Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: EU je ključni okvir za razvoj i prosperitet crnogorskog društva

Objavljeno: 18.12.2017. 19:23 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću

Video: Susret potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa CG - kadrovi

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin susreo se danas u Podgorici sa delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da Crna Gora ostaje čvrsto na kursu integracije u zajednicu modernih evropskih društava, pri čemu Evropsku uniju vidi kao ključni ekonomski, politički i vrijednosni okvir za ukupan razvoj i prosperitet društva.

„Istrajali smo na ovom kursu u veoma kompleksnom geopolitičkom kontekstu i izazovnom domaćem političkom ambijentu. U prvoj godini mandata, Vlada je obezbijedila društveno-ekonomski ambijent koji je rezultirao uspješnim okončanjem procesa pristupanja NATO-u, vidljivim napretkom u reformama iz evropske agende i jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi, od 4,2%,“ rekao je Potpredsjednik.

Naglasio je da su konstantna izgradnja i jačanje sistema vladavine prava ključ i preduslov ukupnog društvenog i ekonomskog napretka. Izrazio je, u tom smislu, očekivanje da će tokom naredne godine, biti stvoreni uslovi da Crna Gora dobije mjerila za zatvaranje pregovara u poglavljima 23 i 24.

Predstavljajući ključne rezultate iz ove oblasti, ukazao je da su, u prvih devet mjeseci ove godine, sprovedene istrage protiv 63 lica i podignute optužnice protiv 43 osobe za krivično djelo organizovanog kriminala, kao i da su 24 lica bila predmet istrage zbog pranja novca. Po pitanju borbe protiv korupcije, naveo je da je formirano 12 predmeta protiv 54 fizička i 12 pravnih lica.

Europoslanik i šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Dejvid Martin saopštio je da Evropski parlament u potpunosti podržava princip napredovanja u procesu pristupanja EU u skladu sa individualnim zaslugama država, uz ocjenu da je Crna Gora u ovom procesu daleko odmakla od ostalih zemalja. Pozdravio je naročito pozitivnu međunarodnu ulogu Crne Gore, koja se ogleda u punoj usaglašenosti crnogorske vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?