Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković u posjeti BiH: Sastanak sa koleginicom Pendeš i komandantom NATO Štaba u Sarajevu, generalom Hustonom

Objavljeno: 11.12.2017. 15:42 Autor: mod
Ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se danas u Sarajevu sa ministarkom odbrane Bosne i Hercegovine, Marinom Pendeš.

Bošković je ukazao na intenzivnu saradnju dvije susjedne zemlje u domenu odbrane, te istakao da Crna Gora kao najmlađa članica NATO, cijeni važnost posvećenosti Bosne i Hercegovine vrijednostima Alijanse. On je naglasio da bi dalji napredak Bosne i Hercegovine u procesu reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora dodatno osnažio evroatlantsku perspektivu ove zemlje, te da na tom putu može računati na punu podršku Crne Gore.

Ministarka Pendeš zahvalila se na kontinuiranoj podršci koju Crna Gora Gora kroz razmjenu stečenih znanja i iskustava, pruža Bosni i Hercegovini kao zemlji aspirantu na njenom evroatlantskom putu, istakavši značaj koji Crna Gora kao članica najmoćnijeg vojnopolitičkog saveza ima u očuvanju sigurnosti u regionu.

Sagovornici su naglasili obostrani interes za jačanje saradnje u oblasti odbrane, naročito kroz zajedničke projekte obuka prpadnika Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Naglašen je značaj zajedničkog korišćenja kapaciteta Regionalnog centra za obuku pilota helikoptera Vojske Crne Gore i Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Sarajevu. 

Takođe, ministri su naglasili značaj povezivanja i saradnje susjednih zemalja kroz angažman u regionalnim inicijativama SEDM, RACVIAC i A-5, i istakli potrebu intenziviranja komunikacije i razmjene znanja i iskustva u pravcu dostizanja dugoročne stabilnosti i prosperiteta regiona. Oni su se saglasili da učešće u regionalnim inicijativama predstavlja odličnu platformu za jačanje međusobnog povjerenja i pronalaženje zajedničkih modaliteta za suočavanje sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

Ministar Bošković se sastao i sa komandantom NATO Štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Robertom Hustonom. Tom prilikom, ministar je naglasio značaj podrške koju NATO Štab pruža Bosni i Hercergovini kao zemlji čije su spoljnopolitički ciljevi orijentisani ka vrijednostima transatlantske porodice. On je kazao da je veoma bitno da zemlje regiona imaju jasno opredjeljenje da pod okriljem sistema kolektivne bezbjednosti odlučno koračaju ka trajnom miru i stabilnosti. Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u regionu i složili se da su uzajamna podrška i saradnja na svim nivoima odlučujući za dalju izgradnju povoljnog bezbjednosnog ambijenta.

Ministar Bošković danas je posjetio i Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Sarajevu. 

mod mod mod mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?