Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede M.Simović u Andrijevici razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave

Objavljeno: 08.12.2017. 22:56 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović prilikom radne posjete Andrijevici imao je poseban sastanak sa predsjednikom Opštine Srđom Mašovićem i njegovim saradnicima i tom prilikom razgovarano je o aktuelnim razvojnim projektima, kao i mogućnostima valorizacije potencijala za dalji razvoj opštine, kroz nove projekte.

Na sastanku su razmotrena izuzetno pozitivna očekivanja od projekata Kuća voća i nove fabrike za flaširanje vode, koji su danas predstavljeni kao novi i značajni investicioni projekti ne samo za razvoj Andrijevice, nego i šireg područja sjevera Crne Gore. Sagovornici su razmotrili i ostale aktuelne projekte koji se realizuju u oblastima poljoprivrede, korišćenja hidropotencijala za proizvodnju energije izgradnjom malih hidroelektrana, kao i drvoprerade. Ocijenjeno je da je Opština Andrijevica na dobrom putu i da je potrebno nastaviti sa razvojem projekata na bazi korišćenja prirodnih potencijala, kako bi se ubrzao rast lokalne ekonomije i poboljšao kvalitet života stanovnika tog kraja. Istaknuta je i važnost podsticanja novih inicijativa koje mogu doprinijeti valorizaciji turističkih potencijala područja Andrijevice.

Potpredsjednik Simović je čestitao lokalnoj samoupravi na svemu što je postignuto u posljednjem periodu, posebno izdavajajući domaćinski odnos koji je rezultirao finansijskoj stabilnosti Opštine, ali i stvaranju preduzetničkog duha na području opštine, kao preduslova za otvaranje novih radnih mjesta. Simović je istakao da Andrijevica na tom planu može da bude primjer mnogim crnogorskim opštinama. Tim povodom najavio je aktivnosti Vlade na stvaranju sistemskih rješenja koja će omogućiti održivo finansiranje lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Simović je čestitao Opštini Andrijevica i na inicijativi da sama pokrene razvojne projekte, kakav je izgradnja male HE na gradskom vodovodu od koje se očekuju značajni prihodi po opštinski budžet. Sumirajući rezultate koje su na području Andrijevice postignuti u obalsti poljoprivrede, on je kazao da ga raduje značajan broj korisnika koji su iskoristili mjere podrške Ministarstva poljoprivrede i projekata koji se realizuju sa međunarodnim partnerima. Kao perspektivu daljem razvoju, osim posvećenosti lokalne samouprave, vidi i u činjenici da postoji evidentna energija udruživanja poljoprivrednih proizvođača, posebno u oblasti malinarstva, koja je prepoznata kao ključna razvojna šansa ovog kraja. Simović je najavio mogućnost otvaranja agrobiznis centra i u ovoj opštini, kako bi se poboljšala stručna pomoć proizvođačima i unapređenje standarda proizvodnje i plasmana.

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede sastao se posebno sa predstavnicima udrženja malinara. Zajednički su sagledali probleme koji opterećuju njihov rad, kao i mogućnosti za njihovo prevazilaženje. Kao glavni izazovi istaknuti su nedostatak kvalitetnog sadnog materijala, neadekvatan izbor sorti, kao i otežan plasman. Simović je istakao da je malinarstvo velika razvojna šansa Andrijevice. Podsjećajući na početke razvoja malinarstva od 2002. godine, Simović je ocijenio da se od tada trebalo postići više u ovoj oblasti, ali da će u narednom periodu unapređenje uslova za razvoj malinarstva na sjeveru biti jedan od zajedničkih prioriteta Ministarstva. Malinari su, kako su istakli tom prilikom, sa optimiznom primili vijest o početku realizacije projekta Kuće voća, od kojeg očekuju rješavanje brojnih izazova sa kojima se srijeću.

Predsjednik Opštine Andrijevica Srđa Mašović, takođe, je izrazio veliko zadovoljstvo zbog realizacije dvije nove investicije na području opštine, koje, kako je kazao, daju novu perspektivu razvoja i ostanka, posebno, mladih ljudi, na području andrijevačke opštine. Kuća voća, kako je istakao, biće najbolji način da se valorizuje i unaprijedi proizvodnja malina i borovnica, poljoprivredne djelatnosti koja je prepoznata kao resurs za razvoj Andrijevice.

Mašović je ocijenio da je lokalna samouprava u saradnji sa Vladom uradila dosta u prethodnom periodu na planu podsticanja i razvoja projekata koji donose razvoj i nova radna mjesta, a na bazi korišćenja prirodnih potencijala, te da će se u tom pravcu još intenzivnije nastaviti aktivnosti. Posebno je istakao potencijale za dalji razvoj u oblasti poljoprivrede, hidroenergije, voda, drvoprerade i turizma. On se zahvalio Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede na podršci, i Direkciji javnih radova sa kojom su uspješno realizovali projekte od značaja za razvoj opštine.
MPRRMPRR
Odluka o ograničenju izvoza drveta vrijedna poštovanja

Korišćenje šumskih resursa kao važnog razvojnog potencijala opštine, bila je jedna od tema sastanka Simovića sa predstavicima lokalne samouprave. Istaknut je značaj Vladine odluke o ograničenju izvoza drvnih sortimenata koja je imala izuzetno pozitivne efekte po snabdjevensot sirovinom na domaćem tržištu, ali i pozitivne trendove u rastu proizvodnje i izvoza. Tom odlukom posebno su ohrabreni drvoprerađivači jer im se otvara perspektiva za stabilan rad, nove investicije u unapređenje finalizacije prerade drveta, što za efekte ima rast proizvodnje, izvoza i nova radna mjesta.

Optimizam prerađivača potvrdili su danas u Andrijevici i predstavici peletare Biotel, koju je posjetio Simović. Potpredsjednik Vlade je, govoreći o daljim koracima na unapređenju politike u oblasti šumarstva i drvne industrije najavio nastavak uvođenja reda u poštovanju koncesionih ugovora, kao i promjenu modela korišćenja šuma.






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?