Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Orhan Pamuk kod premijera Duška Markovića: U Turskoj i djeca znaju za Karadaǧ, definitivno ću doći ponovo

Objavljeno: 15.12.2017. 17:58 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                           
                                
Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u petak turskog književnika, nobelovca Orhana Pamuka.

Izrazivši zadovojstvo i čast time što je Crna Gora ugostila jednog od velikih pisaca današnjice Premijer je rekao da je i lično, kao čitalac Pamukovih djela, počastovan sastankom i razgovorom.

„Veoma mi je drago što ste i fizički u mojoj zemlji jer ste ovdje već prisutni kroz Vaša djela i stavove koji se poklapaju sa onim što je Crna Gora – država koja baštini međunacionalni i međuvjerski sklad i međusobno poštovanje ljudi različitih nacija i vjera“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Turski nobelovac je uzvratio da se tokom boravka u našoj zemlji uvjerio koliko je popularan i dodao da je, kada bi se računao broj njegovih knjiga prema broju stanovnika – Crna Gora država u svijetu u kojoj je najzastupljeniji, ne računajući Tursku.

Predsjednik Vlade je informisao gosta o političkim, drušvenim i kulturnim zbivanjima u našoj zemlji, o našim integracijama u evropski i evroatlantski sistem kao i o bogatim kulturnim naslijeđem i tradicijom pomenuvši pri tom Štampariju Crnojevića 1492, Petra II Petrovića Njegoša kao začetnika Nacionalne biblioteke Crne Gore još u prvoj polovini pretprošlog vijeka i kao pisca univerzalnih poruka slobode i najšireg književnog koda.

Govoreći o Crnoj Gori i Turskoj danas kao i o našem zajedničkom naslijeđu predsjednik Marković je ukazao na kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose, ali i snažne i razgranate ekonomske, kulturne i lične veze pogotovo s obzirom na brojnu crnogorsku dijasporu u Republici Turskoj.

Orhan Pamuk je iskazao izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je upoznao Crnu Goru rekavši da ga impresionira međunacionalni sklad. „U Turskoj i djeca znaju za Karadaǧ (Crna Gora – tur.). Definitivno ću doći ponovo“ – rekao je na kraju sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem turski književnik, nobelovac Orhan Pamuk.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?