Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković i Delegacija Evropskog parlamenta saglasni: EU treba da šalje Zapadnom Balkanu jasne ohrabrujuće poruke o evropskoj perspektivi Regiona

Objavljeno: 18.12.2017. 20:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je Delegaciju Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom koju predvodi šef Delegacije i kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije (POSP) Dejvid Martin.

Obostrano je zaključeno da je politika Evropske unije prema proširenju i Zapadnom Balkanu jedna od ključnih politika Unije te da s obzirom na činjenicu da su sve države ovog regiona odabrale evropski i prozapadni kurs Evropska unija treba da šalje Regionu jasne ohrabrujuće poruke o evropskoj perspektivi.

„Iako u Regionu postoje različiti politički izazovi Evropska unija mora u 2018. godini slati snažne, hrabre i odlučujuće poruke ka Zapadnog Balkanu u pogledu evropske perspektive regiona. Birokratske procedure ne smiju da zamagle suštinu“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore dodajući da se, sa druge strane, od lidera Regiona očekuje da donose odgovorne odluke i da prevladavaju izazove.

Premijer Duško Marković je, govoreći o procesu evropskih integracija naše zemlje, ponovio stav da je Crna Gora još ranije odabrala strateški pravac – evroatlantske i evropske integracije – koje uz našu politiku dobrosusjedstva i kvalitetnih odnosa sa državama regiona predstavljaju temelj politike Crne Gore čemu je naša zemlja posvećena svim svojim kapacitetima.

Šef Delagacije Dejvid Martin je iskazao potpunu saglasnost sa stavom o važnosti nastavka proširenja Evropske unije i ohrabrivanja država ovog regiona da sprovode reforme u sklopu evropskih integracija rekavši da Evropski parlament dijeli stav da Zapadni Balkan mora biti jedan od prioriteta Unije pri čemu svaka država treba da bude vrednovana zasebno.

Govoreći o Crnoj Gori Dejvid Martin je ocijenio da proces evropskih integracija naše zemlje daje odlične rezultate.

„Nije upitno da je Crna Gora sljedeća članica Unije. Mislimo da je napredak koji ste ostvarili odličan“ – rekao je šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Dejvid Martin.

Na sastanku je bilo riječi i o Berlinskom procesu, unutrašnjoj situaciji u Crnoj Gori, kao i aktuelnim izazovima u regionu i Evropi.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?