Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Europoslanici zadovoljni napretkom Crne Gore u pristupanju EU

Objavljeno: 18.12.2017. 20:43 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Nedavno otvaranje još dva pregovaračka poglavlja, potvrdilo je da individualni rezultati diktiraju dinamiku pregovaračkog procesa i da EU vrednuje postignuća svake države ponaosob, poručeno je na sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića sa članovima Evropskog parlamenta.

S ministrom Pejovićem su se sastali predsjedavajući i članovi Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, Dejvid Martin, Čarls Tanok, Jan Olbriht, Jozo Radoš, Alojz Peterle i Tomas Vajc.

Europoslanici su pohvalili evidentan napredak u pregovorima istakavši da su rezultati sprovedenih reformi najbolji pokazatelj odlučnosti Crne Gore da privede proces pristupanja kraju, kroz kvalitetnu primjenu evropskih standarda i vrijednosti, što u krajnjem vodi kvalitetnijem životu svih crnogorskih građana.

Istakli su da Crna Gora ima punu podršku Evropskog parlamenta za predstojeće faze procesa pristupanja. U tom smislu su iskazali zadovoljstvo pojačanom pažnjom EU prema Zapadnom Balkanu, što je posebno vidljivo iz najnovijih poruka evropskih lidera, i iznijeli očekivanje da će Unija posebno potcrtati značaj proširenja na Zapadni Balkan.

Posebno su pohvalili regionalnu saradnju i doprinos Crne Gore unapređenju dobrosusjedskih odnosa, kao i prenos znanja i iskustva iz crnogorskog pregovaračkog procesa susjedima, čime se potvrđuje liderska pozicija Crne Gore, ali i snaži ukupan kapacitet regiona u procesu evropske integracije.

Ministar Pejović je istakao posvećenost Vlade sveobuhvatnim, političkim i ekonomskim reformama, kao i jačanju ukupnih kapaciteta za uspješno privođenje kraju procesa pristupanja.

Upoznao je sagovornike sa spremnošću Crne Gore da u najskorije vrijeme otvori i preostala tri poglavlja i krene u intenzivnu fazu privremenog zatvaranja svih poglavlja. Poručio da će naredna godina biti ključna, imajući u vidu podršku EU i država članica politici proširenja, kao i unutrašnju riješenost da se do kraja dovedu započeti reformski procesi. U tom smislu je iznio očekivanje da će u 2018, nakon uspješnog zaokruživanja dosadašnjeg rada, uslijediti dobijanje završih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i postepeno privremeno zatvaranje ostalih pregovaračkih oblasti.

U nastavku razgovora su razmijenjena mišljenja u vezi sa napretkom u oblasti životne sredine, saradnje s nevladinim organizacijama, razvoja turizma, kao i značaja povratka opozicije u Parlament, te uticaja trećih sila na dešavanja u regionu.



MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?