Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora bezrezervno spremna da doprinese globalnoj borbi protiv klimatskih promjena

Objavljeno: 12.12.2017. 22:34 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Video: Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin učestvovao je na Samitu „Jedna planeta“ - kadrovi

Video: Izjava potpredsjednika Vlade Zorana Pažina nakon Samita „Jedna planeta“

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin učestvovao je danas u Parizu na Samitu „Jedna planeta“, posvećenom klimatskim promjenama.

Samit je bio prilika da, dvije godine nakon potpisivanja istorijskog Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, svjetski lideri potvrde riješenost međunarodne zajednice da ograniči uticaj klimatskih promjena i sačuva zdravu životnu sredinu za buduće generacije.

Visoki zvaničnici oko 100 zemalja svijeta i više stotina lidera iz međunarodnog javnog, poslovnog i civilnog sektora razgovarali su o novim modelima finansiranja aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena, dinamičnijem smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, korišćenju inovativnih rješenja radi prilagođavanja na nužne promjene i pomoći najugroženijim zemljama.

„Dolazeći iz zemlje čija je nesporna prirodna ljepota vitalni dio njenog identiteta, mi smo u Crnoj Gori izuzetno zainteresovani za uspjeh ovih globalnih napora i bezrezervno spremni da, u okviru svojih mogućnosti, ovim naporima i doprinesemo,“ naglasio je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik je podsjetio da je Crna Gora ratifikovala Pariski sporazum o klimatskim promjenama. „Sporazumom smo se obavezali da ćemo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, kao dio borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena. Takav cilj smo definisali i Nacionalnom strategijom o klimatskim promjenama do 2030. godine,“ objasnio je.

Ukazao je, takođe, da napori koje Crna Gora čini na ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma značajno doprinose uspješnoj realizaciji obaveza iz evropske agende iz ove oblasti. „U tom smislu, očekujemo da tokom naredne godine otvorimo pregovore i u poglavlju 27 – Zaštita životne sredine, kao jednom od tehnički i finansijski najzahtjevnijih poglavlja u pristupnim pregovorima Crne Gore,“ zaključio je Potpredsjednik.

Domaćini i suorganizatori ovog značajnog međunarodnog skupa bili su predsjednik Francuske Emanuel Makron, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš i predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?