze i gdje su već uveliko istekli rokovi za pribavljanje koncesionih akata i ne obavljaju koncesionu djelatnost u skladu sa ugovorima, “da će veoma brzo ti ugovori biti preispitani”.

“Već smo ih pozvali da dostave precizne dinamičke planove realizacije. U toku je analiza izjašnjenja po svakom ugovoru, gdje će se na osnovu dosadašnjih ulaganja i dodatnih argumenata koje su iznijeli koncesionari odlučiti o produženju ili o pokretanju postupka raskida ugovora”, kazao je Simović.

Projekti za unapređenje kvaliteta života

Za projekte koji su danas predstavljeni u Andrijevici, zajedno sa budućim razvojnim projektima koji se planiraju, potpredsjednik Vlade je izrazio uvjerenje da će doprinijeti ostvarenju konačnog cilja – unapređenju kvaliteta života stanovnika Andrijevice i sjevera Crne Gore.

“Ukupni rezultati koje smo postigli realizacijom ekonomske politike, daju nam za pravo da budemo optimisti”, zaključio je Simović.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?