Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pejović na TV CG: Poglavlja 2 i 3 okvir za nesmetano poslovanje, boravak i zaposlenje u bilo kojoj državi članici EU

Objavljeno: 14.12.2017. 16:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Dva novootvorena poglavlja sa EU, njihovo pregovaranje i konačno zatvaranje čine okvir koji omogućava da nesmetano poslujete, boravite i zaposlite se u bilo kojoj drugoj državi članici Evropske unije - ocijenio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović gostujući danas u Jutarnjem programu na TV CG.

„Ono što mi dajemo kroz ova dva poglavlja, njihovo pregovaranje i konačno zatvaranje je upravo to- okvir koji omogućava da nesmetano poslujete, boravite i na kraju se zaposlite u bilo kojoj drugoj državi članici Evropke unije“- rekao je ministar Pejović.

On je naglasio da poglavlje 2, koje govori o slobodi kretanja radnika omogućava bilo kojoj novoj državi članici, a time i Crnoj Gori kada jednog dana postane članica EU, ne samo nastanjenje njenih građana već i zaposlenje u državama članicama EU, bez prisustva diskriminacije.

„To znači da će sjutra bilo koji građanin Crne Gore moći otići u Francusku, Italiju ili bilo koju državu EU i tamo gdje nema nikakvog prelaznog perioda koji bi se uveo zasnuje radni odnos isto kao građani te države. To je jedna od možda i najvažnijih dostignuća Evropske unije u poslednijih sezdeset godina. Dakle, potpuno otvaranje tržišta rada i nepostojanje bilo kakve diskiminacije da vam se onemogući prijem u radni odnos. U ovom dijelu naravno to znači i recipročno uzvraćanje u smislu da će i Crna Gora otvoriti svoje tržište rada za građane drugih zemalja EU“ - rekao je ministar Pejović.

Govoreći o poglavlju 3, koje se dotiče pružanja usluga, ministar je istakao da je pomenuto poglavlje najvažnije za firme, odnosno preduzeća koja pružaju usluge u raznim djelatnostima.

„Crna Gora koja je i orijentisana u uslužnim djelatnostima imaće mogućnost da naše firme sjutradan pružaju te usluge ne samo na području od 620 hiljada stanovnika na maloj teritriji Crne Gore, nego na cjelokupnoj teritoriji Evrope. I to za bilo koga ko se bavi biznisom, recimo nekim internetskim biznisom, startup-om i ostalo, znači da će njegova firma sjutra moći pružati te usluge bilo gdje. To podrazumijeva da naše firme budu uspješnije u privlačenju interesenata iz drugih država članica“ – naglasio je ministar.

Upitan da prokomentariše radni dokument EK o stanju u poglavljima 23 i 24, ministar Pejović je rekao da je riječ o dokumentu koji izlazi svakih šest mjeseci, te da je dobro da svakih pola godine dobijamo pregled kako EU, EK i ostale članice vide napredak Crne Gore.

„Upravo taj dokument je bio osnov da se donese odluka da se otvore dva dodatna poglavlja, dakle možemo reći da su države članice bile zadovoljne. Ovo nama i služi kao jedan barometar, pokazatelj što bismo morali uraditi kako bismo bili bolji i kako bismo u onom Izvještaju o napretku koji će izaći u aprilu 2018. godine dobili još bolje ocjene. U ovom kontekstu naravno, naš cilj je da poboljšamo dio koji se odnosi na konkretne rezultate. To su prije svega oblasti koje Komisija stalno precrtava- borba protiv trgovine ljudima, oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću i, naravno oblast koja se dotiče i finansijskih istraga zajedno s tim i borba protiv pranja novca “- zaključio je ministar evropskih poslova gostujući u Jutarnjem programu na TV CG. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?