Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković sa delegacijom Ministarstva odbrane u posjeti VII kontingentu VCG u misiji „Resolute Support“

Objavljeno: 20.12.2017. 14:49 Autor: mod
Delegacija Ministarstva odbrane, na čelu sa ministrom, mr Predragom Boškovićem, boravi u posjeti pripadnicima VII kontingenta Vojske Crne Gore u  misiji ,,Resolute Support“ u Avganistanu.

Prvog dana posjete, ministar Bošković se sastao sa komandantom Komande za obuku, pomoć i savjetovanje Sjever - TAAC(N), njemačkim brigadnim generalom Volf-Jirgen Štalom (Wolf-Jürgen Stahl). General Štal upoznao je ministra Boškovića sa bezbjednosnom situacijom u području u okviru kojeg funkcioniše Komanda na čijem je čelu, istakavši da je ona stabilna i da realizacija osnovnog cilja misije teče dinamično sa vidljivim rezultatima, ali da je prisustvo međunarodnih snaga još uvijek neophodno. 

On je istakao da crnogorski pripadnici, koji se nalaze u sklopu ove misije, profesionalno i odgovorno obavljaju zadatke, čime su nastavili dobru praksu svih prethodnih kontingenata crnogorske Vojske u Avganistanu. General Štal je zaključio da je atmosfera unutar Komande Sjever veoma dobra i izrazio uvjerenje da će tako biti i u narednom periodu.

Ministar Bošković je izrazio zadovoljstvo zbog atmosfere i raspoloženja koje je zatekao u Bazi. On je upoznao komandanta TAAC(N) da je Crna Gora još od 2010. godine angažovana u Avganistanu, prvo u misiji ISAF, potom u „Resolute Support“ čime nastojimo da, u skladu sa kapacitetima, doprinesemo jačanju mira na globalnom planu. Ministar je apostrofirao da je, pored želje da se svaki vojnik iz misije vrati u dobrom zdravlju, za Ministarstvo i Vojsku Crne Gore veoma značajno iskustvo koje naši pripadnici stiču ispunjavajući zadatke na terenu, u saradnji sa kolegama iz zemalja članica NATO i kontributora. Ukoliko tome dodamo činjenicu da je gotovo svaki peti pripadnik Vojske Crne Gore učestvovao u misiji ISAF, odnosno „Resolute Support“, onda možemo konstatovati da je učešće u ovoj Misiji značajno unaprijedilo nivo interoberabilnosti Vojske Crne Gore i doprinijelo da možemo profesionalno odgovoriti na sve zadatke unutar Saveza, kazao je Bošković. Ministar je zaključio da će Vojska Crne Gore učestvovati u ovoj Misiji i u narednom periodu, u skladu sa sopstvenim mogućnostima i potrebama saveznika.

Ministar je položio vijenac na spomen obilježju licima koja su izgubila živote učestvujući u Misiji ISAF odnosno Resolute Support u Avganistanu, u okviru kojeg se nalazi i spomen ploča posvećena pripadniku VCG, Mijajlu Perišiću, koji je 2011.godine preminuo u ISAF misiji usljed srčanog udara.

Ministar je tokom posjete crnogorskim vojnicima izrazio zadovoljstvo što ih nalazi u dobrom zdravlju, uz podsjećanje da su upravo oni najbolji reprezenti ne samo Vojske, već i cijelokupnog crnogorskog društva i države.

mod mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?