Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu: Rekordna turistička sezona i prihodi od turizma doprinose otvaranju novih radnih mjesta

Objavljeno: 20.12.2017. 19:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Video: Premijerski sat   

 

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je ovogodišnja turistička sezona bila najuspješnija do sada, da su naši aerodromi oborili rekorde po broju prevezenih putnika, da postoji ogromno interesovanje za naše turističke potencijale i da su ukupni prihodi Crne Gore od turizma ove godine procijenjeni na 900 miliona eura što je više od rekordne sezone iz 2016. te da je time naša zemlja stvorila odličnu osnovu da iskoristi svoj potencijal za turistički i ukupni razvoj što će biti još više izraženo završetkom prioritetne dionice autoputa.

„Ukupan doprinos turizma zaposlenosti u 2016. godini iznosio je 14,6%, odnosno oko 27 hiljada radnih mjesta. Projekcije su takve da u ovoj godini očekujemo porast od 5,1%, dok se do 2027. godine prognozira godišnji rast od 3,6% prosječno, što će obezbijediti udio od 20,4% u ukupnoj zaposlenosti. S druge strane, u ukupnim investicijama u 2016. godini, učešće investicija u turizam iznosilo je 34%, dok je za 2017. godinu planiran porast učešća od 7,6%. Prema istom izvoru, do 2027. godine procjena učešća investicija u turizam će rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,9%, što će činiti 51,5%, odnosno polovinu ukupnih investicija do kraja narednog desetogodišta“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje Branimira Gvozdenovića iz Demokratske partije socijalista.

Premijer je rekao da je saglasan sa ocjenom iz poslaničkog pitanja da je stvorena odlična osnova – ne samo da iz godine u godinu dostižemo prognoze i projekcije eminentnih međunarodnih turističkih organizacija i institucija, već da iskoristimo naš turistički potencijal u pravcu sveukupnog razvoja Crne Gore.

„Sa zadovoljstvom konstatujem da je to opravdala i ova, do sada najuspješnija turistička godina. Naime, prema preliminarnim podacima, u Crnoj Gori je u prvih deset mjeseci boravilo skoro 2 miliona turista uz ostvarenje gotovo 11,5 miliona noćenja. Rast broja stranih turista mjeri se dvocifrenim stopama rasta i to preko 18%, a ništa manje značajan je i podatak da je broj domaćih turista povećan za blizu 8%. Aerodromi Crne Gore su u ovoj godini oborili rekorde i po prvi put u istoriji, na oba aerodroma pojedinačno opsluženo je preko milion putnika, a u zbiru blizu 2 miliona i 200 hiljada. Ove godine vladalo je i snažno interesovanje za crnogorske nacionalne parkove. Izdvajamo NP „Durmitor“ koji u odnosu na prethodnu godinu bilježi veću posjetu za 42%, a NP „Biogradska gora“ zabilježio je povećanje od 39%.“ – rekao je Premijer.

Predsjednik Marković je rekao da je Vlada posebno posvećena aktivnostima na privlačenju stranog kapitala uz kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta – prvenstveno u cilju novih ulaganja u one hotelske objekte koji su u korelaciji sa vizijom Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?