Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Dobri rezultati motiv za još intenzivniji napredak ka članstvu u EU

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
 
Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin učestvovao je danas na XIV sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije. 

U obraćanju poslanicima crnogorskog i evropskog parlamenta, u Skupštini Crne Gore, potpredsjednik Pažin je ocijenio da je dosadašnji bilans od 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja uspjeh kojim se ne može pohvaliti nijedna druga država kandidat za članstvo u EU. 

“Takav rezultat nas samo dodatno motiviše da još intenzivnije nastavimo sa napretkom, u skladu sa realnim očekivanjima i na bazi ostvarenih konkretnih rezultata. A jedno od ključnih očekivanja je da će Evropska unija prepoznavati i odvojeno cijeniti učinke svake države koja teži članstvu u Uniji,” saopštio je Potpredsjednik. 

Predstavljajući ključne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, potpredsjednik Pažin je naveo da je, od osnivanja Agencije za sprječavanje korupcije, za manje od dvije godine, na osnovu odluka i mišljenja Agencije o postojanju sukoba interesa, 105 javnih funkcionera podnijelo ostavke na javne funkcije. 

Saopštio je da je, u 2017. godini, Specijalno državno tužilaštvo sprovelo istrage protiv 63 lica za krivično djelo organizovanog kriminala, dok su optužnice podignute protiv 43 lica. „Izrečeno je do sada 16 presuda, od čega 15 na osnovu sporazuma o priznanju krivice. U dijelu borbe protiv korupcije, realizovano je 12 predmeta protiv ukupno 54 fizička i četiri pravna lica. Za krivično djelo pranje novca pokrenute su istrage protiv 24 lica i izviđaj protiv dva lica,“ naglasio je Potpredsjednik. Objasnio je da su pokrenute finansijske istrage protiv 122 fizička i sedam pravnih lica, dodajući da su određene privremene mjere zabrane raspolaganja i korišćenja više od 250.000 kvadrata poslovnih i stambenih prostora, drugih objekata i zemljišta.
    
Govoreći o slobodi izražavanja i slobodi medija, Potpredsjednik je istakao potrebu proaktivnijeg djelovanja organa za otkrivanje napada na medije, kao i potrebu jačanja samoregulacije medija. „Statistika u 2017. godini potvrđuje da Crna Gora nije država u kojoj se bilježi nasilje nad medijima koje može biti okarakterisano kao sistemski problem. Zaključno sa septembrom, pravosudni organi su zabilježili četiri slučaja prijetnji novinarima, od kojih je jedan predmet riješen osuđujućom, jedan oslobađajućom presudom, a za dva predmeta je postupak u toku,“ izjavio je Potpredsjednik. Naglasio je, međutim, da je svaki napad na predstavnike medija ili imovinu medija ujedno je i napad na demokratiju, dodajući da će Vlada učiniti sve iz svoje nadležnosti da se spriječi ili sankcioniše bilo koji napad na poslenike javne riječi. 

Potpredsjednik Pažin je zaključio obraćanje izražavajući spremnost Vlade da pruži svu neophodnu podršku implementaciji svih preporuka koje je OEBS/ODIHR uputio Crnoj Gori nakon prethodnih parlamentarnih izbora. 
     
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
KABINET POTPREDSJENDIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?